Hoće li HRVATSKI ministar uspjeti izbaciti reprezentaciju sa SP-a u Brazilu?

MOŽDA VAM SE NASLOV ČINI PRETJERANIM… No, Fifa prijeti Vladi: Izbacit ćemo hrvatske klubove i reprezentaciju iz svih natjecanja

U rašomonijadu oko odnosa hrvatske Vlade i Hrvatskog nogometnog saveza uključile su se Fifa i Uefa, i to vrlo oštrim tonom, kojim su zaprijetile da će izbaciti hrvatske klubove i reprezentacije iz svih natjecanja. U pismu piše da će se rigorozne mjere poduzeti umiješa li se Vlada Republike Hrvatske u interne poslove HNS-a. Dvije velike nogometne organizacije s potpisom Jeromea Valckea i Giannija Infantina pismom su adresirali ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a u nastavku slijedi dopis Fife i Uefe.

“Poštovani ministre, obraćamo Vam se u vezi vašeg pisma od 11. ožujka 2014., čijem smo sadržaju posvetili punu pozornost.

Fifa i Uefa žele naglasiti da ne prozivaju Vladu RH, kako je navedeno u Vašem pismu, nego primjenjuju svoje statute, čije su odredbe obvezne za sve njene članove, uključujući i Hrvatski nogometni savez (HNS). O ovom se slučaju raspravljalo na sjednici Fifine Komisije za nacionalne saveze 17. ožujka u Zürichu i zaključeno je da je u nadležnosti Uefe, a ne hrvatskih vlasti, ocjenjivati provodi li HNS Uefine smjernice. Osim toga, Fifi je teško izraziti stajalište u svezi čl. 12. st. 2.; članka 34. st. 3. i članka 46. st. 3. hrvatskog Zakona o sportu, sve dok joj ne bude dostavljen prijevod na engleski jezik.

Bez obzira na prije navedeno, naglašavamo da se Statutom Fife, a posebno čl. 13. i 17., od saveza članica Fife traži da svoje poslovanje vode neovisno i bez ikakvog utjecaja trećih strana. Stoga je Fifina Komisija za nacionalne saveze naglasila da bi se svaka Vladina odluka da jednostrano postupa u internim poslovima HNS-a, ako bi se primijenila, smatrala neumjesnim upletanjem, te da bi se takav slučaj dostavio nadležnim Fifinim tijelima radi razmatranja i moguće odluke, kojom se mogu izreći kazne, uključujući i suspenziju!”, stoji u dopisu Fife i Uefe.

Ostvari li se ovakva prijetnja, to bi značilo da hrvatska nogometna reprezentacija ne bi mogla nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a klubovi ne bi imali pravo nastupa u Fifinim i Uefinim natjecanjima. Nadalje, suspenzija HNS-u značila bi da svi nogometni savezi članovi Fife ne bi smijeli komunicirati s bilo kim vezanima za HNS-, od igrača do čelnika.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content