SDP PravDa: Direktor Dalme optužen za 11 kaznenih djela uhljebljen u CO!

Dajući obol kresanju troškova javnog sektora, u Croatia – tehničkim pregledima, tvrtki kćeri Croatia osiguranja ovo ljeto je zaposlen 62-godišnji Boro Malinić, dugogodišnji direktor Dalme, već godinu dana na sudu u Splitu pravomoćno optužen za 11 kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala i višemilijunsku štetu

 

{jathumbnail off}SDP-ovo kadroviranje: Izmislili radno mjesto za optuženog direktora?!

Prvotno je, kako čujemo, trebao biti zbrinut na mjestu pomoćnika direktora splitske ispostave Croatia osiguranja, no od toga se odustalo jer na toj funkciji Malinić ne bi dobio službeni automobil. Rješenje se pronašlo u novom radnom mjestu tvrtke kćeri te je Malinić zaposlen na mjestu koordinatora stanica za tehnički pregled, čime mu je omogućeno da ostane u Splitu te ipak dobije taj toliko željeni službeni automobil. Za probrane kadrove bira se samo najbolje pa je tako Malinić zadužio najnoviji Golf sedmicu. Tankanje ga ništa ne košta, jer sve troškove snosi firma.

Zanimljivo je svakako da do dolaska Malinića u CTP radno mjesto koordinatora stanica za tehnički pregled uopće nije postojalo, a zbog čega su se baš za njega odlučili, ostalo je nepoznato budući da nije raspisan javni natječaj.

Mladi neka volontiraju, a za veterana s više od 35 godina radnog staža i optužnicom dobra plaća i službeni automobil

Malinić je u novoj tvrtki zadužio službeni automobil, mobitel, karticu za reprezentaciju, a plaća mu, prema Indexovim izvorima, iznosi 16.500 kuna neto. Sve i ako pravomoćnu optužnicu stavimo po strani, zapošljavanje veterana Malinića čudi jer ima sve uvjete za mirovinu s više od 35 godina staža.

Je li to kadrovska politika vladajućih po kojoj mladi s fakulteta rade za 1.600 kuna, dok se za islužene veterane s pravomoćnom optužnicom za gospodarski kriminal, ali utjecajnim prijateljima na položajima, smišljaju nova radna mjesta s pozamašnom plaćom i ostalim pogodnostima poput službenog automobila?

Čuvši da ga pitamo za novo radnom mjesto, Malinić se katapultirao u stratosferu

Pokušali smo s Malinićem popričati oko novog angažmana, ali nije išlo. Čim je čuo da pitamo za novo radno mjesto kao da je poletio u stratosferu.

“Alo, alo…”, izgubio se Malinić. Svi daljnji pokušaji da stupimo s njim u kontakt bili su bezuspješni.

Direktor koji je zaposlio Malinića: Ne bih o tome preko telefona

Ništa rječitiji nije bio ni direktor CTP-a Josip Vuksanović.

“Ja ne bih o tim stvarima preko telefona. Dođite kod mene u ured pa ćemo tamo popričati”, predložio je diskreciju Vuksanović. Ipak, za razliku od astronauta Malinića zadržao je prisebnost te nas uputio da se obratimo Croatia osiguranju.

“Takva su pravila korporativnog poslovanja”, ispričao se Vuksanović, mada šteta što nikada nećemo doznati što je to bilo za ured, a nije bilo za telefon.

Malinić se hvali utjecajnim prijateljima Krešom Starčevićem i Slavkom Linićem

Sljedeći precizne upute vratili smo se tako na početak priče, odnosno Krešimira Starčevića, bivšeg šefa Fonda za privatizaciju i aktualnog predsjednika Uprave Croatia osiguranja, koji obnaša i dužnost šefa Nadzornog odbora CTP-a pa je tako najpozvaniji da nešto suvislo kaže o Malinićevom zapošljavanju. Malinić se, inače, kako čujemo, po dolasku u novu firmu hvalio prijateljstvom sa Starčevićem i ministrom Linićem, želeći valjda ostaviti snažan dojam na nove kolege.

Sa Starčevićem je vjerojatno surađivao dok je ovaj bio na čelu Fonda za privatizaciju, a što je radio s Linićem ostalo je, nažalost, nepoznato. Lista poreznih dužnika otkriva, pak, da dvije poslovne jedinice Dalme duguju oko 8 milijuna kuna neplaćenih doprinosa na radničke plaće, dok optužnica Državnog odvjetništva Malinića tereti za zloporabu položaja, zloporabu ovlasti, nesavjesno poslovanje i sklapanje štetnog ugovora. Kakvih li referenci za menadžersku plaću u državnoj tvrtki.

Optužnica mu pokvarila već sigurno namještenje u ministarstvu

Kako doznajemo, Malinić je uoči dizanja optužnice koncem 2011. godine očekivao imenovanje u nekakvo ministarstvo, ali je akcija Državnog odvjetništva sve pokvarila. No, pokazalo se, bez nekih većih posljedica jer se Malinić trebao tek nešto duže strpjeti dok prijatelji ne pronađu radno mjesto s primjerenom plaćom i beneficijama na kojem će za tri godine bezbrižno i sigurno dočekati i starosnu mirovinu.

Croatia osiguranje: Malinić ispunjava sve uvjete za radno mjesto

Začudo, u Croatia osiguranju, državnoj tvrtki koja uskoro ide na prodaju unatoč aferi s lažnim štetama isplaćenim Jadroplovu, a što se sudi nevjerojatnih 13 godina, ništa sporno u Malinićevom zapošljavanju ne vide. Vjerojatno su kooptiranjem takvog veterana namjerili podići vrijednost CO-a uoči prodaje.

“Točno je da je Boro Malinić zaposlen u društvu Croatia – tehnički pregledi d.o.o. na radnom mjestu koordinatora za rad stanica za tehnički pregled vozila s mjesto rada u Splitu. Navedeno radno mjesto utvrđeno je sistematizacijom i organizacijom radnih mjesta u lipnju 2013. godine, a koja je za cilj imala ukidanje do tada velikog broja menadžerskih pozicija. Tada je ukinuto i radno mjesto izvršnog direktora za tehniku i razvoj s mjestom rada u Splitu, unutar kojeg su bili sistematizirani poslovi radnog mjesta koje danas u društvu obavlja opisani koordinator, no na niže pozicioniranom radnom mjestu i za manju plaću. Ističemo da se radi o autonomnom pravu društva Croatia – tehnički pregledi d.o.o. kao poslodavca da reorganizira poslovanje što racionalnije uz smanjenje postojećih troškova poslovanja. Za poslove koje obavlja Boro Malinić prima znatno manju plaću od navedene u vašem upitu, automobil ima na raspolaganju samo u službene svrhe i nisu istiniti navodi da ima pravo na poslovnu karticu. Također ističemo da Boro Malinić zadovoljava sve uvjete za navedeno radno mjesto te da je priložio potvrdu o nekažnjavanju. Natječaj za ovo radno mjesto nije proveden, niti ga je društvo Croatia – tehnički pregledi d.o.o. u obvezi raspisati”, navedeno je u odgovoru Croatia osiguranja.

Vrhunac cinizma: Angažirali Malinića da uštede?!

Iz odgovora se, dakle, da zaključiti da su Malinića zaposlili kako bi uštedjeli.

Premda smo pokušali sve, nismo dobili informaciju od SDP-ovaca u Splitu je li Malinić njihov član. Neki su nam zgroženi informacijom o njegovom zapošljavanju u državnoj tvrtki s indignacijom ustvrdili kako to zapravo nije ni bitno jer ga je postavila politika, tj. vladajući SDP, premda su svi dobro znali da je optužen za gospodarski kriminal. Nije tajna da je blizak određenim strukturama i da je bio član Saveza komunista.

Iz odgovora Croatia osiguranja nažalost nije razvidno temeljem čega su se uopće odlučili za Malinića koji, kako čujemo, uopće nema nikakvog iskustva na poslovima osiguranja i stanica za tehničke preglede.

 

Piše: D.M. /Index.hr

Odgovori

Skip to content