SVE JE JASNO: Kakvo povjerenstvo? Liniću se mora odmah uručiti otkaz!

Šegon mora otići, a s njim i ministar financija Slavko Linić koji je u prvim danima afere štitio svog pomoćnika, a tako i sebe

 

{jathumbnail off}Nakon što je danas objavljen ugovor između tvrtke Facta Vera u vlasništvu Branka Šegona, pomoćnika ministra Slavka Linića u Ministarstvu financija, postalo je sasvim jasno kako se više nema što čekati pravorijek saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Šegon mora otići, a s njim i ministar financija Slavko Linić koji je u prvim danima afere štitio svog pomoćnika, a tako i sebe.

Dobio i povoljne kamate i državnu milijunsku potporu

“Čekat ću Povjerenstvo što će oni reći o Šegonu pa ću tako i postupiti”, lakonski je Slavko Linić ministar financija odgovorio jučer kada su ga upitali za Aferu Pomoćnik koju je otkrio Index. Još u petak nakon što je Index pokrenuo Aferu Pomoćnik iz Ministarstva financija prijetili su tužbama govoreći da je Indexov tekst pun neistina. Od tada pa do danas i šef Linić i njegov pomoćnik sakrili su se u mišje rupe pred dokazima.

Tvrtka Branka Šegona dobila je 31 milijun kuna kredita od HBOR-a u vrijeme dok je Šegon obnašao dužnost pomoćnika ministra financija, i to samo pola godine nakon što je preuzeo funkciju. Kredit je dobiven s kamatom od 3 posto, s počekom od 4 godine uz državnu potporu od 1,3 milijuna kuna. S tim novcima vraćen je kredit koji je imao kod Hypo banke s duplo većom kamatom. Ministarstvo financija nadređeno je HBOR-u, a Šegon svakodnevno komunicira s HBOR-om.

Liniću, zna se!

U imovinskoj kartici Branka Šegona stoji da je upravljačka prava prebacio na povjerenika, dok u sudskom registru stoji da su upravljačka prava na njegovu sinu. Prema zakonu o sprečavanju sukoba interesa bliža rodbina ne može upravljati imovinom. Šegon tvrdi da je upravljačka prava prebacio na odvjetnički ured u zakonski predviđenom roku. Ministarstvo financija tvrdi da je Šegon u pravu, no u isto vrijeme ne želi javnosti reći kojem su se odvjetničkom uredu predala prava!? Očigledno je pokrivanje pomoćnika koji se vlastoručno potpisao na kreditni ugovor s HBOR-om, što je vidljivo iz objavljenog dokumenta.

Ministar financija koji osim što slovi kao najpopularniji ministar voli se predstavljati i kao najsposobniji ministar u Vladi. Prema njegovim šturim javnim izjavama nakon što je buknula afera Pomoćnik, čini se da Linić nije u stanju provjeriti imovinu svog pomoćnika.

Provjerite zemljišnik

Da jest, vidio bi da je Šegon založio vlastitu imovinu za kredit tvrtke Facta Vera. Dokaz je i zemljišnik koji prilažemo, ali i sami ugovor. Naime za kredit tvrtke Facta Vera nije založena samo imovina tvrtke nego je pod hipoteku stavljena kuća u kojoj živi Branko Šegon. Osobna imovina! Linić koji straši Hrvate da će im se provjeravati imovina i naplaćivati poreze ne zna provjeriti zemljišnik i svog pomoćnika!? Posao od 3 minute. Čisto sumnjamo.

Linić ne zna ništa o kreditu HBOR-a za Šegona, a šef je Nadzornog odbora. Ako kaže da tada nije znao ništa o kreditu, kako to da ni danas ništa ne zna. Svi dokazi su u medijima.

Sada kada zna sve i kada je objavljen ugovor kao i zemljišnik imovine Šegonovih, zašto se uopće čeka pravorijek Povjerenstva za utvrđivanje Sukoba interesa? Index je poslijepodne poslao upit i Vladi i ministarstvu financija, nakon što je HTV najavio objavu ugovor, namjeravaju li Šegonu dati otkaz.

Zar samo opstruiranje istrage DORH-a nije dovoljno za otkaz?

No, još je tu truleži Linićeve vladavine. Jučer je USKOK priznao da su poslali tri požurnice prema Poreznoj upravi kako bi provjerili imovinu Šegona. Od 2011. godine nije im udovoljeno, a USKOK s MUP-om i dalje ne mogu zaključiti istragu o Šegonu zbog poreznika. Zamislite sada kada ovoj informaciji dodamo činjenicu da je pomoćnik šefice Porezne uprave Tihomir Kralj.

Kralj je bivši načelnik policijskog USKOK-a! I USKOK već tri godine od institucije u kojoj stoluje njihov bivši šef ne može dobiti relevantne informacije o Šegonu!? Da i ne govorimo, o tome da je Ministarstvo financija nadređeno Poreznoj upravi! Kako je to moguće?

I zbog ove činjenice, ministar bi trebao letjeti van iz Vlade. Naglasimo kako danas ni iz MUP-a, a ni iz Porezne uprave nisu bili raspoloženi za odgovor na pitanje tko je iz Porezne uprave stopirao policijski nadzor i hoće li tko odgovarati zbog opstruiranja istrage!?

Sumnjive predstečajne nagodbe nisu bile slučajnost, nego model vladavine

Slučaj zataškavanja ove afere jasno dokazuje model vladavine Slavka Linića prema kojem će uvijek deblji kraj izvući “obični porezni obveznik”, a dobro proći njegovi prijatelji. Štoviše afera Pomoćnik dokazuje kako slučajevi sumnjivih predstečajnih nagodbi nisu bili izolirani slučajevi već model vladavine.

Model vladavine prema kojem Ministarstvo financija ima diskrecijsko pravo bez kriterija nekome oprostiti 70 posto duga, nekome 30 posto, a nekome ništa.

Sjetimo se Cammea koji je u predstečajnoj nagodbi obnovio vozni park dok im je država opraštala milijune, a inspektorat kazne. Što reći za slučaj brata dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića koji budući uspjeh svoje tvrtke garantira natječajima koje će dobiti od Grada Dubrovnika. Sjetimo se svih ustupaka koji su išli u korist Ninoslava Pavića i njegova EPH. Nevjerojatni su i slučajevi prema kojima su vlasnici tvrtki postajali sami sebi najveći vjerovnici ili kada sin Petra Radakovića bliskog prijatelja Slavka Linića preko noći upadne u financijske probleme pa traži od države oprost 12 milijuna kuna duga.

A kad smo kod predstečajnih nagodbi, spomenimo još jedan sukob interesa Linićeve desne ruke. Naime, Šegon je sudjelovao u dvije nagodbe na području Korčule, gdje i sam ima poslovnih koristi. U tim slučajevima on se trebao izuzeti, a ako već nije, onda mu je to morao narediti njegov šef Linić.

Sumnjivo je i Bruxellesu, ali Milanoviću nije

Sve je to omogućio Linić i njegovo Ministarstvo financija. Premijeru Zoranu Milanoviću nikada ništa nije bilo sumnjivo, ali jest Bruxellesu. Europska komisija javno se pitala jesu li se javne vlasti ponašale u skladu tržišnim načelima kreditiranja!

Sada je sasvim jasno kako Linić sam otići neće, a na Milanoviću je sljedeći potez. Premijer sada može nastaviti praksu Sanadera ili napokon pronaći onu ljestvicu koju je podignuo zbog Mirele Holy?

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content