Gay aktivisti napali hrvatsku Wikipediju!

Najdestruktivniji ministar u povijesti Hrvatske odlučio se na uništavanje dugogodišnjeg projekta enciklopedijskog sadržaja zasnovanog isključivo na trudu volontera. To je tek jedna u nizu njegovih rušilačkih akcija protiv svega hrvatskog 

 

{jathumbnail off}Nakon ukidanja Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, nametanja obaveznog Zdravstvenog odgoja uz protivljenje roditelja, provođenja nezakonite javne rasprave u vezi obrazovnog programa koji je ukinut odlukom Ustavnom suda, izvlašćivanja Vijeća roditelja zakonskim smicalicama u postupku ponovnog uvođenja identičnog Zdravstvenog odgoja u novoj školskoj godini, te nakon brojnih drugih gafova i protuzakonitog postupanja ministar Jovanović odlučio se na uništavanje dugogodišnjeg projekta enciklopedijskog sadržaja zasnovanog isključivo na trudu volontera – hrvatske inačice Wikipedije. Ovaj najdestruktivniji ministar u povijesti Hrvatske najvjerojatnije će uspjeti i u ovoj akciji, koja je samo jedna u nizu rušilačkih akcija protiv svega hrvatskog i protiv svega što stoji na putu njegovom uvođenju pseudoznanosti na velika vrata u hrvatsko društvo i obrazovanje. O svemu pročitajte u sljedećem tekstu.

 

Tko zaista stoji u pozadini napada hrvatsku Wikipediju?

Tijekom rujna i listopada 2013. hrvatski su građani, ali i čitatelji stranih portala, bili svjedoci medijske kampanje koja se vodila i još uvijek vodi na temu hrvatske Wikipedije. U prvom se redu hvatskoj inačici Wikipedije predbacivala netočnost i desni ekstremizam, da bi se u jednom trenutku u kampanju spremno uključio i ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je pozvao mlade u Hrvatskoj “da ne koriste hrvatsku Wikipediju jer je mnoštvo podataka u njoj falsificirano pa čak i oni koji govore o aktualnim ministrima i njihovim političkim potezima” (Tportal, 13.9. „Djeco, ne koristite falsificiranu hr.wikipediju!“). Prema pisanju Novog lista „Hrvatska Vlada ovih dana muku muči s administratorima hrvatske verzije Wikipedije” te „Vlada zasad nema adekvatan odgovor na to, jer administratori hrvatske Wikipedije brišu naknadne upise od strane Vladinih web mastera kao dupli upis, te se zapravo trenutno na Wikipediji ne mogu pronaći isključivo istinite i objektivne činjenice, niti igdje autorizirane” (Novi list, 13.9. „Jovanović: Djeco, ne baratajte hrvatskom Wikipedijom jer su sadržaji falsificirani“).

Vladini web masteri stvarno jesu tih dana uređivali sadržaje na hrvatskoj Wikipediji, pokušavajući urediti životopis ministra Jovanovića. Prema navodima novinara Novog lista može se zaključiti da je suradnik pod nadimkom N3k1ma1 webmaster Vlade, jer njegova prva uređivanja od 11. rujna 2013. bila su upravo na članku o ministru:

https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%BDeljko_Jovanovi%C4%87&diff=prev&oldid=4163220

Ministar Jovanović izjavio je za Novi list u istom članku od 13. rujna 2013.: „Nemam se namjeru spuštati na razinu te brojčano i očito intelektualnim kapacitetima minornu skupine koja je uzurpirala pravo na uređivanje hrvatske inačice Wikipedije. Možemo samo sa žaljenjem konstatirati da je mogućnost otvorenosti i relevantnosti vrela informacija koju bi Wikipedia mogla i trebala pružati, u hrvatskoj verziji potpuno dezavuirana što zasigurno nije nikada, pa ni sada, cilj pokretača Wikipedije, a niti ogromnog broja ljudi koji diljem svijeta svoje vrijeme i znanje nesebično dijele tim medijem. Hrvatski učenici i studenti su time oštećeni pa ih, nažalost, moramo upozoriti da je veliki dio sadržaja u hrvatskoj inačici Wikipedije ne samo dvojben nego i evidentno falsificiran, te ih stoga pozivamo da koriste pouzdanija vrela informacija u što spadaju i inačice Wikipedie na engleskom i drugim svjetskim jezicima”.

Međutim, upravo engleska inačica Wikipedije na čiju se objektivnost ministar poziva ne dopušta sukob interesa, odnosno objavu i uređivanje sadržaja na Wikipediji od strane osoba i organizacija koje su predmet uređivanja, kao ni uređivanje sadržaja za interese svojih klijenata. Pogotovo je zabranjeno takvo uređivanje ukoliko su suradnici, kao u ovom slučaju, na platnoj listi osoba ili organizacija koje su predmet članaka na Wikipediji. „Kada je promicanje vlastitih interesa uredniku važnije od promicanja interesa Wikipedije, urednik se nalazi u sukobu interesa.“ – stoji u objavi o uređivačkoj politici Wikipedije.

Na samoj su hrvatskoj Wikipediji, moglo se primijetiti, urednici Wikipedije krenuli odmah ispravljati neke od članaka koji su bili navedeni u Jutarnjem listu i Tportalu kao sporni iako su ti mediji redovito rečenice izvlačili iz konteksta i nisu objektivno prikazivali članke.

Međutim, napadi na hrvatsku Wikipediju sličnog scenarija nisu počeli u rujnu već u lipnju 2013. Naime, još u lipnju je lezbijski portal Crol.hr objavio tekst pod naslovom Tko prepravlja LGBT Hrvatsku na Wikipediji?. Članak počinje ovako: „Na hrvatskoj se Wikipediji u novije vrijeme odvija prava “ofenziva” pristranih uređivanja od strane protivnika LGBT prava. To nam je javio čitatelj koji je uočio da se, kako kaže, “na krilima uspjeha inicijative prikupljanja potpisa od strane udruge ‘U ime obitelji’, broj uređivanja na člancima LGBT tematike naglo povećao, u pravilu prikazujući zalaganje za povećanjem prava LGBT osoba u negativnom svjetlu. Provjera je pokazala kako je savjesni čitatelj bio u pravu.”

Kao problematične članke s hrvatske Wikipedije Crol.hr navodi „Istospolni brak“, „Brak“, „Rodna ideologija“, „LGBTIQ“, „Le Zbor“, „Homoseksualnost“. O svakom od ovih članaka trenutno se vodi vrlo zanimljiva rasprava na hrvatskoj Wikipediji. U osnovi, ono što „čitatelji“ s Crol.hr-a traže jest da se uklone bilo kakvi neugodni argumenti koji ne idu u prilog istospolnom braku, homoseksualnosti i rodnoj ideologiji s hrvatske inačice Wikipedije. Tada bi se, konzultirajući Wikipediju, i svi ostali čitatelji smjeli „informirati“ jedino na način koji dozvoljavaju LGBT portali poput Crol.hr-a, Queer.hr-a i mnogih drugih, što bi naravno značilo da bi bili izloženi istoj indoktrinaciji kojoj su izložena hrvatska djeca kroz Zdravstveni i Građanski odgoj ministra Jovanovića.

U članku „Istospolni brak“ kao posebno degutantnu rečenicu Crol.hr navodi rečenicu filozofa Nevena Sesardića: „Ljubav je povezana s posljednje navedenim elementom. Ako se za definiciju braka jedino važnom proglasi ljubav, koja je apstraktan i relativiziran pojam, a zanemare ostali elementi, postaje logična i legalizacija poligamije, incesta, pedofilije pa čak i braka sa životinjama, smatraju kritičari.” Ta se rečenica referencirala na članak istog autora Homoseksualni brak: pobjeda političke korektnosti i loših argumenata, Neven Sesardić, Department of Philosophy, Lingnan University, Tuen Mun, Hong Kong. Ova rečenica u istoimenom članku na Wikipediji više ne postoji. Obrisao ju je suradnik Dean72 koji se zalagao za njezino brisanje, a aktivno se uključio i kod drugih povezanih tema. Primjerice na članku o Judith A. Reisman vide se njegovi prilozi i brisanja unutar članka i na stranici za razgovor (https://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor:Judith_A._Reisman) pa između ostalog tvrdi:

„U svakom slučaju uklonio sam jednu netočnost u zadnjem uređivanju, dio rečenice u zagradi “(pod orgazam se bilježilo “gubljenje svijesti, “vikanje”, “vapljenje”, “konvulzije”).”, kao i riječ orgazam pod navodnicima. Riječ “orgazam” pod navodnicima insinuira da je promatrač inerpretirao reakciju na mučenje kao orgazam, što nije točno. U niti jednom se Kinseyevom izvještaju ne spominju ni vikanje, ni gubitak svijesti, ni vapaji, ni konvulzije. Ja takve podatke uistinu nisam našao, a ako griješim ja ću prvi isto ispraviti. Ono što je Kinsey prenio u svoj rad bili su uistinu orgazmi.” ili “u Kinseyevim izvješćima su uistinu bili opisani dječji orgazmi, a ne mučenje djece. Nikakvi navodnici ovdje nisu potrebni. Pročitaj cijeli „Sexual behaviour of human male“ a ne samo četiri rečenice izvučene iz konteksta. Ako izvlačiš iz konteksta, i opis orgazma odrasle osobe može izgledati kao patnja. — Dean72 (razgovor) 16:11, 18. svibnja 2013. (CEST)”

Suradnik Dean72 pojavljuje se kod gotovo svih navedenih članaka koje je naveo portal Crol.hr u članku objavljenom u lipnju. Međutim, nije teško zaključiti tko je muški „savjesni čitatelj“ lezbijskog portala jer na raspravama na hr.Wikipediji postoji zabilježena konverzacija iz svibnja gdje Dean72 javno traži kontakt adresu druge suradnice na Wikipediji pod nadimkom Catchy kako bi mogli dogovoriti suradnju:

“Bok Catchy, oprosti što te smetam, želio bi kontaktirati tebe ili Veki66 putem maila ako vi želite. Nemojte se osjećati obaveznim, ako želite, pustite mi neku anonimnu e-mail adresu na mojoj stranici za razgovor. Hvala.–Dean72 (razgovor) 15:59, 17. svibnja 2013. (CEST)”

na što je dobio odgovor:

“bok deane, mozete uguglati ime clanka o kojem se raspravlja, naci cete kontakt pa ce mi cure proslijediti. hvala na potpori i pomoci. Catchy (razgovor) 23:42, 17. svibnja 2013. (CEST)”.

Catchy i Veki66 su po svemu sudeći povezane s Le Zborom („prvi mješoviti ženski, lezbijskofeministički zbor u Hrvatskoj i balkanskom okruženju“) jer suradnica Catchy upućuje suradnika Dean72 da na internetu potraži kontaktnu adresu na stranicama Le Zbora pa će njoj „cure proslijediti“. Iz zabilježene komunikacije može se zaključiti da iza uređivanja stoje članice Le Zbora, pa je osim očitog poziva na udruženo djelovanje na hr.Wikipediji, također evidentno još jedno kršenje pravila, ono o sukobu interesa uređivačke politike projekta Wikipedia. Veki66 je inače započela članke o temama Le Zbor i Gay Games, a o sebi je napisala “ja sam suradnik Veki66 iz Zagreba, žestok sam borac za pravdu i za ljudska prava, te sam došla na Wikipediju s namjerom da ih promičem. Bavit ću se prevođenjem LGBT čalanaka i pisanjem istih. Ili sličnih. Pozdrav.”

Ako pogledamo druga uređivanja suradnika Dean72, uočavaju se, osim rada na biografiji Judith Reisman i druge teme koje je portal Crol.hr naveo kao problematične. Dean72 piše između ostalog o znanosti i medicini, filozofiji, religiji i ateizmu (veliki je obožavatelj radova Richarda Dawkinsa). Iz podataka s desne strane njegova profila može se doći do stranice na engleskoj wikipediji gdje je prijavljen kao član projekta i uz njegov wiki nadimak stoji ime prevoditelja Deana Čekića. Dean Čekić je zapravo nutricionist koji po svemu sudeći sudjeluje u provođenju programa Zdravstvenog odgoja, što je vidljivo iz objave iz prošle godine osnovne škole Tar u Istri:

2012-10-24 14:04:31

ŽUPANIJSKI STRUČNI SKUP ZA UČITELJE RAZREDNE NASTAVE

Dana 25.10.2012.(četvrtak) u 16,30 u OŠ Tar-Vabriga (u Vabrigi) održati će se županijski stručni skup za učitelje razredne nastave.

Tema skupa je ŽIVJETI ZDRAVO – pravilna prehrana kod školske djece u dobi od 7 do 10 godina. Predavač je nutricionist Dean Čekić. Edukacija učitelja vezana je uz novi program zdravstvenog odgoja u osnovnoj školi. Skup je namijenjen učiteljima razredne nastave s područja škola Vrsar, Tar, Novigrad, Oprtalj i Umag.

Županijska voditeljica

Svjetlana Stipčić, učiteljica savjetnica
http://www.os-tar.skole.hr/print/?prt_name=news&prt_id=122

Kako bi dalje nastavili ovu priču, potrebno je čitateljima razjasniti na koji je način zapravo odrađena najveća ofenziva na hrvatsku inačicu Wikipedije u rujnu ove godine. Petog rujna pokrenuta je na Facebook društvenoj mreži hejterska stranica Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije. Hajku na Facebooku pokrenula je osoba koja na hr.Wikipediji uređuje pod nadimkom DobarSkroz (“Josip Broz dobar skroz”), hvaleći se u Jutarnjem listu 10. rujna 2013.: „Pokušat ćemo razotkriti mračnu stranu hr.wikipedije. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekt, koji nudi samo pristrana gledišta i eliminira sve one koji žele pridonijeti malo širem pogledu na stvari. Ne znamo tko zapravo stoji iza ovog šovinističkog projekta koji naočigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, no nećemo to samo mirno promatrati”, poruka je koju je napisao osnivač grupe na Facebooku.” Novinaru Peniću još je rekao “prikupljamo i dalje sve dokaze o pristranosti administratora, a da će se potom organizirati glasovanje, pa će korisnici sami odlučiti žele li takve ljude za urednike – kaže naš sugovornik, koji je htio ostati anoniman.”

Kolumnist Fizzit.net-a M. Holjevac u svojoj kolumni od 23. rujna podrobno opisuje tijek ove akcije kao novi denuncijantski projekt Jutarnjeg lista i ministra Željka Jovanovića čija je organizacija povjerena članu udruge Protagora dr. Pavlu Močilacu, autoru članka „Vjeronauku nije mjesto nigdje“, koji se može pronaći na internetu. Pavle Močilac zadužen je za denunciranje navodno ustaškog karaktera hr.Wikipedije, zbog čega je prekinuo suradnju s Wikipedijom, iako se radi o doktoru farmaceutike, a ne povijesti. Holjevac navodi što su ljudi iz spomenute hejterske grupe učinili: „obratili su se Goranu Peniću, novinaru Jutarnjeg koji je prethodno izgubio slučaj na sudu zbog klevete M.P. Thompsona i on je u svojem članku groznim klevetama ocrnio pojedine admine i cijeli projekt. Zaokružio je glave na slici pojedinim adminima i objavio njihova osobna imena. U spomenutoj grupi na Facebooku pojavile su se i njihove kućne adrese i ljudi su pisali da će ih zatući. Jutarnji je namjerno stavio u članak link na tu grupu da dobije što više članova. Ljudi su se našli u strahu po osobnu sigurnost.“

Akcije preko društvene mreže i navodna pisma „čitatelja“ poslužile su tome da cijeli prevrat izgleda kao spontani grassroot pokret protiv navodno proustaške hrvatske wikipedije. U javnosti su istovremeno istupali u medijima i drugi povezani akteri kao na primjer Mladi IDS-a (suradnik Dean72 na svom profilu navodi da je Istrijan) te aktivist Zelene akcije Zoran Oštrić koji je na svom blogu i internetskim forumima ovog proljeća stao u obranu Gerta Hekme i njegovih pedofilskih stajališta.

Fizzit.net navodi da su i ranije postojali slučajevi da neka vanjska struktura napadne neku inačicu Wikipedije, i u pravilu su to bile lijevo orijentirane radikalne grupe. Uvijek je Wikimedia, fondacija koja upravlja wiki projektima, stajala u obranu urednika. Međutim, sada se dogodilo obrnuto, iako se radi o potpuno istom obrascu napada. U odgovoru Jutarnjem listu od 14. rujna osnivač Wikipedie Jimmy Wales objašnjava da je razlog zašto je ovaj put stao na stranu napadača upravo istup ministra Jovanovića, pretpostavljajući da njegove kritike imaju stvarnu težinu znanstvenika: „U svom odgovoru Wales je napisao kako je čuo i prije za probleme s hrvatskom Wikipedijom, ali da su pritužbe uglavnom dolazile iz srpskih izvora te da je njemu, kao neutralnoj strani, bilo teško zaključiti jesu li optužbe utemeljene. Međutim, problem je za njega postao očit, nakon što je ministar Jovanović odlučio reagirati. “Kada ministar da tako snažnu izjavu, onda je to zabrinjavajuće”, napisao je Wales.“ (Jutarnji list, 14. rujan, OSNIVAČ WIKIPEDIJE GOVORI ZA NEDJELJNI: ‘Srbi i Hrvati ne smiju imati odvojene Wikipedije’)

Međutim, široj javnosti nije poznato da je Jimmy Wales odlučio istupiti na ovaj način u Jutarnjem listu nakon što ga je o svemu brifirao srpski gay aktivist iz Bosne i Hercegovine. Pod korisničkim imenom Wikiwind 13. rujna je na Walesovoj stranici ostavio dugu poruku na engleskom jeziku što je Jimmy Walesu bila prva informacija o tome da je o Wikipediji izbio sukob u hrvatskim medijima.

I tako na hrvatskoj Wikipediji dolazimo do spoja “između gay populacije i antifašizma” o kojem
je između ostalih pisao Ervin Budiselić u tekstu Narodnjačke paštete i gay antifašizam.
U trenucima dok ovo pišemo u tijeku su zadnje minute glasovanja o povjerenju spornim administratorima. Na Wikipediji se obično provode glasovanja za nove administratore, ali sada je iznimno pokrenuto ukidanje statusa dugogodišnjim administratorima na Wikipediji koji su bez ikakve naknade do sad uredili na stotine vrijednih tekstova i održavali rast i kvalitetu hrvatske inačice. Po mišljenju mnogih, radi se o potpuno neregularnom postupku koji se provodi bez prethodne rasprave. Prema rezultatima glasovanja, istinski hrvatski urednici Wikipedije trenutno gube bitku protiv daleko organiziranijih aktivista koji na svojoj strani imaju EPH mašineriju i političku moć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zajedno djeluju kao udruženi zločinački poduhvat protiv posljednjeg neovisnog hrvatskog medija širokog dosega, i to na ideološkoj podlozi gay antifašizma.

zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content