Odbor za Ustav danas raspravlja o referendumu o ćirilici

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara podnio je zahtjev za raspisivanje referenduma o ćirilici. Potkraj prošle godine predao je Saboru više od 600 tisuća potpisa građana

Prva točka dnevnog reda Odbora za Ustav je zahtjev građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara za raspisivanje referenduma o ćirilici.

Referendumsko pitanje glasi: “Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice”.
Predsjednik tog Odbora Peđa Grbin (SDP) nedavno je kazao kako očekuje da će Sabor od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti predloženoga referendumskog pitanja. Osim toga na plenarnoj sjednici Sabora bit će, kaže, predloženo da se od Vlade zatraži prebrojavanje i utvrđivanje točnog broja potpisa koji su predani za referendumsku inicijativu, piše HRT.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara potkraj prošle godine predao je Saboru više od 600 tisuća potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma.

Izvor: 24sata.hr

Odgovori

Skip to content