NAKON JOSIPOVIĆEVIH SAVJETNIKA “TIMOV TIM” DOBIVA I “MILANOVIĆEVOG OSOBNOG OBAVJEŠTAJCA”?

Orešković je već angažirao dvojicu savjetnika iz okružja bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Davora Huića, ratnog topisnika britanskog Reutersa, koji je zbog sukoba interesa morao otići iz Josipovićevog tima, Orešković je imenovao na mjesto savjetnika za unutarnju politiku. Istodobno, bivšeg Josipovićevog savjetnika Stjepu Bartulicu imenovao je na mjesto savjetnika za vanjsku politiku.

Bivšem ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Draganu Lozančiću, kako doznaje Jutarnji list, ponuđeno je savjetničko mjesto u Vladi Tihomira Oreškovića.

O kojoj se točno savjetničkoj funkciji radi, još uvijek nije poznato, ali pretpostavka je da je riječ o poslovima vezanima uz vojsku ili sigurnosno-analitička pitanja. Kako će ova Oreškovićeva odluka utjecati na ionako klimave odnose između predsjednika Vlade i prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka, budući da su pitanja nacionalne sigurnosti Karamarkova nadležnost ali i životna profesija.

Pogotovo jer je Orešković već angažirao dvojicu savjetnika iz okružja bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Davora Huića, ratnog topisnika britanskog Reutersa, koji je zbog sukoba interesa morao otići iz Josipovićevog tima, Orešković je imenovao na mjesto savjetnika za unutarnju politiku. Istodobno, bivšeg Josipovićevog savjetnika Stjepu Bartulicu imenovao je na mjesto savjetnika za vanjsku politiku.

Pitanje je i kako će na imenovanje bivšeg ravnatelja SOA-e regirati predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je jučer izjavila da je Dragan Lozančić bio “Milanovićev osobni špijun”.

Gostujući na HRT-u, HDZ-ov Željko Dilber, zapitao se čemu uopće razrješenje Lozančića ako će biti imenovan u kabinet predsjednika Vlade.

-Lozančić odlazi na poziciju savjetnika u Vladu pa mi ovo sve skupa djeluje smiješno. Čemu supotpis premijera na njegovu ostavku ukoliko ga postavlja na tu poziciju. Iznenađen sam tom odlukom jer mi to liči na ponašanje kancelara, a ne na ponašanje premijera. Po ovome uzima više ovlasti nego ima – ocijenio je Dilber.

Komentirajući činjenicu da je osobno glasovao protiv novog ravnatelja SOA-e istaknuo je kako nije glasovao protiv Markića, nego protiv prinicipa na koji način se sve to odvijalo.

-Poražavajuće je da mjesto ravnatelja SOA-e nije popunjeno tri mjeseca. To je ružna slika i za nas, ali i prema vani. Poznajem osobno Markića i to je kvalitetna osoba i o njemu ne mogu ništa loše reći, no glasovao sam protiv. Ne protiv Markića, nego prinicipa na koji način se sve to odvijalo. Unutar Domoljubne koalicije stručnjaci rade na novom obliku nacionalne sigurnosti, a danas kad se o tome odlučivao, nitko to nije spomenuo. Reakcija Mosta je bila ljudska, željeli su da ta trakavica završi – zaključio je Dilber.

I za povjesničara Ivu Banca, angažman bivšeg ravnatelja SOA-e u Vladi je neprihvatljiv.

-Nisam pravnik, ali koliko razumijem to je ipak povreda neke radne dužnosti. Prema tome ne vidim kako on može u sustavu više funkcionirati. Čujem da ima nekih prijedloga da služi kao savjetnik premijeru za sigurnosna pitanja – nadam se da to nije točno jer bi to bilo potpuno neshvatljivo. Nadam se da će gospodin Orešković razmisliti – upozorio je Banac gostujući na HRT-u.

R.H./HRsvijet/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content