Vi ste za Crkvu dar

Patnja nema vrijednosti u sebi samoj, nego nas Isus uči da tu stvarnost živimo s ispravnim stavom – riječi su koje je Sveti Otac uputio dvjema međunarodnim udrugama čiji su se članovi: svećenici, braća i sestre, u potpunosti posvetili njezi bolesnika, nemoćnika, starih i trpećih osoba. 

Proslavljate stotinu godina od rođenja svog utemeljitelja, Bl. Luigija Novaresea, svećenika zaljubljenog u Krista i u Crkvu, te revnog apostola bolesnih. Njegovo osobno iskustvo trpljenja, koje je proživio u djetinjstvu, učinilo ga je veoma osjetljivim na ljudsku bol – kazao je Papa. Zbog toga je utemeljio ove udruge, koje i danas nastavljaju njegovo djelo.
Želio bih se s vama prisjetiti jednog od Blaženstava: Blaženi oni koji plaču, jer će biti utješeni (Mt 5,4). Ovom proročkom riječju Isus cilja na stanje zemaljskoga života koje nikom ne manjka. Netko plače jer mu nedostaje zdravlje; netko opet jer je sam i neshvaćen… Motivi su patnje mnogi. Sam je Isus u ovom svijetu iskusio žalost i poniženje. Sve ljudske patnje skupio je i utkao u svoje tijelo; do dna ih je proživio, jednu po jednu – rekao je Papa – Poznavao je svaku žalost; bilo moralnu bilo tjelesnu: iskusio je glad i umor, gorčinu nerazumijevanja; bio je izdan, napušten, izbičevan i raspet.

No, govoreći: Blaženi oni koji plaču…, Isus žalost i teško životno stanje, ne želi proglasiti sretnim. Patnja nema vrijednosti u sebi samoj, nego nas Isus uči da tu stvarnost živimo s ispravnim stavom. Postoje ispravni i pogrješni načini podnošenja boli i trpljenja. Jedan od pogrješnih je načina onaj kada se bol proživljava na pasivan način, prepuštajući se inerciji i pomirujući se s tim. Ni odbijajuća i buntovnička reakcija također nije ispravna – smatra papa Franjo – Isus nas uči da bol živimo prihvaćajući stvarnost života s pouzdanjem i nadom, utkivajući u samu patnju, Božju ljubav i ljubav bližnjega: i ljubav svaku stvar promijeni.

Upravo to vas je učio Bl. Luigi Novarese, poučavajući bolesne i nesposobne da svoje trpljenje i patnju vrjednuju u okviru apostolskoga djelovanja koje napreduje u vjeri i ljubavi prema drugima. Uvijek je znao reći: Bolesni se trebaju osjetiti autorima vlastitog apostolata. Bolesna i nemoćna osoba, može postati potpora i svjetlo za druge patnike, mijenjajući tako ozračje u kojemu živi – kazao je Papa.

S ovom karizmom vi ste za Crkvu dar. Vaše patnje, poput Isusovih rana, s jedne strane su za vjeru sablazan; no, s druge strane, one su dokaz vjere; znak da Bog jest ljubav; da je vjeran, milosrdan i tješitelj. Ujedinjeni s uskrslim Kristom, aktivni ste nositelji spasenja i evangelizacije (Christifideles laici, 54). Potičem vas da u svojim župama budete blizu onima koji trpe, kao svjedoci Uskrsnuća. Tako obogaćujete Crkvu i surađujete na poslanju pastira, moleći i prikazujući svoje patnje također i za njih; hvala vam na tomu.

Dragi prijatelji, Gospa vam pomogla te budete pravi radnici i dobrovoljci Križa i trpljenja, noseći svoje križeve i patnju s vjerom i ljubavlju, zajedno s Kristom. Blagoslivljam vas i molim vas da za mene molite.

Izvor: Radio Vatikana

Odgovori

Skip to content