Veliki odjek referenduma u svijetu: I u Francuskoj žele izboriti pravo na referendum o braku

Ponukani uspjehom Građanske inicijative ‘U ime obitelji’ u Hrvatskoj, francuski istomišljenici odlučili su i u svojoj zemlji izboriti se za pravo na referendum o braku. Konkretnije, tražit će da se ukine nedavno ozakonjena bračna jednakost.

{jathumbnail off}Organizacija slične orijentacije kakvu ima inicijativa ‘U ime obitelji’, Manif Pour Tous, posudila je ideju te je već pokrenula online peticiju za raspisivanje referenduma o braku. Jedna od glavnih protivnica bračne jednakosti Frigide Bajrot nada se da će prikupiti dovoljno potpisa i prisiliti vladu da raspiše referendum na kojem bi građani odlučivali o definiciji braka.

„Želimo unijeti u Ustav definiciju da je brak zajednica muškarca i žene, s obzirom na to da jedino brak jamči biološku reprodukciju“, stoji u opisu peticije. Bajrot dalje navodi kako se neće dirati u pravo parova na sklapanje civilnih zajednica.

„Mogu imati svoju zajednicu, ali se ona ne smije zvati brak“, istaknula je Bajrot.

Iz francuske organizacije poručili su i da ne žele omogućiti istospolnim parovima posvajanje djece. Nadaju da će, po uzoru na Hrvatsku, uspjeti uvjeriti građane i ostvariti svoj cilj.

„Jedino pritisak javnosti može učiniti promjenu. Odmah su nam rekli da je to nemoguće, ali Hrvatska je sada dokazala da je sve moguće“, rekla je Bajrot i dodala da ako sadašnja većina nije za ovu ideju, možda neka sljedeća bude za to.

Autor: Laudato/tportal

 

Odgovori

Skip to content