Slovačka na korak do ustavne zaštite braka

 

Danas je na dnevnom redu slovačkog parlamenta rasprava o uvođenju ustavnog amandmana kojim bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene. Nastavak je to trenda koji su unutar EU započele Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Mađarska, Bugarska i Hrvatska kako bi spriječile negativne trendove koji su prisutni na zapadu i redefiniciju braka po diktatu radikalne manjine, uz prikriveni pritisak koji u istom smjeru dolazi od strane UN-a i EU.

Prijedlog amandmana o zaštiti braka izazvao je oštre napade i prijetnje Slovačkoj od trenutno najmoćnije homoseksualne udruge ILGA Europe, koju danas obilno financira EU, a nekad je pod svojim okriljem imala pedofilske aktivističke udruge koje su pomogle u definiranju ciljeva te organizacije.
Slovačka razljutila homoseksualne udruge zbog prijedloga ustavne zaštite braka

Autor: Hilary White

Objavljeno: 28. veljače, 2014.

BRATISLAVA, Slovačka, 28. veljače, 2014. (LifeSiteNews.com) – Bivša članica iz sovjetskog bloka zemalja Slovačka razljutila je borce za prava homoseksualaca time što razmatra uvođenje amandmana u ustav kojim bi se brak definirao kao zajednica jedne žene i jednog muškarca. Vladajuća Socijaldemokratska stranka (SMER), uključujući neke ministre iz vlade, dala je naslutiti kako postoji dovoljna podrška u parlamentu da se promjena uvede u ustav.

Predloženi amandman, koji je predložio oporbeni Demokršćanski pokret (KDH) 24. veljače, sastoji se od dvije rečenice: „Brak je jedinstvena veza između jednog muškarca i jedne žene. Slovačka republika štiti brak u cijelosti i pridonosi dobrobiti braka.”

Ukoliko bude usvojen, amandman bi onemogućio homoseksualnim aktivistima u parlamentu da uvedu zakon o „istospolnom braku“. Amandman će biti jedno od glavnih pitanja predstojećih predsjedničkih izbora koji su zakazani za 15 ožujak.

Za izglasavanje ustavnih promjena potrebno je najmanje 90 glasova od ukupno 150 zastupničkih mjesta u parlamentu. Podržavajući ustavni amandman vladajuća socijalistička stranka SMER udaljuje se od svoje paneuropske grupe Stranke europskih socijalista u Europskom parlamentu.

Vođa stranke, premijer Robert Fico, rekao je: „SMER je spreman poduprijeti amandman u zamjenu za podršku oporbe amandmanu kojim bi se uvele promjene u sudstvu.” Novinarima u Bratislavi Fico je izjavio: „Amandman o braku neće donijete neke drastične promjene, samo će se zapečatiti ono što već zakon definira kao takvo.” SMER kontrolira 80 od potrebnih 90 glasova.

ILGA Europe, aktivistička homoseksualna udruga koju financira EU, objavila je zahtjev slovačkoj vladi da odustane od prijedloga te da umjesto toga usvoji zakone prema rodnoj ideologiji. Države članice EU koje ne žele promicati i podržavati homoseksualni pokret suočavaju se sa žestokom opozicijom unutar EU gdje je rodna ideologija u potpunosti integrirana u ciljeve i rezolucije o ljudskim pravima. Nedavno je homoseksualni pokret postigao veliki uspjeh usvajanjem izvješća Lunacek u EU parlamentu, kojim se formalno obvezuje sve zemlje članice da promiču ciljeve homoseksualnog pokreta.

Gabi Calleja, glasnogovornica ILGA Europe, izjavila je: „Vrlo smo zabrinuti što vidimo da Slovačka ide u ovom negativnom smjeru. Takvi su amandmani diskriminatorni.”

„Očito je da prijedlozi za usvajanjem ovakvih amandmana nisu motivirani istinskom brigom za obitelji, već se njima želi spriječiti priznavanje prava i zaštita istospolnih partnerstva u skoroj budućnosti.”

Calleja je objavila zamagljenu prijetnju kako će se Slovačka suočiti s problemima unutar EU ukoliko odluči reći „ne“ „homoseksualnom braku“: „Dok Europa u cjelini ide prema sve većem zakonskom priznanju i društvenom prihvaćanju LGBTI obitelji, Slovačka čini se da naginje prema suprotnom trendu postavljanja ograničenja i diskriminacije.”

ILGA Europe je često ismijavala korištenje referenduma i drugih „populističkih” demokratskih alata u svrhu spriječavanja napredovanja homoseksualnog pokreta. Paulo Côrte-Real je to ponovio, upozorivši Slovačku da ne ide putem drugih zemalja istočne i srednje Europe poput Latvije, Mađarske i Hrvatske gdje su, prema njegovim riječima, homoseksualne ciljeve uspješno zaustavili „vjerski ekstremisti i ultrakonzervativci koji ne prežu od zloupotrebe takvih demokratskih alata kao što su ustavni amandmani koji im omogućuju provođenje njihovih uskogrudnih homofobnih ciljeva.”

„Slovački parlamentarci moraju spriječiti da još jedna zemlja padne u takvu populističku homofobnu klopku na način da odbace ovaj prijedlog,” dodao je.

Pokret za obitelj i život, koji se bori protiv promicanja abortusa i eutanazije, u Slovačkoj postiže velike napretke, s obzirom da je njihov prvi organizirani Marš za život privukao neočekivano velik broj ljudi. Demokršćanski pokret prvi puta je najavio svoju namjeru da predloži ustavni amandman odmah nakon održavanja Marša za život u rujnu na kojem se pojavilo više od 70 000 ljudi.

Anketa koju je naručio Demokršćanski pokret prije pokretanja prijedloga otkrila je da bi velika većina Slovaka podržala prijedlog. 50,8 i 28 posto od intervjuiranih reklo je da bi se složilo s unošenjem definicije braka u ustav, a preko 30 posto se „donekle” složilo. Samo 9 posto se „donekle ne bi složilo“ i 4,4 posto se „definitivno ne bi složilo“, a samo pet posto ih je bilo neodlučnih.

Izvor: Lifesitenews.com

Marš za život u rujnu privukao je preko 70 000 ljudi na ulice. Boreći se za pravo na život nosili su slične majice kao prosvjednici iz francuske „La Manif Pour Tous“ i volonteri iz hrvatske „U ime obitelji“ (video prikaz tog događaja možete pogledati ovdje).

Izvor: http://zdravstveniodgoj.com/

Odgovori

Skip to content