GJENERO: To je vrlo ozbiljno upozorenje Ministarstvu vanjskih poslova

Predsjednica u ovom, dosta tvrdom, govoru prema veleposlanicima upozorava i na činjenicu da se vrh Hrvatske treba početi usuglašavati o imenima

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je za Direktno hr. jučerašnji govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojem se osvrnula na rad hrvatskih diplomata.

“Predsjednica je kritizirala aktivnost diplomatske službe i upozorila je da neki od diplomata se sastaju s predstavnicima zemlje primateljice i da vrlo olako prihvaćaju stavove koji prevladavaju u javnosti zemlje primateljice”, kazao nam je Gjenero.

Politički analitičar nije to shvatio kao optužbe Predsjednice, već kao upozorenje na nedovoljnu aktivnost diplomatske službe.

“Nije rekla da netko radi protiv Hrvatske, nego je upozorila da je diplomatska služba nedovoljno aktivna i da nedovoljno interese Hrvatske zastupa u zemljama primateljicama. To je vrlo ozbiljno upozorenje Ministarstvu vanjskih poslova. To je vrlo ozbiljno upozorenje na to što diplomatska služba u narednim mjesecima mora raditi”, smatra Gjenero.

Ističe kako postoje dvije temeljne stvari zbog kojih je Predsjednica vjerojatno nezadovoljna.

“Jedna je ova kampanja o navodnoj fašizaciji Hrvatske, a drugo je činjenica da hrvatska diplomacija nije izborila razumijevanje za hrvatsku poziciju koja je izražena u rezervama prema otvaranju poglavlja 23 i o pravosuđu i temeljnim pravima u pregovorima između Republike Srbije i EU”, rekao nam je Davor Gjenero.

Upozorava i na činjenicu da su neki od veleposlanika ‘politički odabrani’, a mandat im je istekao ili uskoro ističe.

“Predsjednica vjerojatno upozorava i na činjenicu da je u dijelu važnih euroatlantskih partnera Hrvatske akreditirano nekoliko veleposlanika koji su bili ‘politički odabrani’, a kojima je istekao mandat. Ili će taj mandat isteći vrlo skoro”, kazao je Gjenero.

Gjenero ovaj govor Predsjednice smatra pozivom da se što prije dogovore imena novih veleposlanika, a da se krene s razrješenjem ‘starih’.

“Predsjednica u ovom, dosta tvrdom, govoru prema veleposlanicima upozorava i na činjenicu da se vrh Hrvatske treba početi usuglašavati o imenima novih ambasadora i da treba početi proces razrješenja veleposlanika kojima je mandat istekao ili je na isteku kako bi se osiguralo da se negdje u sedmom mjesecu kada sve ozbiljne diplomacije rade smjenu, u vrijeme godišnjih odmora, u vrijeme kad djeci diplomata završava škola pa se oni mogu normalno vratiti, da bude sve spremno za prilično veliku ‘rošadu'”, smatra Gjenero.

Politički analitičar ukazuje na to da će se u Hrvatskoj otvoriti nekoliko izrazito važnih diplomatskih mjesta, a to su Washington, London, Rim, Pariz.

“Ne treba nabrajati dalje, puno važnih mjesta. Ovo je ključno”, rekao je Gjenero i naglasio da se Predsjednica svo vrijeme izrazito obazrivo ponašala prema hrvatskoj diplomatskoj službi.

“Ona ima izrazito visoko razumijevanje za probleme što ga imaju diplomati. Njoj pripisivati nekakav progon kolega ili optuživanje kolega – bilo bi potpuno promašeno”, rekao je Davor Gjenero za Direktno hr.

 

Odgovori

Skip to content