VIDEO: Glas poznatih za referendum

Stipe Božić ističe da je on ‘čovik od obitelji’. “Referendum i pitanje koje se na njemu postavlja ću podržati, smatram da obitelj ne zaslužuje etiketiranje. Manjinu poštujem, ali ne prihvaćam da živim kao manjina.”, kazao je Božić.

{jathumbnail off}Za ili protiv referendumskog pitanja na kojem inzistira građanska inicijativa U ime obitelji, a koje glasi ‘Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene?’, dilema je to kojom se ovih dana bave građani Hrvatske, kako na društvenim mrežama, tako i u svakodnevnoj komunikaciji. Kako o ovome polemiziraju građani podijelila se i javnost pa su tako brojne javne osobe iznijele potporu ovoj inicijativi. Kakav stav imaju o referendumu upitali smo neke poznate Hrvate. Tako primjerice Mirna Berend, nekoć poznata voditeljica, ističe da ne daje potporu ovoj inicijativi te da o ovom pitanju nije previše razmišljala, ali naglašava da ona ne želi osuđivati ljude te da svatko ima pravo živjeti onako kako želi i da ona ne može određivati nekome koga će voljeti. Pjevačica Pamela Ramljak rekla nam je da će na referendum svakako izaći, ali je naglasila da svoj stav o ovoj temi ne želi javno iznositi. Glumac Enis Bešlagić misli da ljudska prava postoje. “Nije da ne podržavam ovu inicijativu, ali dolazim iz zemlje koja je neuređena po mnogim pitanjima pa ne mogu iznositi neke stavove, ali ovo pitanje trebalo bi se podrazumijevati, a ne biti na referendumu”, poručio je glumac. Stipe Božić ističe da je on ‘čovik od obitelji’. “Referendum i pitanje koje se na njemu postavlja ću podržati, smatram da obitelj ne zaslužuje etiketiranje. Manjinu poštujem, ali ne prihvaćam da živim kao manjina.”, ispričao nam je Božić. Ugledni redatelj Jakov Sedlar potporu daje obitelji kao zajednici jednog muškarca i jedne žene. “Mislim da ovo nije svijet u kojem sam se rodio, više ne živim u njemu. Obitelj je nekoć bila centar svega, otac je bio glava obitelji, a majka je držala tri kuta kuće dok je otac bio patrijarhalna ličnost. No, moja generacija umrijet će u svijetu u kojem nije rođena. Mnoge obitelji se raspadaju, imao sam i u svojoj obitelji takvu situaciju, ali zalažem se za to da je brak zajednica muškarca i žene jer glavni smisao braka su djeca. Iako se sve u ovom svijetu okrenulo, ja sam i dalje za obitelj, teško je reći što u ovom izgubljenom svijetu sugerirati mladima”, opširan je redatelj. Zoran Mamić ispričao je da će izaći na referendum jer obitelj je temelj hrvatskog društva i dio tradicije.

Nekadašnji izbornik hrvatske reprezentacije, Igor Štimac, otvoreno je dao podršku Građanskoj inicijativi U ime obitelji potpisujući zahtjev za referendum, objasnivši da je ova inicijativa u skladu s vrijednostima i tradicijom hrvatskog naroda. Potporu inicijativi dala je i Blanka Vlašić koja je izjavila da u svakoj obitelji sve započinje s muškarcem i ženom. I Joško Vlašić oglasio se o ovoj temi pa je tako naveo: “Sve ove godine kada smo postigli ove rezultate i Blanka i ostala moja djeca u obitelji, supruga i ja zajedno smo težili oplemeniti talente svoje djece”.

Kako u Hrvatskoj, tako su i u svijetu javne ličnosti podijeljene po pitanju homoseksualnosti, no zasigurno je najintrigantniji stav Jeana-Marca Veyrona la Croixa, načelnika francuske općine Chasselas koji je deklarirani homoseksualac, ali i žestoki protivnik istospolnih brakova i mogućnosti da homoseksualci usvajaju djecu. On je zajedno s još nekoliko homoseksualaca koji dijele njegov stav pokrenuo internetsku stranicu www.homovox.com te na njoj pojasnio razloge zbog kojih se suprotstavlja konceptu braka za sve. Ovaj je načelnik tijekom rasprave o zakonskom prijedlogu u izlaganju pred skupštinom departmanta Saone-et-Loire francuske administrativne jedinice kojemu pripada i njegova općina održao govor u kojemu je argumentirao svoje protivljenje istospolnim brakovima. Veyron la Croix je tada rekao kako ne osjeća da krovna organizacija homoseksualnih udruga u Francuskoj Inter-LGBT, koja se zalaže za „brak za sve” predstavlja i njega. “Njezino vodstvo nitko nije izabrao, ona ne može predstavljati sve homoseksualce. Uostalom, smatram kako ne postoji nešto što se zove homoseksualna zajednica, kao što ne postoji niti heteroseksualna zajednica. Mislim da su neke udruge nama homoseksualcima olakšale neke stvari, pomogle nam boriti se protiv AIDS-a. Imaju još puno toga za napraviti, naročito kada se sjetimo da je homoseksualnost zločin u još više od 80 zemalja. Ipak, sve ono dobro što su te udruge napravile ne čini ih predstavnicima svih homoseksualaca”, kazao je Veyron la Croix objasnivši da on i njegovi istomišljenici žele izraziti jedan drugačiji stav o istospolnim brakovima. “Taj stav je prilagodljiv, pokazuje više poštovanja prema homoseksualnim osobama, institucijama koje vode naše društvo i prema – djeci”, poručio je Francuz i dodao da im govore o jednakosti, ali da je on svjestan kako nije jednak drugima već da je drukčiji, niti bolji, niti lošiji. “Zanimljivo je kako su oni koji toliko godina kritiziraju instituciju braka isti oni koji nam je sada predlažu.

Svi imamo svoja ograničenja. Zato nemam djecu. Moja želja da imam dijete ne daje mi pravo da mu oduzmem majku koja mu je potrebna”, zaključio je gay načelnik.

{youtube}4s3Blw6CHhs{/youtube}
{youtube}7KO1FPzwVrY{/youtube}
{youtube}emSALCW7rq8{/youtube}
{youtube}7l-sfJ0GL-c{/youtube}
{youtube}B1dEoAVysYc{/youtube}
{youtube}j4PSTfMDzfM{/youtube}
{youtube}eqyRswrxfdo{/youtube}

Autor: Iva M./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content