U ime obitelji: Je li Gongu odzvonilo?

Iz Građanske inicijative “U ime obitelji” upozoravaju na to da ukoliko iz GONG-a izražavaju zadovoljstvo zbog predloženih promjena Ustava da potvrđuju činjenicu da je GONG “provladina, a ne nevladina udruga te da u saborskom Odboru za Ustav ne predstavlja građane, već Vladu RH”

 

{jathumbnail off}Priopćenje Građandke inicijative “U ime obitelji” prenosimo u cijelosti:

Dragan Zelić, vanjski član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora i izvršni direktor GONG-a, udruge financirane kako bi „ohrabrivala i osnaživala građane za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka“, izjavio je kako je zadovoljan predloženim promjenama Ustava, potvrđujući činjenicu da je GONG provladina, a ne nevladina udruga te da u saborskom Odboru za Ustav ne predstavlja građane, već Vladu RH.

Promjenom Ustava sprečava se da građani mijenjaju Ustav zemlje u kojoj žive i u kojoj, prema Ustavu, vlast proizlazi iz naroda. Iako trenutni prijedlog ustavnih promjena ne sadrži kvotu izlaznosti, bilo kakvo uvođenje takvog kriterija predstavljao bi korak unatrag u odnosu na stečena prava birača za referendum o pristupanju RH Europskoj uniji kada je ukinuta kvota izlaznosti od 50%. Još opasniji je prijedlog Hrvatskih laburista koji predlažu da se za promjenu Ustava mora izjasniti “ZA” više od 50% ukupnog broja birača upisanih u popis birača za taj referendum. To bi značilo da o promjeni Ustava RH u Saboru odlučuje 101 zastupnik, a na referendumu mora biti ZA čak više od 1 900 000 birača. Ustavnim promjenama sprječava se izručivanje g. Josipa Perkovića, šefa UDBE, osumnjičenog za politički motivirano ubojstvo njemačkom pravosuđu.

Zagovarajući ovakve promjene Ustava, nakon rasprave od samo 15 dana GONG je potvrdio da je financiran kako bi demokraciju ograničavao te značajna financijska sredstva iz državnog proračuna i fondova EU ne koristi za promicanje građanskih i demokratskih sloboda. U 2012. godini GONG je raspolagao s 3 818 322 kuna te je imao 18 zaposlenih s prosječnom plaćom od 6600 HRK.

Izvor: laudato.hr

Odgovori

Skip to content