Željka Markić izabrala političke partnere

 

Dio stranke koji je predvodio predsjednik Ladislav Ilčić zagovarao je suradnju s HDZ-om, ali su ih nezadovoljnici preglasali     Predstavnica građanske inicijative “U ime obitelji” Željka Markić, koja je nakon referenduma o braku postala ikona konzervativne scene, neće ulaziti u predizborne koalicije s HDZ-om Tomislava Karamarka. Iako su se proteklih dana sastajali i razgovarali o modelima zajedničke suradnje, od toga očito neće biti ništa.

 

Konzervativnost kao mamac

Tim više što je Veliko vijeće političke stranke Hrast, koja je političko dijete Željke Markić, u subotu na dramatičnoj sjednici donijelo odluku da se priklanja Savezu za Hrvatsku koji čine HDSSB Vladimira Šišljagića, Hrvatska zora Milana Kujundžića, HSP Danijela Srba, Autohtona Hrvatska seljačka stranka Branka Borkovića Mladog Jastreba i još neke manje poznate stranke. Branimir Glavaš također je snažno zagovarao takvu koaliciju bez HDZ-a.

Kako doznajemo iz krugova bliskih Hrastu, odluka nije donesena jednostavno jer je jedan dio stranke zagovarao suradnju s HDZ-om, dok je drugi dio stranke, nezadovoljan dosadašnjim ponašanjem HDZ-a, bio rezolutno protiv.

Predvodnik uvjetno rečeno Karamarkove struje bio je predsjednik Ladislav Ilčić, dok je predsjednik zagrebačke organizacije Hrasta Krešimir Miletić, koji je svojedobno imao negativna iskustva u pregovorima s HDZ-om, snažno zagovarao suradnju sa Savezom za Hrvatsku. Na kraju je Veliko vijeće preglasavanjem donijelo odluku da se ide s Kujundžićem i Šišljagićem.

– Nismo željeli ići s HDZ-om jer ne želimo bipolarizaciju političke scene – kaže naš izvor u Hrastu.

Ali, nije to jedini razlog za takve odluke. Nije tajna da krugovi oko Hrasta i Željke Markić smatraju da ovo vodstvo HDZ-a ne zastupa iskreno konzervativne vrijednosti nego da ih upotrebljava isključivo kao mamac za birače.

Osim toga, čuju se i stalne primjedbe da sadašnje vodstvo HDZ-a nije do kraja konsolidiralo stranku te da nisu dovoljno iskoristili to što je sadašnja Milanovićeva vlada potpuno zakazala. Čak su i neki intelektualci bliski HDZ-u okrenuli leđa Karamarku i svu svoju energiju uložili na pripremu terena da se Željku Markić prihvati kao predsjedničku kandidatkinju. Kap koja je prelila čašu bila je smjena Davora Stiera koji je u posljednje vrijeme vrlo intenzivno kontaktirao sa Željkom Markić.

Takva odluka nije dobro primljena ni u samom HDZ-u. Pogotovu ne u dijelu stranke koji je kritički raspoložen prema Karamarku. Krugovi bliski Hrastu i Katoličkoj crkvi ističu da je upravo Stier bio tip katoličkog političara kakvih nedostaje u HDZ-u.

Savez za Hrvatsku ima velike ambicije, ali bi im velik problem mogao biti “sajam taština” u tom šarolikom društvu.

Previše taština

– Oni mogu postići dobar rezultat, ako potisnu taštine i budu disciplinirani – kaže naš sugovornik blizak Kaptolu.

Iako postoje neki ljudi iz HDZ-a koji imaju dobre kontakte s Crkvom, nitko se ne može mjeriti s popularnošću Željke Markić koja je uspjehom na referendumu samo potvrdila svoj status kod katoličke hijerarhije.

Znakovit je prošlotjedni komentar glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića koji je žestoko kritizirao Karamarkov HDZ.
AUTOR:
Dražen Ćurić/vecernji.hr

1 comment

  1. aspalatos13

    Kada bi Željka ušla u Žikino kolo u režiji HDZ-a, ne bi se ni malo razlikovala od Sanadera, Vidoševića, Kosorice, Karamarka i ostalih PLAČENIKA

Odgovori

Skip to content