E moj sdPEĐA! – Ustavni sud upozorava vladajuće da obmanjuju narod

Peđa Grbin (kao i obično) nije u pravu. Odluka na referendumu je obvezujuća, naglašava Ustavni sud

 

{jathumbnail off}Ustavni sud poslao je upozorenje u vezi s odlukom o raspisivanju državnog referenduma u kojem jasno navodi da će odluka koja bude donesena na referendumu biti obvezujuća, čime se zapravo kaže da predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin nije u pravu kada tumači da zadnju riječ u eventualnoj promijeni Ustava ima Sabor te da zastupnici mogu glasovati protiv odluke koju većina građana donese na referendumu.

Ustavni suci navode da postoje dva načina za promjenu Ustava – na referendumu ili saborskom procedurom. Kada se odlučuje na referendumu, naglašavaju, “birači uvijek odlučuju o meritumu stvari, to jest o samom referendumskom pitanju, što znači da narod neposredno donosi odluku o promjeni Ustava”. U upozorenju se navodi i da bi se Ustav promijenio ako se birači tako izjasne na referendumu. “Odluka kojom Ustavni sud potvrđuje da je konkretan narodni ustavotvorni referendum, na kojem se narod većinski izjasnio ZA, proveden u skladu s Ustavom, ujedno znači i da je Ustav promijenjen na dan održavanja tog referenduma s trenutačnim pravnim učinkom, koji datum Ustavni sud deklaratorno utvrđuje u svojoj odluci koju objavljuje u “Narodnim novinama”.

Ovim upozorenjem Ustavni je sud zadao težak udarac SDP-ovoj uzdanici Peđi Grbinu koji od početka inicijative “U ime obitelji” i priči o referendumu javno govori kako o promjeni Ustava može odlučiti samo Sabor te da ga ne mogu mijenjati građani na referendumu.

– Građani na referendumu odlučuju o pokretanju postupka promjena Ustava. Nakon toga Sabor o tome raspravlja i donosi odluku – ponovio je Grbin prošli tjedan ponavljajući da zastupnici nisu obavezni glasovati sukladno odluci većine na referendumu. Oporba je žestoko kritizirala te njegove izjave i odluku Odbora za Ustav koja ostavlja mogućnost nepoštovanja volje većine i naglasila da je to protuustavno.

Ustavni sud smatra i da dijelovi odluke Odbora za Ustav nisu ustavno prihvatljivi te naglašava nužnost izmjene te odluke, kao i dodavanje nove točke kojom će se definirati promjena članka Ustava kako je to predložila inicijativa “U ime obitelji”, naravno, ako takva bude odluka na referendumu.

HDZ-ov Vladimir Šeks, koji je upozorio da je odluka protuustavna još na Odboru kada je bila odluka donesena, pozdravio je ovo upozorenje i rekao da je bilo očekivano.

– Sabor nakon referenduma tu nema ništa dodavati ni oduzimati. Kad sljedeći tjedan bude rasprava na Saboru, mislim da će vladajući podviti rep i prihvatiti amandman koji će podnijeti HDZ da se predloženi zaključak usuglasi s Ustavom. Ovo je jasno i precizno upozorenje Ustavnog suda i bila bi ludost otvoreno davati krila ustavnoj i državnoj krizi – kaže Šeks koji vjeruje da bi Ustavni sud, u slučaju da vladajući ostanu ustrajni, poništio takvu protuustavnu odluku.

– To bi bio bijedni i jadni pokušaj ustavnog udara vladajućih – uvjeren je Šeks.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin, koji je rekao da građani na referendumu ne mogu mijenjati Ustav, danas je ranije otišao iz Sabora i nije se javljao na naše pozive da komentira ovo upozorenje Ustavnog suda.

 

Piše: Vanja Moskaljov/VLM, Tea Romić/VLM

Odgovori

Skip to content