HRT – Mala škola manipulacije

Propaganda u ‘režiji’ HRT- a: Hvale Nikolićeve trojezične ploče u Vojvodini i prokazuju branitelje kao manipulatore

 

{jathumbnail off}Navodna suradnja s HDZ-om je zlo, ali suradnja s Nikolićem je dobra?

U četvrtak za vrijeme pregovora Stožera za obranu Vukovara i Vlade, HRT je svojom medijskom pričom u središnjem dnevniku i u emisiji Paralele optužio iste te branitelje koji su suprostavljeni Vladi, da su manipulatori. “Gebelsovim” metodama prešućivanje istine u onom dijelu koja ne odgovara aktualnoj vlasti i prije svršetka pregovora, proglasila je televizija branitelje krivcima cjelokupnih vukovarskih zbivanja.

Početak manipulacije počeo je u središnjem dnevniku kada smo saznali, da u većinskom hrvatskom selu u Vojvodini Donji Tavankut postoji, pazite sad; ne dvojezična ploča, već čak trojezična ploča, a zamislite kod nas neki “samoprozvani” branitelji, kako kaže središnja dnevna emisija, ne dozvoljavaju čak ni dvojezične ploče. I to je, po HRT-u, glavni krimen. Cinik bi rekao, da se Srbi ljube četiri puta, vjerojatno bi natpis bio četverojezični.

Trećerazredno novinarstvo HRT-a nije odgovorilo na činjenicu, zašto se premijer uopće sastao sa samoproglašenim stožerom, ako su oni nelegalna skupina? Ne znači li to da je on priznao nelegalnu skupinu i prekršio kodeks pregovaračkog ponašanja? Ili se ipak radi o diskreditiranju branitelja, da bi se opravdali potezi premijera. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je izašao sa potpisima svih relevantnih udruga koje zastupa , a predstavljaju ga zapovjednici, umirovljenici specijalne policije i postrojbi. Znači nije nelegalan, već je lažljiva naša državna televizija, koja nas pita koga oni predstavljaju?! Kao što smo mi provjerili potpise ljudi i uvjerili se u legalnost, trebali su i oni jer su navodno državna televizija.

Isto tako, treba naglasiti da u vojvođanskom selu, kojeg su posjetili Nikolić i Josipović Hrvati nisu klali, ubijali i silovali Srbe, urlali da je to Hrvatska i činili slične gadarije kojima su Srbi sustavno razarali i ubijali Vukovar i hrvatsko društvo. Prešućivanjem takvih činjenica pokušava se nametnuti mišljenje da je za sve kriv HDZ i da upravo HDZ sve organizira. Inače bi netko mogao primijetiti da je premijer svadljiv i nesposoban političar koji ne zna prepoznati kad negdje gori i potom zaustaviti požar.

Premijer je, umjesto dijaloga, potražio pomoć u Josipovićevoj posjeti Nikoliću. Nikoliću koji je svojom Radikalnom strankom prvo rastjerao 40 000 Hrvata iz Vojvodine, a nakon toga se nudi kao spasitelj Zorana Milanovića sa svojim trojezičnim pločama za preostale Hrvate u Srbiji. Do beskonačnosti je degutantno da takvog bolesnog fašistu naša vlast traži za alibi Zoranu Milanoviću povodom situacije u Vukovaru, a državna televizija reklamira srpski šovinizam kao nešto dobro. Kakve veze ima Donji Tavankut i njegove trojezične ploče sa žrtvom Vukovara?

Sama ideja da se preko Nikolića i očito još uvijek nezdrave Srbije govori o stanju u Vukovaru, jasno nam pokazuje količinu srpske demagogije u našim medijima.

Na kraju treba reći i zadnju činjenicu o političkim igrama u našoj izluđenoj zemlji; što kada bi i bila istina da branitelji imaju podršku HDZ-a i crkve? Milanović i Josipović traže pomoć od četnika i to naša javnost ne vidi! Josipović je u ovoj situaciji otišao u Srbiju, pa zar to nije veći krimen, i dao ruku deklariranom mrzitelju svega hrvatskog. Tu činjenicu mediji prešućuju. Sudbina Veljka Marića je postala najobičnija trgovina. Nije li to odvratno?!

Navodna suradnja s HDZ-om je zlo, ali suradnja sa Nikolićem je dobra? Puno je pitanja na koje “gebelsova televizija” ne vidi odgovore. Kako su prošli svi referendumi gdje nije bilo jake političke opcije, crkve ili dobre organizacije? Hrvatska televizija nije to uopće registrirala. Zato ne vidim nikakvo zlo u suradnji sa svakim tko želi Vukovaru pomoći. To je još jedino bitno novinarskom žutilu. Poglavito ako je baš HDZ sudjelovao u cijelom cirkusu. On bi sada mogao i trebao sudjelovati i u razrješenju, a premijer da ima pameti, uvukao bi sve zainteresirane grupacije u problem i surađujući sa svima pronašao rješenje. Ovaj naš premijer je odlučio branitelje saslušati, Josipović Nikolića, a Hrvatska televizija o tome muti vodu. Rješenja na taj način nema.

U Vukovaru treba postići konsenzus. Srpska zajednica konačno treba preuzeti odgvornost za sudjelovanje u politici na pozitivan način, a ne da je i dalje produžena ruka velikosrba. Ona to niti sada ne želi priznati. Odmicanjem od velikosrpske politike ona bi postala marginalna i nezanimljiva. Ekskluzivnošću ona je postala sebi bitna, kako bi uopće preživjela. Čime bi se bavila, da ne izmišlja sukobe između Srba i Hrvata? Ničim.

Hrvatska televizija naglašava da postoji problem s dvojezičnim pločama i u Udbini pa da to daje naznake manipulacije braniteljskih udruga?! U Udbini je za vrijeme domovinskog rata napravljeno etničko čišćenje Hrvata. Udruge branitelja su predale dokaze o falsificiranju broja stanovnika u četiri srpska zaseoka, što je i predsjednik općine priznao kao točnu činjenicu. Tu činjenicu HRT nije prenio kao bitnu i manipulatorsku, već tvrdi da je manipulacija trganje dvojezične ploče.

HRT zapravo priprema javnost za sukob s braniteljima, a njih proglašava manipulatorima. Tako štiti nesposobnu vlast koja ne zna naći izlaz iz još jedne situacije u koju se sama uvalila. 

Autor: Igor Drenjančević/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content