Dnevno.hr: Neprofesionalnost ili nešto puno gore?

Dva slučaja u kojima je pokazana potpuna odsutnost profesionalnosti

Nakon laži o Hrvoju Hitrecu sada i neistine o Branimiru Lukšiću

Portal Dnevno hr. i njegovo tiskano izdanje 7 Dnevno okomili su se na istaknute osobe Hrvatskoga kulturnog vijeća. U siječnju ove godine objavio je portal Dnevno hr. da je predsjednik HKV-a književnik Hrvoje Hitrec bio član Komunističke partije, a u veljači je 7 Dnevno imputirao prof. dr. Branimiru Lukšiću da je kao dekan Ekonomskoga fakulteta odigrao nečasnu ulogu u primanju na splitski fakultet Branka Grčića nakon što se ovaj navodno vratio iz balvanske pustolovine početkom srpske agresije.

U oba slučaja Dnevno hr. je pokazao potpunu odsutnost profesionalnosti koja zahtijeva provjeru podataka. U tendencioznoj novinarskoj lepršavosti iza koje se skrivaju mnogo ozbiljnije namjere, Dnevno.hr je dr. Lukšića proglasio “tadašnjim dekanom Ekonomskoga fakulteta u Splitu”, premda gospodin Lukšić nikada nije bio dekan toga fakulteta, niti sa “slučajem Grčić” ima bilo kakve veze.

Književnika i predsjednika Hrvatskoga kulturnog vijeća proglasio je Dnevno.hr “starim partijcem” iako H. Hitrec nikada nije bio član Komunističke partije. Štoviše, i Lukšić i Hitrec poznati su javnosti ne samo po svojim znanstvenim odnosno književnim djelima, nego i po stalnim i nikada dovedenim u pitanje protukomunističkim stajalištima.

Isprika ili sud

O tome je Hrvoje Hitrec pisao u svojoj stalnoj rubrici, naslovivši tekst “Kako sam primljen u Komunističku partiju 2014. godine” da bi upozorio javnost na mutne igre jugoslavenskoga projekta Dnevno.hr (ispostave u Beogradu i Sarajevu) koji se u Hrvatskoj predstavlja kao žestoka nacionalna opcija kako bi mogao – naoko uzgred – kompromitirati neupitne Hrvate i oslabiti dosljedan hrvatski korpus.

I Branimir Lukšić i Hrvoje Hitrec uputili su pisane demantije na adresu Dnevno.hr. Demanti prof. dr. Branimira Lukšića još nije objavljen, ali su ga čitatelji mogli pročitati ovih dana na stranicama portala Hrvatskoga kulturnog vijeća. Demanti Hrvoja Hitreca ni nakon nesuvislih “objašnjenja” urednice Dnevno.hr do danas nije objavljen na stranicama Dnevno.hr, ali je inkriminirani napis povučen – bez isprike. Koliko nam je poznato, H. Hitrec će još jednom zahtijevati da se objavi demanti i tražiti ispriku, a ako ne bude tako bit će prisiljen obratiti se sudu.

U tekstu demantija H. Hitrec piše da je tvrdnja o njegovoj navodnoj komunističkoj prošlosti potpuna laž i kažnjiva kleveta, te dodaje: “Na javnoj sceni djelujem od sredine osamdesetih godina prošloga stoljeća i doživljavao sam svakovrsne napade, ali nikada nitko nije otkrio moju komunističku prošlost jer je nije bilo. Također je neistina da sam se ´po uspostavi demokracije priklonio HDZ-u´. Ja sam jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice, pa se nisam trebao nikome priklanjati jer sam već bio ondje”.

T. L./hkv.hr

Odgovori

Skip to content