Sramotan partijski obrat – umjesto dužnicima, Slavko Linić u konačnici se priklonio bankama

MANJA KAMATA NA UVEĆANU GLAVNICU Nakon što je novi ZPK ušao u drugo čitanje u Saboru, stigao je pravi šok. Na početku sjednice, Linić je izvijestio zaprepaštene zastupnike da se sinoć sastao sa predstavnicima banaka i da vidi njihove prijedloge kao prihvatljive.

 

{jathumbnail off}Pomislite samo koji je to udar na demokratsku proceduru i zdrav razum. Linić nije predočio nikakav pisani prijedlog banaka, pa se može zaključiti kako je to njegova osobna kuhinja s kojom praktično poništava ZPK koji je potpisao.

Možete li pojmiti tu sramotnu nedosljednost osobe koja se predstavlja kao socijaldemokrat? Osobe koja se nekada zaklinjala na radničku klasu!

 

Linićevo nabacivanje u Saboru

Goran Aleksić, predstavnik udruge Franak, ukazao je na činjenicu da novi ZPK ne rješava nezakonitost promjenjive kamatne stope, koja će i dalje žariti i paliti po Hrvatskoj. Dvije godine čekamo bilo kakav znak socijalne osjetljivosti kod Slavka Linića i Zorana Milanovića, ali ni traga tome. Digli su harač, razmjestili na unosne pozicije svoje stranačke kolege, uništili i ono što je bilo zdravo, skupo zadužili državu kod banaka i na kraju poduzeli sve da tim istim bankama osiguraju ekstraprofit. Umjesto da zastupnici i Javnost dobiju pisani prijedlog banaka, bez noćnih sačekuša, Linić je onako sa saborskog šanka, kao da nije nikada vidio niti pučku školu, izbljuvao da bankari predlažu da se prosječna kamata umanji 30 posto (što je matematička i financijska nebuloza). Na kraju je progovorio kao bankar – znamo da “domaće” banke nikome nisu dala kredite u švicarcima, ali svejedno reče da je sada “trošak švicarca 5,3 posto”. Bez da je popio žesticu, svadljivi Linić reče da bi se “trošak švicarca kretao od 2,7 do 2,9 posto”. Kao, nešto je tu računao, zbrajao i više oduzimao, a mi mu trebamo povjerovati. Ima u glavi taj svoj fiskalni kalkulator, s kojim je zemlju odveo u katastrofu. I još je lupnuo da je on šokiran! A da konačno traži od banaka da prezentiraju kako obračunavaju kamatu i ratu kredita?

U čemu je prikrivena prevara?
Ivan Šuker drži da prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju neće biti od velike pomoći nesretniku koji ima kredit u švicarcima jer povećana glavnica ostaje. Govori drugačije od Martine Dalić, pa postaje razvidno zašto je baš njoj morao prepustiti poziciju ministra Finacija u HDZ-ovoj vladi. Ključna podvala ZPK i cijele te furtutme oko promjenjive kamate, koja je zločin po sebi, ima za funkciju zaobilaženje glavnog problema, napuhane glavnice, zbog dramatičnog porasta švicarskog franka. Hoće li Slavko Linić uključiti amandman kojim će “kreditima u švicarcu” smanjiti glavnicu za 30 posto? Malo morgen! Nesretnici će dobiti početnu kamatu na dramatično povećanu glavnicu! No, na tome nije ostalo. Prvi Linićev amandman na trenutnu formulaciju novog ZPK donosi fiksiranje ovako napuhane glavnice za određeni pad švicarca, kroz obveznu konverziju te glavnice u kune ili eure. Vlada je zabrinuta da bi ekstraprofit banaka mogao padati. Naravno da će švicarac pasti – velik broj kredita ima rok 30 godina! Novčanim depozitima pretovarena Švicarska želi održati proizvodnju, bez koje niti jedna država ne može funkcionirati normalno, a to znači da će Švicarci svoju konkurentnost pojačati novim padom njihovog franka. Da banke ne bi izgubile u budućnosti na tečaju franka, konverzija u eure ili kune u određenim okolnostima postat će obvezna za sve one kojima će banke obračunavati manju kamatu. To je izigravanje svih pravnih i ljudskih normi, direktan dokaz da ova vlast služi stranom interesu i da je zadaća ili želja Vlade uništiti Hrvatsku i njene žitelje. Prezaduženim građanima RH ostaje nada da će sudstvo potvrditi presudu Radovana Dobronića glede tužbe udruga Franak i Potrošač.

Zaobilazeći prave probleme, HDZ praktično stoji uz banke
Naravno da je Martina Dalić ponovno rekla ono što paše bankama. U Saboru je izjavila da se oni koji imaju kredite u eurima i u kunama sada osjećaju poprilično glupo, jer o njima predlagač zakona ne brine, a takvo diskriminiranje među građanima nije dobro. Što priča ta žena? Što želi? Da Vlada ne pomogne nikome! Da sudstvo ne sankcionira nezakonitosti? Zar je euro značajno rastao? Tko je Dalićki branio da ograniči kamate za sve kredite? U vrijeme kada je bila ministrica Financija, na poziciji koja danas pripada Slavku Liniću! Što je postigla? Jeli Tomislav Karamarko svjestan toga da će izgubiti slijedeće parlamentarne izbore ako nam Dalićka podari još samo jednu svoju sličnu izjavu. HDZ mora pokrenuti pitanje stranačkog statusa nekih bliskih suradnika Jadranke Kosor. Do kada ćemo u Saboru gledati Vladimira Šeksa, koji je dugi niz godina prilagođavao zakone RH “zakonitoj” privatizacijskoj pljački? Sa strane SDP-a korektno se postavio Draženko Pandek. Rekao je da su banke ostvarile ekstraprofit. Kredite u kojima je netko podigao 100.000, a sada treba vratiti 140.000 nazvao je licencom za sklapanje zelenaškog ugovora. Nego, zašto pravaške i druge domoljubne stranke (i zavjeti) šute glede kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku? Dolazimo do onoga da rob ne sanja slobodu, nego to da postane robovlasnik.

Tvrtko Dolić/tvrtkodolić.bloger.hr/croative.net

Odgovori

Skip to content