ČOVJEK KOJI SVE DRŽI U ŠACI: Bajić samouvjeren-svi šute! Zašto?

 

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u jednom od rijetkih intervjua najavio je kako će ostati na dužnosti u DORH-u sve do 2020. Tim istupom jasno je dao do znanja političkim elitama kako njegov reizbor ne zavisi od njih, već od njegove dobre volje želi li se ili ne kandidirati za novi mandat. Upravo ovih dana Bajić je saboru podnosio izvještaj za rad DORH-a u 2012., a rad DORH-a odvažili su se kritizirati tek rijetki saborski zastupnici.

Od kud takva samouvjerenost Mladena Bajića, zašto se političke elite ne osude kritizirati Bajića? Ne postoji stanovnik Hrvatske koji nema neki prigovor na rad Državnog odvjetništva RH, brzinu njegova rada, pogodovanje lokalnim ili državnim moćnicima ili isprepletenost interesa sa moćnim poslovnim lobijem. Pa ipak, iako Bajića i DORH potiho svi kritiziraju i kažu kako je jedan od glavnih kočničara razvoja društva, vladavine prava i funkcioniranja pravosudnog sustava, nitko ga se ne osudi smijeniti. Zašto? Iz jednostavnog razloga što je Mladen Bajić jedan od najsposobnijih trgovaca i političara u Hrvatskoj. Godine provedene na najodgovornijim pozicijama i pristup informacijama o kriminalu, često i vodećih političara i javnih osoba, učinile su od Mladena Bajića nedodirljivu osobu. Istodobno, pozicija čelnog čovjeka DORH-a omogućila mu je kontakte sa vodećim ljudima u državi koji ga štite, jer ni on štiti njih.

Svi već znamo kako se DORH iznenada probudi kad god Bajić treba podnijeti neko izvješće u saboru, kada se bliže parlamentarni izbori ili kada se raspravlja o Bajićevu reizboru. Bajić je se tako znao direktno umiješati i u predizborne kampanje i savršenim odabirom trenutka podizanja ili odbacivanja optužnice uvelike odlučiti izbore. I svi to znamo i opet muk, genijalan je taj Bajić!

Međutim, izgleda kako Mladen Bajić nije vodio računa o baš svim aspektima političkog života. Dobro, na vrijeme se svrstao pod kišobran nadolazeće crvene oluje i stavio na raspolaganje arhive i slučajeve DORH-a izbornim stratezima Kukuriku koalicije, pa gdje je pogriješio? Izgleda kako se iskusnom političkom liscu potkrala pogreška i nije računao na unutarstranačke obračune u vladajućem kokošinjcu. U bitci za alfa mužjaka na ljevici između Josipovića i Milanovića Bajić se previše približio Josipoviću što mu, izgleda, Milanović neće tako lako oprostiti. Tako Milanović javno provocira Bajića tražeći mu zamjenu u vidu ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Istodobno, Milanovićevi spin doktori puštaju u medije informacije kako premijer intenzivno traži zamjenu Bajiću te kako nije sklon produženju mandata aktualnog šefa DORH-a.

Međutim, niti Bajić ne miruje. Od kada je načuo kako Milanović nije baš oduševljen njegovim reizborom vladajuću Kukuriku koaliciju zapljusnula je lavina slučajeva korupcije i kriminala. Ustvari slučajevi se serijski pojavljuju u medijima sa takvim pikanterijama da mogu dolaziti samo iz institucija kao što su MUP ili DORH koje su slučajeve obradili, ali ih zbog samo njima znanih razloga nisu procesuirali. Bajić očito putem medija šalje poruku premijeru, padnem li ja otvaraju se ladice i arhive!

I što sada imamo? Glavnog državnog odvjetnika upuštenog u unutarstranačke borbe, premijera utopljenog u kriminal vladajuće koalicije i predsjednika koji pokušava držati svoju i glave svih aktera iznad vode jer ako jedna karika popusti svi su na dnu.
Škakljivi su ti lanci moći i kriminala, dovoljno je da jedna karika pukne i nastaje potpuni nered.

Željko Primorac/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content