OPREZ: Skupo plaćena naivnost – “operušali” ga lažni agenti

Nasjeo na oglas lažnih agenata, a oni ga ‘operušali’ za 33.000 kn

Zdenku Turčiću (33) obećali su posao za sklapanje ugovora na terenu – kad je potpisao, uzeli su mu mobitele, a počeli su stizati računi

 

Zdenko Turčić, 33-godišnjak iz Krapinskih Toplica, prije nešto više od šest mjeseci bio je žrtva neobične prevare. Budući da mu je trebao novac za popravak, tehnički pregled i registraciju svog 17 godina starog Fiata, pokušao je potražiti neki povremeni posao.

 

Došli po njega u Zagorje

Na Facebooku je pronašao oglas kako stanovito poduzeće Penelopa d.o.o traži honorarce za posao potpisivanja ugovora s teleoperaterima na terenu, uz plaću od oko tisuću kuna tjedno. – Radim kao spasilac na bazenima u Termama Tuhelj i pomislio sam kako bi mi taj honorarni terenski posao bio baš idealan da si popravim i registriram auto, a poslije i malo poboljšam kućni budžet. Javio sam se na oglas i rekli su mi kako baš trebaju neku mlađu osobu s autom tko će im pokriti zagorsko područje i da dođem u Zagreb k njima. Rekao sam im kako mi je auto pokvaren, no odgovorili su mi kako nema nikakvih problema i da će oni doći po mene u Zagorje. Na meni je samo da sa sobom ponesem osobnu iskaznicu i OIB. Bila su dvojica, jedan stariji, a jedan nešto mlađi. Prvo su me odvezli u Prečko da potpišem ugovor s Tele2, odmah zatim u King cross gdje sam potpisao ugovor s VIP-om, a nakon toga i na Lanište gdje sam sklopio ugovor s HT-om. Kad sam im sve potpisao, uzeli su mi sva tri mobitela i rekli mi kako će oni sada dalje srediti pretplatu i da “ja ne bum imal ništa s tim”. Ja trebam samo čekati, a oni će me obavijestiti kada ću početi s poslom.

Prekasno shvatio

No, samo dva, tri dana kasnije shvatio je da je prevaren. – Naime, dobio sam dva računa od VIP-a, jedan na 16.500 kuna, drugi na 13.500 kuna, a nekoliko dana kasnije i od Tele2 na 2800 kuna. Naravno, odmah sam nazvao teleoperatere i blokirao svoje ugovore, no bilo je kasno. Moji “agenti” i dalje su mi govorili da ništa ne brinem i da će sve biti u redu. No, desetak dana poslije izgubio im se svaki trag i više se nisu javljali na mobitele. Sve sam prijavio i policiji, a teleoperateri su mi samo rekli kako račune moram podmiriti ili mi prijeti ovrha, i da ne mogu ništa napraviti dok se sudom i pravomoćnom presudom ne pronađe krivac. U prosincu sam bio i na policiji na prepoznavanju i na slici odmah prepoznao jednog od “agenata”. Mislim da su ga uhvatili, ali što će biti dalje, ne znam. Znam da sam postupio naivno jer sam sam došao s osobnom iskaznicom i potpisao ugovore, no što da sada radim, pita se Turčić.

Zbog toga što račune nije platio, i ne može ih platiti, sada mu se prijeti ovrhom. – Imam manje od tri tisuće kuna plaće. I ovako jedva preživljavam i spajam kraj s krajem i ne znam što će biti ako mi ovrhom sjednu ne plaću – rekao nam je na kraju Zdenko Turčić.
Slijedi ovrha i dokazivanje na sudu

Ukoliko se u postupku dokaže da korisnik nije dužan platiti dugovani iznos, postojeći dug će se stornirati, kažu teleoperateri

– U slučaju nepodmirivanja računa, prisiljeni smo pokrenuti ovršni postupak tijekom kojeg korisnik ima mogućnost pred sudom dokazati da je potraživanje neosnovano, odnosno da on nije dužnik. Ukoliko se u postupku to dokaže te se pravomoćnom presudom suda utvrdi da korisnik nije dužan platiti dugovani iznos, postojeći dug će se stornirati – rekli su nam u Tele2. U VIP-u dodaju da je u konkretnom slučaju korisnik sam došao s osobnom iskaznicom i potpisao ugovor, a što se pak tiče naplate potraživanja, oni primjenjuju sve dopuštene zakonske instrumente.

 

AUTOR: Mladen Mandić/Večernji list

Odgovori

Skip to content