Aleister Crowley – začetnik pop okultizma

Čitajući tekst o Aleisteru Crowleyu, uočava se njegova povezanost s nekima od najpoznatijih rock glazbenika onoga vremena. Međutim, danas nam je posebno znakovito da je njegov obožavatelj bio i Alfred Kinsey. Treba li nas onda čuditi što je za sobom ostavio nasljeđe s kojim i dalje žestoko ratujemo. Ako ovome dodamo da je i sotonistički pokret Szandora Antona La Veya koristio je Crowleyeve tehnike, mozaik će se poprilično upotpuniti…

Glazbena industrija danas je epicentar promocije simbolike, podsvjesnih poruka i suvremenih tehnika kontrole uma. No, kada pričamo o izvoru ovakvih ideja nužno je spomenuti ‘najluđu osobu svijeta’ svoga vremena kao uvod.

Aleister_Crowley,_wickedest_man_in_the_world

Riječ je naravno o Britancu Aleisteru Crowleyu. Edward Alexander Crowley rođen jr 12. listopada 1875. u plemićkoj obitelji. Smrću oca postaje veliki religijski skeptik i majka mu daje nadimak koji će mu kasnije biti nekakva vrsta alter ega – ‘Zvijer’, po zvijeri iz biblijske knjige Otkrivenja. S dvadeset godina počinje pohađati Trinity College na Cambridgeu što mu određuje daljnji životni put. Tako već sljedeće godine kreće s proučavanjem drevnih okultnih i magijskih spisa, te ulazi u svijet prostitucije i homoseksualnosti preko kojega prakticira seksualnu magiju. U međuvremenu upoznaje i Samuela Liddella MacGregora Mathersa te biva uključen u Hermetički red Zlatne Zore. Tijekom te burne promjene u vlastitom životu mijenja i ime u Aleister, točnije – po raznoj magijskoj i numerološkoj simbolici prilagođava galsku inačicu imena Alexander, Alaisdar, u Aleister.

Boleskine-House

Nakon dolaska u Zlatnu Zoru počinje s brojnim sukobima u koje su uključeni i mnogi poznatiji i stariji članovi. Proučavanje raznih religija i izučavanje misticizma ga vodi na putovanja diljem svijeta. Tako je 1899. vrijeme provodio uz jezero Loch Ness u Škotskoj (kuća Boleskine) gdje je navodno uspio izvesti brojne rituale priziva tamnih sila, a otputovao je u Meksiko gdje je uz razne psihodelike došao na više razine svijesti i tamo je otkrio magijsku riječ Abrahadabra. Preko Raja Yoge je spoznao budizam u svojem najvišem značenju. 1903. godine se oženio sa Rose Edith Kelly. Taj brak je obilježen putem u Kairo gdje osniva religiju poznatu pod nazivom Thelema (o kojoj je ranije bilo spomena). Nakon spoznaje da je upravo on prorok Novog doba koje dolazi shvatio je i to da mu je žena pomalo promijenila ponašanje što je kod psihijatara bilo opisano ludilom, a kod Crowleya demonskim entitetom koji ju je u potpunosti obuzeo tijekom jedne od seansi. Aleister je s Rose imao i dvije kćeri. Prva se zvala Nicole Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith Crowley i umrla je pod ne baš razjašnjenim okolnostima u rukama vlastite majke dok je otac bio na ‘poslovnom’ putu u Kini. Drugo dijete se zvalo Lola Zaza te je Aleister na njoj proveo ritual Abramelina maga u kojem joj je od rođenja htio omogućiti pomoć mističnog anđela čuvara ili po nekim drugim izvorima razvoj trećeg oka.

thelema_20121019_1592497173

Četiri godine nakon ulaska u brak osniva novo tajno društvo koje proučava svete knjige Theleme, zvano Srebrna Zvijezda (A∴A∴), te 1912. osniva britansku sekciju Ordo Templi Orientisa. Vjerojatna je i mogućnost Crowleyovog špijunskog rada u SAD-u tijekom Prvog svjetskog rata kada je navodno promatrao utjecaj njemačke ideologije i rad irskog pokreta za neovisnost.

kinsey1-240x360

Iz Italije je izbačen 1923. zbog nauke koja je očito u suprotnosti sa fašističkim svjetonazorom. Na Siciliji je napravio samostan posvećen Thelemi (kojeg su kasnije vlastitim sredstvima obnovili njegovi veliki obožavatelji Kenneth Anger i seksolog Alfred Kinsey). Tu je stao na žulj i katoličkoj crkvi jer je propovijedao slobodnu volju i uživanje, a branio pokoravanje zakonima, zapovijedima i normama. 1929. godine se ponovno ženi, ovaj puta je ‘sretnica’ Maria de Miramar. Već sljedeće godine se razilaze ali bez zakonske rastave. Crowley umire od respiratorne infekcije 1947. Naime, radi liječenja astme morfijem bio je heroinski ovisnik i zbog zabrane daljnjeg korištenja morfija u liječenju umire.

Danas je aktualna kontroverzna teorija o Barbari Bush, majci Georga W. Busha, kao kćeri Aleistera Crowleya. Naime, njezina majka i Crowley su navodno zajedno proveli dva mjeseca kada je njegov prijatelj, odnosno Barbarin zakonski otac, morao otputovati u SAD. Devet mjeseci kasnije se, pogađajte, rodila Barbara.

babcmatch

U kontekstu magijskih rituala i korištenja Edisonovog fonografa bit će riječ kasnije, a kao uzor današnjim pop izvođačima istaknuo se još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kontekst društvenog inženjeringa bitna je stavka jer se Crowley 1930. aktivno družio s Aldousom Huxleyem, a tijekom prizivanja gnostičkog Lucifera ‘Aiwassa’ u Egiptu, započeo je ‘Horusov Eon’ uz filozofiju ‘Do what thou wilt’ (‘Čini što ti je volja’) – današnju krilaticu brojnih pop izvođača poput Jay-Zija.

Pronalazak ‘Stvarne Volje’ moguć je jedino kroz ritualnu magiju, tantrički seks i klanjanje Suncu, a Crowley je smatrao kako je upravo on mesija novog poretka kroz tri faze – Eon Izide (era matrijarhata i Božice Majke), Eon Ozirisa (era patrijarhata i muškog društva) i Eon Horusa (era štovanja dječjeg božanstva uz prilog dječje žrtve, trenutno u progresu). Crowley je doba Horusa poistovjećivao sa simbolikom – okom Horusa, piramidom i prikrivenim okom.

led-zeppelin

‘Muško dijete savršene nevinosti i visoke inteligencije najbolja je žrtva za mase’, jedna je od njegovih izjava i to bi provodio kroz globalne crne mise uz životinjske i ljudske žrtve. Također je istaknuo nužnost negativnog dijela dualizma bez izričite figure ‘vraga’, a njegovi ‘sljedbenici’ u početku su bili Bowie, Rolling Stones i Led Zeppelin koji su prenosili ‘poruku mira i potpune slobode’.

Sličan primjer je i Jack Parsons, član OTO-a i NASA-in raketni inženjer koji je imena misija nazivao prema drevnim entitetima, a snimao se i kako pjeva Crowleyeve ‘spjevove’ prije lansiranja – paralelno je bio najbolji prijatelj osnivača scijentologije L. Rona Hubbarda s kojim je izvodio rituale i svingao. Sotonistički pokret Szandora Antona La Veya koristio je Crowleyeve tehnike, te se u potpunosti približio ‘mainstream’ industriji uz pomodarsko učlanjivanje u ‘crkvu’.

crowleybeatles

Beatlesi su Crowleya stavili i na omot legendarnog albuma ‘Sgt. Pepper’s Lonely Heart Clubs Band’, a Jim Morrison iz Doorsa nosio je majicu s njegovim likom, čak i na albumu ’13′. Ozzy Osbourne mu je posvetio i pjesmu na ‘Blizzard of Oz’ (‘Mr. Crowley’) dok je Jimmy Page kupio kuću Boleskine na Loch Nessu gdje je snimljen i spot ‘Song Remains the Same’ Zeppelina. Iz svega vrijedi izdvojiti par ključeva – Horusov Eon simbolizirat će slavljenje maloljetnih ‘bogova’, tipična Horusova simbolika (piramida i oko) i velik broj nestanaka djece u svrhu žrtvovanja.

 

Izvor: blog.vecernji.hr/ratko-martinovic

Odgovori

Skip to content