Ivica Šola: Pucanj u Vukovar

Premijer Milanović i njegovi pobočnici neumoljivi su: Mi smo legalisti i u Vukovaru moramo provoditi zakone, od ćirilice ne odustajemo. Ali zašto se zakoni poštuju samo u slučaju ćirilice u Vukovaru?

 

 

{jathumbnail off}Ako je riječ o poštivanju zakona kao dosljednom principu ove vlasti, zašto su izigrali europski uhidbeni nalog i preko noći derogirali pravnu stečevinu EU? Zašto su do sada “milijun puta”, ne samo u slučaju zaštite udbaša i komunističkih zločinaca, mijenjali zakone?

Mijenjanje pravila
Zašto su mijenjali pravila vezana uz Ured za istraživanje komunističkih zločina, mijenjajući zakon koji su sami donijeli? Zašto u slučaju komunističkih i udbaških zločina ne provode zakone, nego vrše pravno i političko nasilje, ali su u Vukovaru “legalisti”? Milanović se u slučaju ćirilice u Vukovaru samo skriva iza “provođenja zakona”, jer on zakone donosi, mijenja i provodi kako odgovara njihovim ideološkim nostalgijama i ciljevima. Da nije tako onda bi prije “zakona” o ćirilici u Vukovaru primijenili iste kriterije kao i u Vrgorcu pa prije ćirilice proveli Zakon o prebivalištu, Zakon o boravištu i Zakon o popisu birača, jer u Vukovaru broj birača premašuje broj stanovnika za 5.000!? Ako su u Vrgorcu tako “pročešljali” Hrvate, zašto u Vukovaru također ne provedu navedene zakone pa “pročešljaju” Srbe, ili su Hrvati za ovu “legalističnu” vlast građani drugog reda? Očito da jesu, jer ne mogu isti zakoni vrijediti za Hrvate u Vrgorcu, a ne vrijediti za Srbe u Vukovaru. Ova vlast stoga se prema Vukovaru, simbolu svih velikosrpskih zala u bližoj prošlosti, ponaša sadistički, “zakonski” se iživljava nad njim. Tako ne bih tvrdio kada bi ova vlast sve (!!!) zakone jednakom dosljednošću provodila. Čak i kada bi im se, zajedno s onim etnobiznismenom Pupovcem, zažmirilo na te očite nedosljednosti, Vukovar je primjer one empatijske dileme koju je izrekao William Blake: “Isti zakon za lava i antilopu, za krvnika i žrtvu, je represija.” Tu represiju sadistički provodi Zoran Milanović, kao da je to za Vukovar i Hrvatsku od sudbonosnog interesa, bez da su ostvarene druge pretpostavke, posebno one o nepokajanom agresoru koji šuti o mnoštvu još uvijek nestalih i ubijenih, koji ne želi u kolonu sjećanja. Stoga narav ove vlasti koja “poštuje” zakone najbolje opisuje Bismarck, govoreći: “S lošim zakonima i dobrim upravljačima još se uvijek može vladati”.

Milanović je loš upravljač
No kada imate loše upravljače, dobri zakoni ne služe ničemu.” A Zoran Milanović višestruko je dokazani loš upravljač koji se u nedostatku bilo kakvih dobrih rezultata svoje vladavine dohvatio jednog dobrog (ustavnog) zakona koji u rukama takvog tipa ne služi ničemu, već svjesnoj destabilizaciji zemlje i unošenja sasvim nepotrebnih nemira u Vukovar koji se pretvorio u staklanu za jednog slona koji “provodi zakone”. U konačnici, Milanovićeva vlast nema se pravo uopće pozivati na zakone iz jednostavnog razloga što su u praksi pokazali da oni zakone samo na sirotinji primjenjuju, za prijatelje ih široko interpretiraju, a za moćnike i udbaše ih dokidaju ili mijenjaju. Uz dodatak – na Vukovaru se i iživljavaju.

Piše: Ivica Šola/glas-slavonije.hr

Odgovori

Skip to content