Papa: Crkvenim dobrima valja upravljati transparentno i uz pozornost prema siromašnima

Sveti je Otac 2. svibnja primio u audijenciju članove novoga Vijeća za gospodarstvo, koje se toga dana prvi put sastalo. Zahvaljujem vam za taj sastanak i za posao koji ćete obaviti. To nam je potrebno – rekao je Papa.

Vijeće za gospodarstvo ustanovljeno je Motu proprijem ‘Fidelis dispensator et prudens’ – podsjetio je Sveti Otac – 24. veljače, zajedno s Tajništvom za gospodarstvo i Uredom glavnoga nadglednika. Spomenuti dokument ističe vrlo važno poslanje tog čina, odnosno svijest Crkve o odgovornosti u zaštiti i pozornom upravljanju vlastitim dobrima, u svjetlu njezina poslanja evangelizacije, uz posebnu brigu za potrebite. Ne smijemo skrenuti s tog puta – pojasnio je – transparentnost i djelotvornost… Sve je to u tu svrhu.

Sveta se Stolica osjeća pozvanom ostvariti to poslanje, vodeći računa posebno o svojoj odgovornosti prema općoj Crkvi. Osim toga, te će se promjene očitovati i u želji da se provede nužna reforma Rimske kurije, kako bi se bolje služilo Crkvi i Petrovu poslanju. Velik je to izazov, koji zahtijeva vjernost i razboritost – rekao je Sveti Otac.
Put neće biti jednostavan, i zahtijeva hrabrost i odlučnost – primijetio je papa Franjo te dodao da bi se u raznim upravama Svete Stolice trebao ustaliti novi mentalitet evanđeoskoga služenja. Vijeće za gospodarstvo ima važnu ulogu u toj reformi; njegova je zadaća nadzirati gospodarsko upravljanje te paziti na strukture, i administrativne i financijske aktivnosti tih uprava – kazao je Sveti Otac te dodao da vijeće svoje aktivnosti obavlja u uskoj povezanosti s Tajništvom za gospodarstvo.

Vijeće predstavlja opću Crkvu: – primijetio je potom Papa – osam kardinala iz različitih partikularnih Crkvi, sedam laika koji predstavljaju razne dijelove svijeta, i koji svojim iskustvom pridonose dobru Crkve i njezina posebnog poslanja. Laici su punopravni članovi novoga vijeća; nisu članovi drugoga reda – napomenuo je papa Franjo. Rad je vijeća vrlo odgovoran i važan, a dat će bitan prinos službi Rimske kurije i raznim upravama Svete Stolice – rekao je na kraju Sveti Otac poželjevši nazočnima uspješan rad, i zahvaljujući im za sve što čine i što će još učiniti.

Izvor: Radio Vatikana

Odgovori

Skip to content