Bill Clinton i Henry Kissinger: Franjo Tuđman je vodio opravdani i pošteni rat za neovisnost Hrvatske

Bill Clinton i Henry Kissinger: Franjo Tuđman bio je tvrda poveznica Hrvatske sa zapadnim vrijednostima i kao takav je vodio opravdani i pošteni rat za neovisnost Hrvatske

Za razliku od mnogih domaćih jugonostalgičarskih individua, koje godinama tvrde da bi dr. Franjo Tuđman da je živ svakako završio u Hagu, bivši američki predsjednik Bill Clinton kao i jedan od najutjecajnijih američkih diplomata Henry Kissinger tvrde da je upravo Franjo Tuđman ključna osoba koja je imala presudnu ulogu u okončanju ratnih sukoba, ali i čvrstom pozicioniranju Hrvatske uz zapadne saveznike.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, kao i američka diplomacija, te vodstvo NATO-a, drže da je upravo Franjo Tuđman bio tvrda poveznica Hrvatske sa zapadnim vrijednostima i da je kao takav vodio opravdani i pošteni rat za neovisnost Hrvatske. Svi odreda jasnog su stava da je politika Franje Tuđmana pomogla u stabilizaciji i prestanku rata u BIH, i nitko od pripadnika SAD-a i NATO-a, za razliku od nekih domaćih političara i njihovih inozemnih mentora, nikada nije kazao da je Franjo Tuđman želio podijeliti BIH.

U prilog tim tvrdnjama idu i dva pisma predsjednika Billa Clintona Franji Tuđmanu.

-Dolazim kako bih zahvalio predsjedniku Tuđmanu i hrvatskom narodu što potpomažu mirovni proces u Bosni. Došao sam izraziti podršku ne samo mirovnom procesu, nego i federaciji u Bosni između Muslimana i Hrvata, mirnom dogovoru o povratku Hrvatskoj zemlje u istočnoj Slavoniji i konačno partnerstvu Hrvatske ne samo sa SAD, nego i s drugim zapadnim zemljama koje vjeruju u slobodu, ljudska prava i demokraciju, u mir i napredak, i koje sve na tome rade zajedno – stoji u pismu američkog predsjednika Billa Clintona, iz veljače 1996.

U drugom, pak, pismu koje nosi nešto kasniji nadnevak Clinton zahvaljuje Tuđmanu na presudnoj ulozi u okončanju ratnih sukoba.

“Dragi gospodine Predsjedniče, prošli smo dugi put do postizanja mira u regiji i stvaranju uvjeta da jaka, neovisna i cjelovita Hrvatska zauzme svoje mjesto u zapadnoj obitelji nacija. Vaše osobno vodstvo posljednje dvije godine bilo je apsolutno presudno za okončanje sukoba u nekadašnjoj Jugoslaviji i postavljanju temelja trajnog mira i pomirenja. Uvjeravam Vas da ćemo učiniti sve što možemo i nastaviti Vam pomagati u ovom teškom trenutku.”

Jedan od najutjecajnijih američkih diplomata Henry Kissinger, također je bio iznimno zadovoljan suradnjom s Franjom Tuđmanom.

-Gospodine predsjedniče Tuđman, Vi ste zadužili svoj narod jer ste mu u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države. Ali kao i svi veliki ljudi, niti Vi nećete dočekati izraze zahvalnosti za to. Učinit će to tek dolazeće generacije. Ali vjerujte, učinit će. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom….. Demokratski svijet kao i katolička Crkva su poštivali Franju Tuđmana, pa doista nema niti jedan razlog da i svi mi u Hrvatskoj ne učinimo isto i to potpuno slobodno i glasno – riječi su Henry Kissingera izrečene u dopisu Franji Tuđmanu.

Dakle, izjave i podvale Krešimira Zubaka, Branka Borkovića, Stjepana Mesića, Zorana Šprajca i mnogih drugih, uključujući beogradske i sarajevske krugove, koji su različitim konstrukcijama pokušavali stigmatizirati hrvatskog predsjednika i njegovo životno djelo, jednostavno ne drže vodu. Povijest to sve više pokazuje!

J. Zdunić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content