“Molitvom ćemo poraziti one koji hrvatski narod vode u propast”

Danas se vodi velika duhovna borba hrvatskog naroda. Ta borba nije primarno politička, pa čak ni svjetonazorska, to je borba sotone, s jedne, i Božjeg naroda s druge strane

 

{jathumbnail off}Zato je to duhovna borba. Tako je počeo i Domovinski rat. Naravno, u njemu su hrvatski branitelji izborili pobjedu. Ali, ne snagom oružja, nego prije svega snagom molitve cijeloga naroda – kazao je don Mladen Parlov, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, na propovijedi u sklopu svete mise i molitvenog bdijenja za sve poginule u obrani Vukovara i Škabrnje 1991. godine i sve poginule u Domovinskom ratu.

Misa i molitveno bdijenje održano je sinoć u sklopu pete večeri Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koje se u Splitu od ponedjeljka održavalo u Nadbiskupskom sjemeništu. Članovi i simpatizeri Hrvatske udruge Benedikt, koja je organizirala ovu značajnu i posjećenu manifestaciju, u 23 sata su Tjedan sjećanja nastavili putom u Vukovar i druga mjesta u istočnoj Hrvatskoj, koja će pohoditi u subotu i nedjelju.

No, prije odlaska na vozočašće za Vukovar, molitveno bdijenje je predvodio don Mladen Parlov. “Čitava Hrvatska je svaki dan molila, do konačne pobjede u Domovinskom ratu”, kazao je dalje u propovijedi.

“Ne smijemo reagirati kao nekršćani”
– To je snaga molitve, to je snaga majke Božje. Danas se moramo ponovno vratiti molitvi. I u toj se borbi moramo služiti jedinim oružjem koji nam je dragi Bog dao na raspolaganje, a to je – molitva. Svakodnevno smo svjedoci kako se u medijima iznose napadi na dušu hrvatskog naroda. Ali, mi na to ne smijemo uzvratiti bijesom, ne smijemo reagirati kao nekršćani, nego kao kršćani. Mi se i opet moramo uhvatiti jedinog oružja – molitve, i njome ćemo poraziti sve one koji naš narod vode u propast – istaknuo je don Mladen Parlov, te nastavio:

– Zato, ne smijemo se predati malodušju, ne smijemo se prepustiti strahu, nego puni pouzdanja u onoga koji je očuvao naš narod, moliti Boga i Gospu da budu na strani života, na strani naše jedne hrvatske Domovine. Ohrabrimo se, pozovimo Gospu u pomoć, kroz osobnu molitvu u svakoj obitelji i zajednički u našoj katoličkoj zajednici. I onda će pobjeda biti naša. Ali, to ne može biti borba koja će se voditi jedan dan, ili jedan mjesec, to je borba koja će se voditi cijeli život. Misno slavlje posvećujem žrtvama u Domovinskom ratu, a posebice žrtvama Vukovara i Škabrnje, a također molim se i za ove sadašnje žrtve, za izgubljene duše, za ljude koji su u očaju, koji su u tami, u ovoj našoj suvremenoj Hrvatskoj, koja prolazi najteže trenutke od Domovinskog rata do sada. Boga molim i da ne dopusti da padne hrvatska krv od hrvatske ruke, u ovim teškim danima- kazao je don Mladen u nadahnutoj propovijedi.

Dio Splićana već krenuo za Vukovar
Po završetku molitvenog skupa u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa prikazan je dokumentarni film “Časni sude, nisam kriv” autorice Nade Prkačin, a u povodu prve godišnjice pravomoćne oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Uvodnim riječima uoči projekcije posjetiteljima su se obratili Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, i Zoran Buzdovačić, u ime splitske Koordinacije braniteljskih udruga.

Nakon filma, članovi Benedikta uputili su se u Vukovar. Dio domoljuba uputit će se tijekom subote, a najveći broj, čak više od tisuću branitelja, iz Splita će u grad heroj otići tijekom nedjelje. Tako će Split i ove godine, kao i svih dosadašnjih, pokazati da je svim srcem uz Vukovar.

JOŠKO DADIĆ/dalmacijanews.com

Foto: Jakov Prkić / CROPIX

Odgovori

Skip to content