Čvrsta simbioza lošeg i goreg: Vlast upregnula medije na putu u propast

Čvrsta simbioza vlasti i medija toliko je očita da to već postaje i mučno i gadljivo.  Nema niti jedne loše procjene ili odluke ove Vlade o kojoj bi mainstream mediji ozbiljno progovorili. Za to vrijeme država, čvrsto stegnuta raljama nekompetentnosti, nebrige, nesposobnosti i nestručnosti ljudi koji trenutačno obnašaju vlast, nezaustavljivo tone sve dublje

 

{jathumbnail off}Udruga dr. Ante Starčević koju vodi marljivi Antun Ivanković pokušava na sve moguće načine upozoriti političku vlast da u Beogradu upravo ovih dana kreće nastavak procesa rehabilitacije Draže Mihailovića, poznatog četničkog lidera čije jedinice su u drugom svjetskom ratu poklale na tisuće Hrvata i Muslimana i sa čijim imenom na usnama je 60 godina kasnije srpska četnička mladost klala i po BIH i po Hrvatskoj jednako bjesomučno kao i njihov idol pola stoljeća ranije.

Situacija je do te razine neizdrživa da je nužno ponoviti: zbog neopisivo neobjektivnih, upravo navijačkih medija, kompletna naša medijski posredovana stvarnost počiva na krajnje virtualnim impresijama, a na temelju njih nastaju mjesečne ankete popularnosti stranaka i osoba premda sve to skupa nije ništa drugo negoli najobičnija politička, socijalna i statistička laž. Zašto? Zato jer se niz prvoklasnih političkih tema redovito prešućuje i “anketirani” o njima nemaju pojma! Pogledajte samo nekoliko tema koje su za naše političke relacije izuzetno, upravo dramatično važne, pri tom sve te teme podjednako tangiraju i Vladu i predsjednika države i baš sve te teme medijski su kao po komandi –prešućene!

Četnici su u Vukovaru podigli spomenik Draži Mihailoviću 1992. godine

Udruga dr. Ante Starčević koju vodi marljivi Antun Ivanković pokušava na sve moguće načine upozoriti političku vlast da u Beogradu upravo ovih dana kreće nastavak procesa rehabilitacije Draže Mihailovića, poznatog četničkog lidera čije jedinice su u drugom svjetskom ratu poklale na tisuće Hrvata i Muslimana i sa čijim imenom na usnama je 60 godina kasnije srpska četnička mladost klala i po BIH i po Hrvatskoj jednako bjesomučno kao i njihov idol pola stoljeća ranije. O rehabilitaciji Draže Mihailovića šuti i predsjednik vlade i ministrica vanjskih poslova i Milorad Pupovac, šef saborskog odbora za vanjsku politiku! I predsjednik države! Pogledajte sad tu razine kontrole medija: premda je ovo pitanje i ta tema u najmanju ruku zanimljiva, nikada ih niti jedan novinar o tome ništa nije pitao! Nikada pak nitko od njih samoinicijativno niti jedne riječi o toj sramnoj rehabilitaciji nije progovorio. Ali o skandiranju Šimunića kadri su govoriti satima! To su vam hrvatski partizani: sve što dolazi sa hrvatske desnice preziru iz dna duše, sve što dolazi sa srpske desnice uključujući i četnike izaziva barem šutnju, ako ne razumijevanje! Uostalom nije li ova vlast rehabilitirala tzv. antifašistički ustanak u Srbu gdje su partizani zajedno sa četnicima poklali okolna hrvatska sela? Ali, hrvatska država na tim gredama ne može funkcionirati niti se izgrađivati i slomiti će se prije ili kasnije. Jer, ne radi se tu o tome da samo ovaj trojac šuti, šuti cijeli SDP, šuti cijela ljevica, šute svi mainstream hrvatski mediji! Nisu Jutarnji, čak ni “desni” Večernji list, najmanje HTV ili NOVA TV, otkrili da je praktički odmah nakon okupacije Vukovara, dakle 1992 godine, podignut spomenik Draži Mihailoviću u sred Vukovara nego se sa tom viješću ista ona udruga iz Tovarnika pokušava probiti na hrvatsku medijsku scenu! Mediji, prokleti hrvatski mediji! Nema jednoga koji bi nešto o tome pitao Vojislava Stanimirovića koji je bio dio uprave grada u dane kad se u sred okupiranog Vukovara podiže spomenik Draži Mihailoviću! Nema medija koji bi zamolio za komentar Milorada Pupovca, godinama desnu ruku Vojislava Stanimirovića! Nema medija koji bi o tome u danima kad se raspravlja o ćirilici u Vukovaru pitao nešto predsjednika vlade ili države! Jeste li o ovoj temi zaključno sa Dražinim spomenikom u Vukovaru bilo gdje i bilo kada u mainstream medijima pročitali jedan jedini komentar?

Milijardu kuna smo se zadužili samo zato jer su ministarstva prekoračila iznose za plaće za taj iznos u samo šest mjeseci

O hrvatskoj gospodarskoj situaciji melje se danima bez bilo kakvog reda i smisla, obećavaju se brda i doline, laje se na sav glas, ali dok Željko Kardum u Globusu nije istaknuo da je država u rebalans proračuna morala ići između ostaloga i zato što je samo u razdoblju od ožujka do studenog zbog prekoračenja plaća u ministarstvima i takve financijske nediscipline same vlasti nastao dug od 1.1 milijarde kuna, o tom pravom ekonomskom zločinu u doba jezive recesije sva ta mudra pera i svi ti veliki analitičari nisu jednu riječ zucnuli. Dakle, ponovimo: samo zato jer su mimo svakog dogovora, plana, zakonske i slične obveze, probijani proračuni ministarstava sa naslova prekoračenja isplata plaća nastao je dug u proračunu od 1.1 milijardu kuna. Ni o tome nikad nitko nigdje jedne riječi nije ispisao. A još je manje netko spomenuo da Pelješki most košta neznatno više, kao što nitko nije ustanovio da smo Croatia osiguranje prodali za 900 milijuna kuna, a samo za šest mjeseci neodgovorni ministri i njihova ministarstva su taj iznos u svojim povećanim plaćama pojeli od ožujka do studenog ove godine! Mimo i plana i dogovora! Ne u isplati dogovorenih plaća: iznos od milijardu i nešto kuna je potrošen samo zbog “prekoračenja plaća u ministarstvima” kako nas poučava kolega Kardum! Pogledajte sad sva ta smanjenja plaća liječnicima u štrajku, smanjenje plaća profesorima, pogledajte onaj bjesomučni lavež o tome da braniteljima, ali i ratnim invalidima valja smanjiti naknade odnosno mirovine, pogledajte ljevičarski bijes zbog novca koji dobiva Crkva i usporedite sve te iznose sa činjenicom da su Milanovićeva ministarstva samo od ožujka do studenog “prekoračili” plaće za više od milijarde kuna! I onda su se naravno vani morali zadužiti da i taj dug namire! Sirotinji ćete pljeniti kuće i stanove ako ne vraća kredite, zatvarati ćete kafić čak i na trajektu jer mu blagajna nije točna u par kuna, ali ćete mirno prekoračiti isplate plaća svojim drugovima širom ministarstava i to u visini cijene koja je plaćena za Croatia osiguranje! Pelješki most košta 1,5 milijardu kuna, u stanju su nam mozak isprati da je to enormni iznos za koji novca nema, a oni su za samo šest mjeseci napravili prekoračenje plaća od 1.1 milijardu kuna! Da nam je to radio Khuen Hedervary to bih razumio, da nam je to radio Beograd kraljevine Jugoslavije ne bih se čudio, da nam je to radila Titova Jugoslavija samo bih sa razumjevanjem klimnuo glavom, ali kad tako nešto ovom istom narodu radi “njegova” i to tobože socijalna, dapače, socijaldemokratska Vlada, to je onda znak da smo zakoračili u socijalnu i političku patologiju.

Zašto vlada dopušta da je MOL-u manja naknada za preradu nafte u Hrvatskoj nego u Mađarskoj?

Ni tu nije kraj zločinima! Kako je moguće da slovenska narodna banka uplaćuje u slovenski proračun tri milijarde kuna, a hrvatska narodna banka u naš proračun jednu milijardu kuna na ime raznih davanja koje im država propisuje? Kako je moguće da su naknade i obveze slovenske narodne banke prema njihovom proračunu, dakle državi kao takvoj tri puta veće od hrvatske narodne banke? Kako je moguće da vlast na sve strane traži način da zatvori proračunske rupe, ali baš nikada i baš nikako ne kuca na vrata HNB-a? A baš se tu kriju mnogi odgovori! Kako je moguće da je naknada odnosno koncesija za proizvodnju nafte jeftinija u Hrvatskoj negoli u Mađarskoj pa je tako MOL-u jeftinije proizvoditi naftu i derivate ovdje negoli u Mađarskoj i da baš nitko ne zbroji tu razliku, da baš nitko ne navede koliko novca gubi državni proračun jer se Mađarima kao većinskim vlasnicima INE de facto tolerira ta klasična pljačka? Je li ikad itko zbrojio sve koncesije koje država ubire, usporedio ih sa realnim stanjem (naknada koju država dobije za korištenje pitke vode primjerice u flaširanoj vodi, naknada za vađenje pijeska, šljunka, naknada za vađenje nafte i plina…)? Je li ikad itko prozvao vlast pokazujući joj da se tu krije barem nekoliko milijardi kuna koje država ne ubire? Zbog nemara, neznanja, straha od moćnih lobija i tko zna sve zbog čega! Zbog toga što nemaju petlje ući u borbu sa zvjerima hrvatske pretvorbe, ali imaju petlju profesorima i učiteljima ukidati naknadu za prijevoz! Što je zločin ako ne takvo držanje vlasti? Doista: tko, kako i zašto MOL-u dopušta već godinama da ga manje košta koncesija za proizvodnju nafte ovdje negoli u Mađarskoj? I kako to da baš nikoga nema tko bi to otvoreno pitao Vladu? Odgovornim vođenjem državnih financija samo u segmentima koje spominjem nema dvojbe da bi država namirila barem tri, četiri milijarde kuna (dr. Goran Marić je na hrvatskom radiju nedavno ustvrdio da se radi o pet milijardi kuna koje je moguće pronaći odnosno uštedjeti u proračunu bez bilo kakvih potresa!). Kako to da niti jedan medij nikad ne kreće tragom te analize, da nikada nitko ne istražuje jesu li te spekulacije realne ili provizorne?

Je li Hrvatska država za ljevicu neželjeno dijete koje je silom prilika morala priznati?

Nema tu istraživačkog novinarstva, kao što ga nema niti u utvrđivanju činjenice da su Stanimirovićevi Srbi čim su osvojili Vukovar nikom drugome negoli Draži Mihailoviću podigli spomenik. U toj izdaji hrvatske vlasti koja nas šutnjom o tome ne štiti od četnika i afirmacije četništva koji će opet prije ili kasnije krenuti starim stazama i u toj ekonomskoj izdaji gdje je ovoj vlasti komotnije profesorima smanjiti naknade za putarinu, ne platiti štrajk lječnicima i gledati ima li neki invalid koji centimetar veću i dulju protezu od papira koji je prate, negoli sa disciplinom u isplati državnih plaća, Hrvatska se zapravo suočava krajnje otvoreno i krajnje brutalno sa tim da živi sa vlašću koja jasno pokazuje da ovu zemlju niti cijeni niti voli. Ne voli njezinu tradiciju, ne razumije njegovu vjersku dimenziju, ništa od povijesti njezine joj nije sveto. Vlast je to koju kad uspoređujemo sa drugim državama u smislu nacionalno odgovornog vođenja države, zapravo nije hrvatska, a koja tretmanom medija i slobode medija, tretmanom neistomišljenika (sjetite se medijskog, ali i političkog linča kojeg je prošla Željka Markić!) pokazuje da nije niti demokratska. Vlast je to koja zapravo ne krije da bi intimno bila najsretnija da je dio neke šire jugoslavenske priče koja nacionalno potire. To joj silno fali, to da se može uhvatiti za neku nepisanu zabranu nacionalnog , pa su na prvu loptu EU i podržali jer im se činilo da je to kišobran koji će nacionalno minimalizirati do jugoslavenske razine. Primjerice, možete li zamisliti ministra Jovanovića u Brazilu da u kockastom dresu i sa kapom vatrenih na glavi navija za Hrvatsku? I zato jer je prema svim tim relacijama nevjerojatno nacionalno indiferentna cijela ta vladajuća družina tako grozničavo trči u regiju tražeći svoju pravu domovinu, otresajući se na svaki hrvatski nacionalni problem kao da ga postavlja neželjeno dijete koje je morala priznati, ali ne krije da ga uopće ne voli.

Autor: Tihomir Dujmović/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content