Večeras u Splitu: Premijera Malbašinog dokumentarca o Vukovaru!

Bio sam vojnik snimatelj. Naime, živio sam u ratnoj zoni, četnici su bilo otprilike dvanaest kilometara od Sinja, u Zadru su bili na dva kilometra i tako dalje.., i ja sam imao samo dvije opcije. Ili uhvatiti pušku, pa biti hrvatski vojnik, ili uzeti kameru, i voditi medijski rat protiv neprijatelja. Ja sam se odlučio za medijski rat, iako voditi ga, dakako, uz blagoslov Hrvatske televizije, nije bilo lako – ispričao je za Dalmacija News prije više od tri godine Petar Malbaša, poznati ratni snimatelj.

{jathumbnail off}Početkom Domovinskog rata stavio se na raspolaganje Zboru narodne garde gdje kamerom bilježi aktivnosti hrvatskih branitelja kroz 126. brigadu Sinj. U Zborno područje Split, kojim je zapovijedao Ante Gotovina, prešao je 1994. godine. Svoje aktivnosti ratnog snimatelja bilježio je tijekom cijelog rata, a značajna snimateljska dostignuća postigao je kroz akcije: Zima 94., Skok 1, Skok 2, Ljeto 95., Oluja, Maestral i Južni potez.

Film koji će udariti novi snažni pečat
Završetkom rata i početkom progona hrvatskih generala Petar Malbaša godinama je radio i argumentirano doprinosio istini o nevinosti naših generala.

Njegovi dokumentarni filmovi značajno su doprinijeli u dokaznom postupku koji je u konačnici oslobodio naše heroje, generala Antu Gotovinu i Mladena Markača, lažnih optužbi. Malbašin film “Istinom do pobjede” dao je snažan doprinos promicanju istine o krvavoj agresiji na Republiku Hrvatsku, te o pravednoj borbi hrvatskih branitelja.

Petar je nedavno uredio novi dokumentarac, pod nazivom “Vukovar – simbol hrvatske obrane”. On će premijerno biti prikazan večeras, s početkom u 19 sati u splitskom Nadbiskupskom sjemeništu, u sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, i sasvim sigurno udariti novi snažan pečat na sve ono što se dogodilo u Domovinskom ratu, ali i na ono što je prethodilo agresiji, te na događaje koji su uslijedili po završetku Domovinskog rata, a traju još uvijek.

“Hrvatski vojnik mi je odredio sudbinu”
– Osobno imam veliko suosjećanje s Vukovarom, i zato sam došao na ideju montirati isječke iz desetak dokumentaraca, raznih autora, ali i snimke dosad neobjavljene, kako bih dao pravu, istinitu sliku o Vukovaru.

Inače, smatram kako sve što sam snimao tijekom rata, način na koji sam se borio i kako se i dalje borim, očito nije slučajan. Širenje istine je moja sudbina, tako je odredila Božja providnost, a kroz cijeli rat me čuvala Gospa Sinjska. Mene se uistinu stvorio hrvatski vojnik i on mi je ostavio u testament da nakon Domovinskog rata pronosim istinu o onima koji su branili svoju Domovinu, da pričam o hrvatskim vojnicima koji su dali živote za svoju Domovinu, te o onima koji su na druge načine prolazili i još uvijek prolaze Golgote jer su nas sve obranili.

Drago mi je što ću večeras u Splitu prikazati dokumentarac “Vukovar – simbol hrvatske obrane”, nekoliko dana prije nego što će mnogi od nas otići za grad heroj, i još jednom na utoku Vuke u Dunav odati počast žrtvama palima u obrani Vukovara i Škabrnje, te svim ostalim palima za slobodu Domovine – kazao nam je Petar Malbaša.

Dolje potpisani autor film je pogledao, i kao Petrov prijatelj, ali i kolega ratni reporter, samo ću kazati – dođite večeras u Zrinsko-frankopansku 19 i pogledajte dokumentarac. Imat ćete što vidjeti!

Joško Dadić/Dalmacijanews

Odgovori

Skip to content