EU diplomati zabrinuti: Vlada nedovoljno radi na smirivanju strasti

Referendum o braku i potencijalni ‘referendum o ćirilici’ izazvali su pozornost i u diplomatskim krugovima u Zagrebu

{jathumbnail off}Rezultat prvog kao i eventualne posljedice ovog drugog referenduma svakodnevna su tema u razgovorima veleposlanika akreditiranih u Zagrebu, posebice onih koji u Hrvatskoj predstavljaju zemlje članice Europske unije.

Štoviše, sve što se događalo oko referenduma o braku, uključujući često i nedemokratske rasprave i teške optužbe suprotstavljenih strana, izazvale su ozbiljnu zabrinutost u diplomatskim krugovima.

– Strana veleposlanstva ne samo da primjećuju događanja u Hrvatskoj zadnjih nekoliko tjedana, nego i izražavaju zabrinutost zbog njih, govori u razgovoru za PolitikuPlus diplomat jedne zemlje članice EU.

Da je zabrinutost velika, pokazuje i činjenica da su neki strani diplomati zatražili i očitovanje hrvatske vlasti.

– Rasprava o tim pitanjima je ozbiljno započela prije dva tjedna na redovitom susretu veleposlanika država članica EU na kojem je bila gošća ministrica Vesna Pusić, govori nam naš sugovornik.

– Nekoliko veleposlanika zanimali su vladini stavovi oko izvikavanja pozdrava “Za dom spremni”, jer su primjetili, da nije u pitanju samo Joe Šimunić nego to postaje stalna praksa na stadionima. Zbog toga je veliki dio veleposlanika izrazio zabrinutost. Jedan od veleposlanika je čak pitao ministricu Pusić, je li razlog tome što se događa i u odgoju u školama, posebice kad je u pitanju dio hrvatske povijesti vezan na NDH, priča nam naš sugovornik, koji ističe da je osim referenduma o braku i ćirilici, tema zabrinutosti veleposlanika i događaj s obilježavanja obljetnice pada Vukovara kada je državni vrh zajedno sa stranim veleposlanicima bio blokiran.

– Također, svi su primjetili prijetnje zaposlenicima memorijalnog centra u Jasenovcu, što je također razlog zabrinutosti. Činjenica je da je polarizacija u hrvatskom društvu poprilično velika i zabrinuti smo što u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko tjedana jača radikalna desnica. Ono što se može ovoj Vladi predbaciti je da nedovoljno radi na tome da se smire strasti, na kraju će naš sugovornik.

Autor: Ivan Klarić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content