Gdje je granica do koje Milanović može ponižavati i vrijeđati Petrova?

On je također jasno dao do znanja da ne želi surađivati s onima koji njega ne priznaju za jedinog velikog vođu ove države.

Zadnjih nekoliko dana Zoran Milanović je uspio razbiti vjerodostojnost Mosta i priče njegovih čelnika o reformama. Tvrdoglavo inzistirajući na foteljaškom ponašanju šef SDP-a se smijao u lice Petrovu i svima onima koji su pričali o reformama. Onaj tko nakon svega toga želi i dalje pregovarati s Milanovićem ima velikih problema s ozbiljnim shvaćanjem politike ili s jedinstvom unutar vlastite stranke.

Nije tako veliki problem što se Milanović osobno rugao Boži Petrovu. Čelnik Mosta ima pravo na ignoriranje toga. Problem svih nas je što netko tvrdoglavo inzistira da u novoj Vladi mora sudjelovati čovjek koji jasno pokazuje da je spreman na državni udar samo kako bi ostao na vlasti i koji pokazuje da je njegov jedini politički stav da je samo on u stanju voditi državu. Problem svih nas je što u ovoj državi u novoj vlasti netko želi partiju koja nije u stanju riješiti se čovjeka kakav je Zoran Milanović.

Ne postoje viši ciljevi niti interesi zbog kojih bi se moglo inzistirati na sudjelovanju u vlasti takvih ljudi koji svoje političke stavove mijenjaju brže nego što većina nas mijenja rublje ili čarape. Osobe koje tako lako mijenjaju stavove radi vlastitog opstanka na vlasti nisu garancija naše bolje budućnosti. Oni koji se kunu u reforme to bi morali znati i ne bi smjeli više razgovarati s tako nestabilnim i labilnim osobama kao što je Zoran Milanović.

Sve što je Zoran Milanović izgovorio ili rekao zadnjih dana upućuje na to da su njemu važnije fotelje nego politička platforma na kojoj bi bilo moguće provoditi reforme u državi. On je također jasno dao do znanja da ne želi surađivati s onima koji njega ne priznaju za jedinog velikog vođu ove države. Nije se nimalo ustručavao vrijeđati svoje političke oponente upotrebljavajući takve izraze koji ne dopuštaju nikakvu normalnu komunikaciju nakon što su izrečeni. Milanović je udarao čak i na osobnoj razini. Prozivao je Božu Petrova dovikujući mu s govornice: Hajde majstore, dokaži da si bolji ako možeš“, da bi već sutradan nudio suradnju Mostu. Milanović je ovo napravio u maniri najboljeg PR majstora. On očito zna nešto što ostatak javnosti ne zna i bio je siguran da mu Petrov zbog nečega ne smije zalupiti vrata pred nosom i reći da nakon tako teških riječi suradnja nije moguća.

Očito znajući da ga Petrov ne smije odbiti, Milanović ga je najprije izvrjeđao, a onda ga je ponizio nudeći mu daljnje razgovore. Šef SDP-a je takvim činom javno poručio hrvatskoj javnosti da Petrov nije samostalan i da ga ne smije odbiti. Kupujući vrijeme unutar kojeg će pokušati konstituirati Sabor, te Predsjednici osporiti njezine ovlasti izazivajući krizu u državi sukobom nadležnosti, Milanović pokazuje da mu Petrov i ekipa nisu dorasli u političkoj areni. On im se ruga, on ih ponižava i svima nama pokazuje da ga se oni ne smiju riješiti iz pregovora pa koliko god on bezobrazan bio.

Naša sreća je što je na čelu države sposobna Predsjednica koja je već najavila da neće još dugo trpjeti ovu agoniju. Kolinda Grabar-Kitarović zna da ova situacija u kojoj Petrov i ekipa na razgovore zovu onoga koji razgovarati ne želi, ne može donijeti ništa dobro i da nju treba što prije okončati. Zna li Petrov da je povijest okončana ako se ne bude znao postaviti prema uvredama i ruganju Zorana Milanovića? Zna li Božo Petrov da Most s 12 zastupnika ima bolju budućnost od one koja mu se nudi novim izborima?

Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content