Majka poginulog branitelja: Želim sama razbiti zadnju dvojezičnu ploču u Vukovaru

Poštovani članovi stožera,
obraćam Vam se kao majka poginulog branitelja Željka Trbare koji je branio Vukovar u kolovozu 1991., a kasnije je poginuo pri oslobađanju đakovačke vojarne kao prva žrtva 15.rujna 1991. Posebno sam uznemirena izjavama Milorada Pupovca, ministra Arsena Bauka i njima sličnih…

{jathumbnail off}Iz “Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara” doznajemo da branitelji čekaju premijera Zorana Milanovića i njegov dolazak na sastanak najavljen za petak u 12 sati. Premijer se nije oglasio u svezi toga sastanka u Vukovaru. Uglavnom, stanje je prilično napeto i ispunjeno emocijama. Vlada i dalje ne razumije suludost svog inzistiranja na ovom zakonu, jer se populacija koja je najviše činila za obranu i slobodu pobunila protiv ćirilice u Vukovaru. Javnosti je to jasno, ali nije jasno ministru branitelja. Premijer preko medija komunicira s braniteljima govoreći kako ne može mijenjati sporni zakon. Takav stav stvara još veći naboj. Pregovara se otvoreno, kroz medije i cijela situacija nema ozbiljnost koju bi zapravo morala imati. Iznosi se stav premijera prije pregovora i jasno je da Milanović komunicira sam sa sobom, a ne s ljudima koji ga pozivaju na razgovor.

Zanimljiva je potpora pismom braniteljima i od gospođe Jelke Trbare. Gospođa Jelka Trbara, rezignirana bešćutnošću ove vlasti, sama se ponudila maknuti dvojezičnu ploču s policijske postaje u Vukovaru. Ona je majka poginulog branitelja i veli da ne može više gledati ovu sramotu oko dvojezičnih ploča. Zoran Milanović je očito dirnuo gdje nije smio, u poginule za slobodu Domovine, u one najhrabrije. Nije čudno da se sada javljaju njihovi najmiliji, njihovi roditelji koji su podnijeli najveću žrtvu dajući nam mlade živote svojih sinova. Očito vlada nema dovoljno savjesti i odgovornosti te povlači poteze koji bolno udaraju sve one koji imaju nekoga takvoga u obitelji. Pismo majke poginulog branitelja, sa stranice Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara, prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi stožera,
obraćam Vam se kao majka poginulog branitelja Željka Trbare koji je branio Vukovar u kolovozu 1991., a kasnije je poginuo u oslobađanju đakovačke vojarne od JNA kao prva žrtva 15.rujna 1991. Posebno sam uznemirena izjavama Milorada Pupovca, ministra Arsena Bauka i njima sličnih… Imam veliki poriv da ja osobno dođem razbiti zadnju ploču na ćirilici koja je ostala u gradu Vukovaru. Nisam cijelu noć spavala koliko sam bila uznemirena i napisala sam u pismu ono što osjećam, a ne mogu sve ni iskazati riječima. Pismo dostavljam u privitku i očekujem Vašu potporu ili savjet u izvršenju moje nakane.

Primite lijepi pozdrav uz moju fotografiju iz prošlogodišnje kolone sjećanja u Vukovaru u koju sam išla bosa u znak sjećanja na svoga sina Željka i sve poginule branitelje.

 

Autor: Igor Drenjančević/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content