UŽIVO Ukrajinska vojska u stanju najviše pripravnosti! NATO saziva hitni sastanak!

DUMA ODOBRILA PUTINU VOJNU INTERVENCIJU

Odluka parlamenta koja dopušta intervenciju u Ukrajini, a ne samo na Krimu, dopušta Kremlju i eventualnu mogućnost čak i općeg napada na zemlju ili invazije na Kijev ukoliko stvari izmaknu kontroli.

Nakon zahtjeva predsjednika Vladimira Putina, ruski je parlament odobrio mogućnost vojne intervencije u Ukrajini. Ova odluka Kremlju daje cijeli niz mogućnosti. Prije svega, ovim se legalizira izlazak ruskih postrojbi koje su sada stacionirane u bazi Crnomorske flote na ulice Krima i njihovo puno djelovanje bez potrebe za skrivanjem registracijskih tablica vozila i izdavanja za „nepoznate pripadnike naoružanog naroda“ kao što se događalo posljednjih dana. Nadalje, otvara se i mogućnost za intervenciju ruske vojske u cijeloj jugoistočnoj, Rusiji naklonjenoj Ukrajini, cijelom području istočno od rijeke Dnjestar koju Moskva gotovo otvoreno smatra svojim, ako ne vlasništvom, a ono područjem od najvećeg nacionalnog interesa. I na kraju, odluka parlamenta koja dopušta intervenciju u Ukrajini, a ne samo na Krimu, dopušta Kremlju i eventualnu mogućnost čak i općeg napada na zemlju ili invazije na Kijev ukoliko stvari izmaknu kontroli.

Ukratko, Putin je dobio odriješene ruke. Ipak, ova odluka ne znači da će u sljedećih nekoliko dana neminovno buknuti opći rat. Procjene govore kako je Putinov zahtjev parlamentu prije svega vrlo žestok pritisak na Kijev da poštuje ono što su lideri opozicije nekoliko dana prije Janukovičeva bijega s njim dogovorili na pregovorima. A to je raspisivanje općih parlamentarnih i predsjedničkih izbora do kraja godine.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Izvor: Večernji list

Odgovori

Skip to content