SLUŽBENO OBJAVLJENO: Totalna propast Linićeve politike

KATASTROFA  Uz svu presiju, od PDV-a 1,2 milijarde kuna manje?!?

 

{jathumbnail off}Ministarstvo financija objavilo je podatke o fiskalnim kretanjima u 2013. godini. Zadnji upisani podatak za prihod od PDV-a odnosi se na studeni prošle godine. Onaj za prosinac još nije objavljen. Do kraja siječnja pravne osobe imaju rok za predaju mjesečnih izvješća o poslovanju u prosincu 2013. Ipak, najveći dio PDV-a ostvaruje se iz maloprodaje i od ugostiteljstva. Za taj podatak je već objavljeno da je bio za 1 posto veći nego u istom razdoblju 2012.. Dakle, ništa se ne može dogoditi što bi moglo značajno utjecati na postojeće podatke, a oni kažu da je država od PDV-a u prvih 11 mjeseci 2013. prikupila 1,2 milijarde kuna manje nego u istom razdoblju 2012. Da ne bude zabune: došlo je do pada prihoda od PDV-a za više od jedne milijarde kuna!

Usporedne tablice nam još pokazuju da je u srpnju i kolovozu 2013. PDV donio značajno manje prihode državnom proračunu nego u istom razdoblju 2012. A ministar Lorencin nam priča kako je ovo bila najbolja turistička sezona od 2008. godine. Tablice o prikupljenom PDV-u kažu da je po tom pitanju bila najgora u zadnjih 6 godina. Lošija je bila tek 2007., ali tada je sve bilo znatno jeftinije, pa i to dolazi u pitanje.

Kad su financijski stručnjaci upozoravali ministra Linića na negativne efekte smanjivanja PDV-a u turizmu, odgovorio je nimalo diplomatskim rječnikom nazvavši neznalicama i nedobronamjernima sve one koji su se usudili izreći riječi kritike. Na trenutke je izgledalo kao da je Linić vrlo emotivno vezan uz taj svoj projekt. Pred novinarima je potpuno gubio kontrolu.

A onda je naglo utihnuo. Brojke su rekle svoje. One su neumoljive.

Iako nam iz Vlade poručuju kako je turistička sezona 2013. bila jedna od najboljih do sad, ona je državnom proračunu u dva udarna mjeseca donijela 1,72 milijarde kuna manje na stavki PDV-a. Tako je sasvim uništen efekt fiskalizacije kojim se Vlada toliko hvalila. Naime, kad se zbroji prihod od PDV-a u prvih 11 mjeseci 2012. on je iznosio 37,823 milijarde kuna. U istom razdoblju 2013. na ime PDV-a država je ubrala 36,579 milijardi. Grubo rečeno, bilježimo smanjenje prihoda od PDV-a za 1,2 milijarde kuna. Na prvi pogled bismo mogli reći da su svi ostali mjeseci, osim turističkih, donijeli povećanje zahvaljujući ponajprije fiskalizaciji. No, to nikako ne može biti točno. Uzmimo samo za primjer listopad mjesec u jednoj i drugoj promatranoj godini. Dok je u 2012. od PDV-a u državnoj blagajni završilo 4,506 milijardi, u istom mjesecu 2013. taj iznos je bio nešto malo manji od 3,696 milijarde kuna. To je smanjenje i izvan turističke sezone i to za čak 710 milijuna kuna. Što se dogodilo?

Nije tajna da birokrati u ministarstvu financija vole proračun planirati dvodimenzionalno, prihod i rashod i samo sad, bez kalkuliranja vremenskih posljedica pojedinih mjera. Za sve što bude dobro, naši financijski planeri će se pohvaliti da je učinak njihovih fiskalnih mjera, a ono što je loše rado će prepustiti ministarstvima gospodarstva, poduzetništva, poljoprivrede… Tako je bilo i s fiskalizacijom. Kad se sve to stavilo na papir, u dvije dimenzije, bez protoka budućeg vremena sa svim posljedicama kao trećom dimenzijom, izgledalo je savršeno. Svaki račun mora biti registriran i prihod od PDV-a neće biti moguće sakriti. Oni koji su bili skloni poslovanju u sivoj zoni morali su ispasti iz igre. I točno tako se i dogodilo. U prvih 6 mjeseci vidljivi su učinci jednog dijela fiskalizacije. Povećano je ubiranje PDV-a.

Međutim, učinci na opstanak pojedinih obrta, odnosno učinci uništavanja sive ekonomije pokazali su se s vremenskim odmakom u onoj trećoj dimenziji.

Uništavanje sive ekonomije ubrzalo je rast nezaposlenosti i povećanje propasti obrta i malih poduzeća. I to se počelo pokazivati koncem godine. Kako sad stvari stoje, ukupni pad prihoda od PDV-a u 2013. u odnosu na godinu ranije bit će 1,2 milijarde kuna. Iako još nije službeno objavljen podatak za prosinac 2013. treba imati na umu da je objavljen podatak o prometu u trgovini na malo, a to je uvijek vrlo pouzdan pokazatelj i on pouzdano potvrđuje sve rečeno.

PRIHODI OD PDV-A PO GODINAMA, u milijunima kuna

{jathumbnail off}Ne želim tvrditi da je zbog svega ovoga trebalo imati toleranciju prema nezakonitom poslovanju, ali prije fiskalnog udaranja poduzetnika, država im je morala stvoriti pretpostavke za legalno poslovanje. To znači da je one koji posluju trebalo drastično rasteretiti od fiskalnih i parafiskalnih nameta. Država je trebala povećanje prihoda tražiti u povećanju poslovnosti, odnosno u povećanju prihoda od PDV-a, a to se moglo uz pojeftinjenje poslovanja, dakle skidanje nameta. Nažalost, mi smo doživjeli nešto sasvim drugo. Država je poslovanje učinila još skupljim i praktično nemogućim. Naši financijski planeri nisu htjeli prihvatiti inače sasvim jednostavnu logiku koja kaže da zaposleni troše i daju državi, osim svojih poreznih davanja i kroz PDV od svoje potrošnje, a ako se njih jako optereti pa oni uskoro budu nezaposleni, država nije izgubila samo njihove doprinose, nego i PDV od njihove potrošnje. Tamo gdje su oni kroz potrošnju ostavili za PDV ima i poreza na dobit, poreza na imovinu, trošarina…. Usporedni podaci za 2012. i 2013. u svim tim stavkama pokazuju pad prihoda u državnom proračunu, što potvrđuje ovo o čemu govorim.

Službeni podaci ministarstva financija potvrđuju da su sve odluke vezane za financije i gospodarstvo u protekle dvije godine bile ne samo pogrešne, nego katastrofalne. Porezna politika je postavljena tako da rad ne donosi nove prihode, nego da se poslovanjem izjeda temeljna supstanca poduzetništva. Mogu Grčić i Vrdoljak najavljivati spasonosni zakon o investicijama, ali nema te formule niti tog recepta koji može donijeti spas sve dok se poslovanjem ne može zaraditi za pokriće poreza. Sad je savršeno jasno da se život u državi održavao u sivoj zoni i da je zaista trebalo uvesti reda, ali najprije u prevelika porezna i parafiskalna opterećenja rada. Tek nakon toga je trebalo postrožiti kontrolu plaćanja onoga što bi bilo normalno, realno i što se poštenim radom može i zaraditi.

Nažalost, naša Vlada je napravila suprotno. Rezultat imamo. Državni prihodi se smanjuju, a rashodi državnog aparata se povećavaju.

Oni koji će pokušati braniti ovu i ovakvu fiskalnu politiku Vlade reći će da je ona dobila pozitivne ocjene stručnjaka Svjetske banke i MMF-a. To neću komentirati. Umjesto toga ću ispričati jednu priču iz prirode gdje je, za razliku od naše države, sve u potpuno skladnom redu i jasno je zašto se neke stvari događaju.

U sibirskim djelovima Rusije, ali i nekim krajevima u Mongoliji love vukove tako da onemoćalom konju lagano puste krv i čekaju da se zvijeri skupe i navale na još sočne dijelove nekad vrijedne marve koja je nosila teret i vukla kola dok je mogla.

Kod nas je vuk zaštićena zvijer i može raditi što hoće, ne smije ga se loviti.

Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content