NAJPOPULARNIJA IGRICA NA SVIJETU – Priča o usponu i padu

 
Vijetnamac Dong Nguyen nije nikad mogao ni pomisliti da će ono što ga je učinilo bogatašem zamrziti najviše na svijetu.

On je, naime, tvorac Flappy Birda, trenutno najpopularnije igrice za smartphoneove na svijetu. Za vas koji još uvijek ne znate o čemu je riječ, to je jednostavna igra koju nije tako lako igrati. Dodirivanjem ekrana pticu održavate u zraku te tako prelazite preko prepreka koje nose svaka po jedan bod.

Ipak, ta je jednostavna besmislica uspjela frustrirati mnoge te im “uništavati život”, piše Business Insider.

Uspon Flappy Birda

Nguyen je prošlog travnja osjetio inspiraciju i programirao nekoliko jednostavnih igrica među kojima je bila i Flappy Bird, a tada se zvala Flap Flap.

Flappy Bird je postala viralni hit oko Božića kad su je internetski “ratnici” pretvorili u meme, pisali šaljive recenzije i dijelili mišljenja o njoj na društvenim mrežama. Naravno, kombinacija jednostavnosti igre i težine igranja frustrirala ih je, stoga su neki od njih saznali da je Dong njen tvorac te mu počeli slati prijeteće mailove optužujući ga da im je upropastio život jer sate provode igrajući Flappy Bird.

Nguyen je počeo, bez ikakve reklame i marketinškog plana, zarađivati oko 50 tisuća dolara dnevno, no to mu, kako tvrdi, nikad nije bio cilj. On je samo želio biti “povučeni indie programer jednostavnih igrica”, a u početku je mirno i staloženo odgovarao na sve mailove pokušavajući smiriti razljućenu gomilu.

Pad Flappy Birda

No, pritisak je samo rastao, a Dong je uspio zamrziti svoju kreaciju pa ju je zato prošlog vikenda “ubio”. Od 8. veljače Flappy Bird ne postoji na AppStoreu ni ostalim marketplaceovima za smartphoneove, što je mnogim “mozgovima” dalo praktičnu ideju – zaraditi na svojim smartphoneovima na kojima je Flappy Bird već instaliran, stoga su cijene takvih iPhoneova na eBayu dosezale čak sto tisuća dolara.

Nguyen je već ranije najavio mogućnost izlaska nastavka svoje megapopularne igrice, no to je bilo prije no što se slomio pod pritiskom. Ipak, zli jezici ne miruju te se Redditom širi teorija da je Vijetnamac sve pomno isplanirao kako bi glad za nastavkom još više porasla, portal Huzler je objavio kako se Nguyen ubio u svom stanu u New Yorku, što se nedugo zatim pokazalo kao potpuna laž.

Od samog Nguyena od te prošle, kobne subote ipak nismo čuli još ništa.

Izvor: index.hr

 

Odgovori

Skip to content