Pročitajte kako nas manipuliraju i lažu (a mi to uredno plaćamo)

1. POLUINFORMACIJA

„Deseci tisuća protivnika istospolnih brakova, medicinski potpomognute oplodnje, lezbijskih parova i rodne teorije prošli su središtem Pariza.“

2. POGRJEŠNA INFORMACIJA

„Slična okupljanja predviđena su i u drugim francuskim gradovima, a jedno od većih u Lyonu.“

3. TENDENCIOZNA DEZINFORMACIJA

 

„Današnje su prosvjede organizirali pripadnici krajnje francuske desnice i konzervativni katolici koji su i 26. 1. pozvali istomišljenike na prosvjed protiv Hollandea.“

 

 

Teletekst na HTV-u, 2. 2. 2014.: U Francuskoj prosvjedi desničara

Deseci tisuća protivnika istospolnih brakova, medicinski potpomognute oplodnje, lezbijskih parova i rodne teorije prošli su središtem Pariza.

Slična okupljanja predviđena su i u drugim francuskim gradovima, a jedno od većih u Lyonu.

Tjedan dana nakon prosvjeda organiziranih protiv predsjednika François Hollandea, u kojima je ozlijeđeno 10 policajaca i privedeno 226 osoba, ministar unutarnjih poslova Manuel Valls upozorio je da više neće tolerirati nasilje prosvjednika. Današnje su prosvjede organizirali pripadnici krajnje francuske desnice i konzervativni katolici koji su i 26. 1. pozvali istomišljenike na prosvjed protiv Hollandea.

Ovu su

1. poluinformacije

2. pogrješne informacije

3. tendenciozne dezinformacije

 

1. POLUINFORMACIJA

„Deseci tisuća protivnika istospolnih brakova, medicinski potpomognute oplodnje, lezbijskih parova i rodne teorije prošli su središtem Pariza.“

a. u prosvjedima je sudjelovalo nekoliko stotina tisuća prosvjednika.

b. protive se istospolnim brakovima (već ozakonjeno), medicinski potpomognutoj oplodnji za lezbijske parove – PMA i surogat-majčinstvu – GPA (o tome se već razmatra)

c. protive se uvođenju rodne teorije u cjelokupan školski program (što se dogodilo u šk. g. 2011/2012.)

d. nisu prošli središtem Pariza, nego su s rubova grada u nekoliko kilometarskih kolona konvergirali prema središtu gdje se održalo zaključno okupljanje (Place Denfert-Rochereau).

 

2. POGRJEŠNA INFORMACIJA

„Slična okupljanja predviđena su i u drugim francuskim gradovima, a jedno od većih u Lyonu.“

Za Francusku su bila predviđena samo dva okupljanja, jedno za sjeverni dio zemlje u Parizu i jedno za južni dio zemlje u Lyonu. Istovremeno su predviđena okupljanja u 15 europskih glavnih gradova.

 

3. TENDENCIOZNA DEZINFORMACIJA I BEZOČAN AMALGAM

„Današnje su prosvjede organizirali pripadnici krajnje francuske desnice i konzervativni katolici koji su i 26. 1. pozvali istomišljenike na prosvjed protiv Hollandea.“

Ovo je bezočan amalgam, tendenciozna dezinformacija i blaćenje mirnog stanovništva koje izražava svoje mišljenje.

Prosvjedi organizirani protiv predsjednika François Hollandea 26. 1. (održani pod motom „Dan gnjeva“ koji su okupili nekoliko desetaka tisuća prosvjednika) i „La manif pour tous“ (koja je prošle godine već organizirala tri golema skupa i okupila milijunsko mnoštvo) ne dolaze s istoga izvora.

Organizatori „La manif pour tous“ i njihovi politički podupiratelji su se svi redom verbalno i fizički distancirali od prosvjeda „Dan gnjeva“ 26. 1. i u njemu nisu sudjelovali.

Na „Danu gnjeva“ 26. 1. bilo je nekoliko desetaka tisuća gnjevnih prosvjednika, dok „La manif pour tous“ okuplja stotine tisuća mirnih prosvjednika, među kojima su brojne obitelji s djecom, bake i djedovi.

„Dan gnjeva“ traži ostavku predsjednika, „La manif pour tous“ se od tog zahtjeva ograđuje. Ona se zalaže za pravo deteta da ima oca i majku i protiv izobličavanja rodoslovnog stabla po kojemu bi dijete bilo plod dvaju muškaraca ili dviju žena. Dijete može biti samo i isključivo plod jednog muškarca i jedne žene. Zato je protiv posvajanja djece od strane homoseksualnih parova.

„La Manif pour tous“ se ne može izjednačiti s krajnjom desnicom niti svesti na konzervativne katolike. Na prosvjedu sudjeluju pripadnici mnogih vjera, između ostalih i brojni muslimani. Njezini podupiratelji su razne političke stranke s desne strane političke lepeze kao i LGBTIQ osobe koje se protive istospolnom braku i nametanju rodne ideologije. Nitko od njih nije podržao nasilan i agresivan prosvjed 26. 1. Naprotiv.
Tijekom manifestacija „La Manif pour tous“ bilo je ekscesa koje su izazvali provokatori. Zato su organizatori „La Manif pour tous“ ovaj puta organizirali još bolje vlastito osiguranje. „La Manif pour tous“ ne odgovara za ono što se događa poslije službenog završetka manifestacije. Ekscese izazivaju oni isti ljudi koji su pokrenuli „Dan gnjeva“.
(Izvor: I>télé i Canal+ koji spadaju u lijevo krilo francuskih medija)
Ovo nije prvi puta da nam HTV servira poluinformacije, pogrješne informacije i dezinformacije. Ima ih toliko da ih se ne stigne ni pratiti.

Pitanje: nekompetentnost novinara ili ideološki motivirana manipulacija?

PS: Teletekst na RTL-u je donio prvu i drugu rečenicu gornje poluinformacije i pogrješne informacije u sličnom obliku. Posljednja rečenica – amalgam – je čista dezinformacija i, čini se, originalna kreacija HTV-a.

 

Lidija Paris/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content