Split: Predstavljena knjiga „Zločini komunističke mafije- od slučaja Đureković do lex Perković“

 

Pred prepunom dvoranom govorio je i Roman Leljak, slovenski publicist, književnik i istražitelj arhiva. Iznio je rezultate svog istraživanja slovenskog državnog arhiva

Nakon smrti Tita, dozvole za ubojstva emigranata izdavao je partijski vrh. To je glavni razlog zašto SDP, pravni slijednik SKH, nije za izručenje Perkovića. – kazao je Bože Vukušić, na predstavljanju njegove knjige „Zločini komunističke mafije – od slučaja Đureković do lex Perković“, održane u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt  21. siječnja u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. – Time ljudi iz aktualne vlasti ne štite Perkovića nego svoju partiju, ali i svoje roditelje te sebe. Baš kao i u vrijeme Jugoslavije, u opstruiranju istrage u Njemačkoj te sprječavanja otkrivanja istine političari imaju veliku potporu medija. – Koliko im mediju pomažu govori slučaj koji se dogodio prošlog tjedna na predstavljanju ove knjige u Zagrebu. Roman Leljak, jedan od predstavljača knjige, bio je pozvan govoriti o njoj u treći dnevnik HRT-a. Kad se tamo pojavio, rekli su mu da ih tema knjige ne zanima – kazao je Zlatko Vladanović, moderator predstavljanja.

– Dana 15. listopada 1992. godine nakon gledanja filma o Brunu Bušiću, predsjednik Franjo Tuđman mi je rekao: moramo takve kao Perković isključiti iz naših obavještajnih i službi sigurnosti te službe stvarati s našim hrvatskim ljudima. Rekao sam mu da se Perković smucao po Ministarstvu obrane i stvarao paraobavještajne organizacije. Tko je Perkovića vratio na posao nakon što je umirovljen ne mogu reći, jer ne znam, ali on sam kaže, u sudskom zapisniku pri saslušavanju u svojstvu svjedoka, da je radio u HIS – u od 1995. godine. Tko ga je tamo primio, ne znam. To bi trebao znati Miroslav Tuđman, pa možete njega pitati – odgovorio je Vice Vukojević na pitanje postavljeno iz publike. Vukojević je bio jedan od predstavljača knjige, a inače je umirovljeni sudac Ustavnog suda, te je svojedobno bio predsjednik Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća. Vice Vukojević je govorio i o neosnovanim optužbama za silovanje jedne Muslimanke u BiH i medijskom progonu kojemu je tada bio izložen, o čemu Vukušić akođer piše u knjizi. Nije to bi napad na mene nego na Ustavni sud hrvatske države, kazao je Vukojević.

Tekst i foto: Šime Duvančić

Odgovori

Skip to content