Mogu li sirijske rakete početi padati i po Hrvatskoj?

ESKALACIJA: TURSKA PONOVNO ZAPUCALA, RUSIJA DOPREMA ORUŽJE ASSADU –  Pritisak na Siriju sve više raste. Ukoliko bi se NATO pomažući Tursku ipak odlučio za oružani konflikt i Hrvatska kao članica te vojne organizacije bila bi uvučena u rat. Bi li se u tom slučaju moglo dogoditi da sirijske raketa počnu padati i po našim glavama, s obzirom da smo Siriji jedna od najbližih država, članica NATO- saveza? Vojni analitičari smatraju da to ipak nije izgledan scenarij.

– Da nema ruske vojne baze u Siriji i brodova usidrenih u luci Tartus, Turska i NATO bi već odavno pregazile snage predsjednika Bashara al Assada. Građanski rat u toj su zemlji iscenirali britanska obavještajna služba MI5 i američka CIA. Kada su zaključili da na taj način ne mogu srušiti režim, sada u navodnim minobacačkim napadima na Tursku traži opravdanje za vojnu akciju. Sve ovisi o reakciji Rusije, koja još uvijek ne popušta. Zbog toga Turski napad na Siriju ne eskalira, u suprotnom bi to značio početak rata Rusije i NATO-a, za kojeg nitko ne zna kako bi završio – upozorila je u intervjuu za Russia today nezavisna novinarka Lizzie Phelan.

Turski premijer Tayyip Erdogan upozorio je naime da njegova zemlja nije daleko od rata sa Sirijom nakon ovotjednih prekograničnih napada.

– Oni koji pokušaju iskušavati tursku sposobnost odvraćanja, njenu odlučnost, njenu sposobnost, ovdje kažem da čine fatalnu grešku – rekao je Erdogan nakon jasne podrške koje je dobio od NATO-a. Istovremeno je Rusija pozvala Tursku da ostane mirna i izbjegne bilo kakvu akciju koja bi povećala napetost sa Sirijom nakon niza prekograničnih napada.

Očito je da pritisak na Siriju sve više raste. Ukoliko bi se NATO pomažući Tursku ipak odlučio za oružani konflikt i Hrvatska kao članica te vojne organizacije bila bi uvučena u rat. Bi li se u tom slučaju moglo dogoditi da sirijske rakete počnu padati i po našim glavama, s obzirom da smo Siriji jedna od najbližih država, članica NATO saveza? Vojni analitičari smatraju da to ipak nije izgledan scenarij.

Zna se za sirijske rakete dometa 550 km, postoje li i druge?

– Sirijska vojska posjeduje oko 500 ruskih SS-23 balističkih projektila čiji domet iznosi oko 500 km, nedovoljno da dosegnu Hrvatsku – tvrdi vojni analitičar Jan Takab.

Zabrinjava međutim vojni potencijali za koje zapadne obavještajne snage ne znaju da postoje. Internetski portal Russia today objavio ja da je u subotu u Damask iz Rusije stiglo 25 tona humanitarne pomoći. To je treća isporuka u posljednjih 30 dana kojom je u Siriju dopremljeno ukupno 80 tona tereta. Nitko ne zna je li riječ samo o medicinskoj opremi ili i naoružanju?

S druge strane jedan od najutjecajnijih izvora za vojne i obavještajne informacije, izraelski Debkafile, navodi kako je u destabilizaciju Sirije direktno umiješan turski državni vrh, koji sada otvoreno prijeti Assadu. Prema njima, premijer Tayyip Erdogan već je predstavio članovima parlamenta opsežan plan kojim bi turska vojska ulazila u Siriju i stacionirala se u pobunjenim gradovima. Izvor također ističe kako su britanske i katarske snage na terenu isključivo s ciljem da turskim vojnicima ‘otvore vrata’.

Najveće eskalacija prekograničnih napetosti u 18 mjeseci

Izvor također ističe kako je taj plan do sad u više navrata propao – ‘svaki puta ka su ga pokušali realizirati, Assadove snage su pojačavale svoje kontingente na turskoj granici, postavljajući protuzračnu i kopnenu obranu.

Turski parlament u petak je na izvanrednoj je sjednici odobrio slanje vojnih snaga u Siriju. Ovo je dosad najveća eskalacija prekograničnih napetosti tijekom 18-mjesečna ‘ustanka’ protiv sirijskog režima.

Turska opet pucala na Siriju

Turska vojska ponovno je u subotu ujutro odgovorila na novu pucnjavu topnišvta iz Sirije koja je napala njezin teritorij u pokrajini Hatay pri čemu nije bilo žrtava, rečeno je iz službenog izvora koje prenosi Hina.
– Topovska granata pala je u subotu 50 metara unutar turskog teritorija na praznom prostoru udaljenom 700 metara od sela Guvecci i 300 metara od policijske stanice – piše u priopćenju administracije Hataya.
Turska vojska odgovorila je na taj napad, ističe se u tekstu koji dodaje da je paljba bila usmjerena na sirijske ustanike raspoređene na rubu tursko-sirijske granice.
Nakon teške nesreće do koje je došlo u srijedu, a koja je stajala života pet turskih civila u pograničnom naselju, Turska na sirijsku pucnjavu sustavno odgovara topničkom paljbom.
Guvecci se nalazi točno na sirijskoj granici. Sukobi preko puta u susjednom sirijskom selu Hirbet al-Jozu suprotstavljaju ustanike Slobodne sirijske vojske i redovnu sirijsku vojsku, objavila je ranije turska agencija Anadolija.

Autor: Damir Grund/dnevni.hr

Odgovori

Skip to content