Don Josip Periš: Govorit ćemo ‘ZA’ i s oltara i u školama

– Ova igra anonimnih prijava vrlo je prljava. Mislim da je riječ o spinu kojim bi se trebalo zastrašiti i ušutkati vjeroučitelje, ne samo po pitanju referenduma već i po drugim pitanjima – drži Sabina Marunčić.

 

{jathumbnail off}Ne vjerujem da su moji vjeroučitelji naivni da bi djecu na satu ucjenjivali i govorili kako im roditelji trebaju glasovati na predstojećem referendumu. Imam povjerenja u ljude s kojima radim 20 godina – kazala nam je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Njezin komentar zatražili smo zbog anonimne prijave jedne splitske učiteljice engleskog jezika koja je nekidan pristigla Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Sukladno toj prijavi i svjedočenju profesorice, vjeroučitelji ucjenjuju djecu da će pasti godinu iz njihova predmeta ako u tjednu iza provedbe referenduma 1. prosinca ne donesu fotografije glasačkog listića iz kojeg je vidljivo da su njihovi roditelji, braća, sestre i ostali glasali ZA ustavnu definiciju braka kao zajednice žene i muškarca.

‘Prljava igra’

– Ova igra anonimnih prijava vrlo je prljava. Mislim da je riječ o spinu kojim bi se trebalo zastrašiti i ušutkati vjeroučitelje, ne samo po pitanju referenduma već i po drugim pitanjima – drži Sabina Marunčić.

Na pitanje smiju li uopće vjeroučitelji govoriti na školskom satu o referendumu i nije li to instruiranje učenika, naša sugovornica odgovara:

– Ako dijete pita profesora kako će glasovati na referendumu, zašto mu ne bi odgovorio i objasnio svoj stav. Ako predsjednik države i druge javne osobe mogu govoriti koju će opciju zaokružiti, zašto ne bi mogao i vjeroučitelj?!

Zašto bi se samo njegovo iznošenje stava smatralo promidžbom?! Uostalom, koga oni mogu instruirati – dio maturanata s pravom glasa koji uglavnom već imaju izgrađen stav – drži Sabina Marunčić koja poručuje kako svi trebaju upamtiti da je vjeronauk izbor, a ne mjesto ucjene ili prisile.

Anonimnom prijavom učiteljice engleskog jezika ogorčen je i don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

– Sama činjenica da je to pismo anonimno govori da je riječ o jeftinom triku ili podvali. Sve vjeroučitelje poznajem i siguran sam da ni jedan od njih ne bi tražio fotografije glasačkih listića s referenduma… Te priče o ucjenama toliko su smiješne; pa nikad nitko iz vjeronauka nije dobio jedinicu, a kamoli pao godinu – kaže don Periš.

Vjeroučitelji, prema njegovu mišljenju, trebaju iznositi svoj stav po pitanju referenduma, pogotovo ako ih đaci pitaju, jer kad bi se toga bojali, “izdali bi svoje kršćansko poslanje”…

– Ovo nije politički već “vrjednosni” referendum i stoga je logično da se nećemo koristiti samo oltarom kako bismo govorili o ovoj važnoj temi – ističe Periš, a na pitanje o tome smatra li prikladnim da se čitave propovijedi u posljednje vrijeme posvećuju upravo skorom referendumu, ponavlja kako se o tome treba govoriti, ali u “sklopu izlaganja o svim društvenim pitanjima…”

LINDA PERIĆ/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content