Rusija-Švedska: Sporazum o posvajanju ruske djece

Rusija ne želi djecu davati na usvajanje istospolnim parovima te posvajanje želi dopustiti samo heteroseksualnim parovima koji dolaze iz zemlja s kojima je potpisala sporazum

 

{jathumbnail off}Rusija je prošloga tjedna pokrenula razgovore sa Švedskom kako bi se raspravilo o pravnim pitanjima vezanim za posvajanje ruske djece. Naime, Rusija ne želi djecu davati na usvajanje istospolnim parovima te posvajanje želi dopustiti samo heteroseksualnim parovima koji dolaze iz zemlja s kojima je potpisala sporazum.

Kako prenosi švedska televizija Sveriges Television AB, Moskva je ovoga tjedna stopirala sva posvajanja ruske djece koju su željeli posvojiti švedski državljani. Ta je zabrana dio nedavne sudske odluke koja ne dopušta posvajanje djece državama koje priznaju istospolne zajednice ili osiguravaju prava na posvojenje takvim parovima, a Švedska je jedna od njih.

Rusija će sada tražiti pravne ugovore sa svakom od tih zemalja kako bi se osiguralo da samo heteroseksualni parovi mogu usvojiti. U Rusiji ima više od pola milijuna siročadi, a svakoga dana 250 djece ostane bez roditelja. Nekih su se roditelji odrekli dok su drugi udaljeni iz obitelji zbog zlostavljanja ili zbog siromaštva. Svima je zajedničko da završavaju u jednom od 2000 sirotišta diljem Rusije. Sami su Rusi skeptični prema posvajanju jer se boje loših gena i bolesti koje zahtijevaju skupu njegu. Zato je za mnogo siročadi jedina nada posvajanje iz inozemstva.

Rusija nije potpisnica Haške konvencije o zaštiti djece i suradnje u međudržavnom posvojenju te stoga nastoji sve kako bi potpisala pojedinačne ugovore s državama i onemogućila posvajanje istospolnim parovima.

Potpisali smo ugovore s Italijom i otvorili smo pregovore s nekoliko drugih zemalja. Nadamo se da ćemo postići dogovor i sa Švedskom, ali sve ovisi i o volji švedske diplomacije, rekla je Irina Romanova iz Ministarstva obrazovanja i znanosti koje je odgovorno za posvajanja iz inozemstva.

Autor: uimeobitelji.net

Odgovori

Skip to content