6. listopada 2012. Grad Zadar obilježio Dan obrane Featured

DA NE ZABORAVIMO – 6.  listopada 2012. Grad Zadar obilježio Dan obrane: To što je grad doživio u tri dana je nezamislivo

Zadrani se danas prisjećaju teške ratne jeseni 1991. godine, kada je grad Zadar obranjen od vojnih napada jugosrpskih agresora na početku Domovinskog rata. Naime, 6. listopada 1991., prije 21 godinu, JNA potpomognuta pobunjenim Srbima, općim napadom pokušala je osvojiti grad, no malobrojni hrvatski branitelji nadljudskim naporima uspjeli su se oduprijeti agresoru.

Program obilježavanja 21. obljetnice Dana obrane Zadra počeo je jutros budnicom Gradske glazbe zadarskim ulicama, nakon čega je pod Središnjim križem na Gradskom groblju odana počast poginulim braniteljima Zadra. Svečano primanje zadarskoga gradonačelnika, Zvonimira Vrančića, ove je godine održano kod Spomen-tenka (uništenog agresorskog tenka T-55) na Dračevcu, predjelu grada koji je u to vrijeme bio prva crta obrane, i mjestu koje je bilo presudno za obranu grada.

U nazočnosti brojnih uzvanika vojnih i civilnih vlasti, hrvatskih branitelja i brojnih Zadrana, gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je kako je Zadar u svojoj povijesti doživio velika stradanja, ali da su ti dani u listopadu 1991. godine bili jedni od težih.

“Dana 4. listopada četnici su iz svih mogućih sredstava krenuli u napad na Zadar, a to što je grad doživio u sljedeća tri dana je nezamislivo. Tuklo se po svemu – bolnici, muzejima, crkvama, stambenim objektima, vrtićima i školama. Danas slušamo o ‘preciznosti topničke vatre u Oluji’, a mi možemo reći koliko je njihova topnička vatra bila precizna, ali u sve civilne objekte”, naglasio je zadarski gradonačelnik Vrančić, podsjetivši na teške jugosrpske topničke napade na Zadar početkom listopada 1991.
Dodao je kako su grad Zadar i njegovi stanovnici i u tim najtežim trenucima živjeli, jer su funkcionirale sve gradske službe.

“Nismo se dali, obranili smo se. Teško, ali smo se obranili. S malim mogućnostima, ali punoga srca. I zato možemo svi skupa biti ponosni”, poručio je gradonačelnik Vrančić.
Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, brigadni general Mladen Fuzul, uručio je visoko odličje za junaštvo, Red kneza Domagoja s ogrlicom, majci poginulog branitelja Nenada Mataka-Mehe, Ani Matak.

Inače, 4. listopada 1991. godine čitava motorizirana brigada Jugo vojske iz Benkovca, s tri tisuće vojnika, 30 tenkova i više stotina topničkih sredstava krenula je u vojnu agresiju na grad Zadar. Bjesomučnim napadima s mora, kopna i zraka, JNA i pobunjeni Srbi nekoliko dana granatiraju sve moguće civilne ciljeve – bolnicu, katedralu, škole i dječje vrtiće te brojne kulturne i povijesne spomenike.

Glavnina jugosrpskih vojnih napada bila je na nekoliko uporišta na Dračevcu, ulazu u sam grad Zadar. Točno na današnji dan prije 21 godinu, 6. listopada 1991., malobrojni hrvatski branitelji, odlučuju se na protunapad i nakon nekoliko sati nadljudske borbe, agresor se počeo povlačiti. (Hina)

Odgovori

Skip to content