“Hercegovac s razlogom” predstavljen u Splitu

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, u četvrtak je održano predstavljanje knjige „Hercegovac s razlogom” autora Ivana Šimića.

Dvorana je bila premala za sve one što su željeli upoznat lik i djelo ovog hercegovačkog inženjera elektrotehnike, književnika i publiciste.
Uz autora Šimića o knjizi su govorili novinar i publicist Josip Jović, zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine Petar Majić, novinar i publicist Joško Čelan, a program je vodio predsjednik HU Benedikt dr. Vide Popović.

Cijelo predstavljanje knjige, glazbeno je popratila klapa „Mriža” a ulomke iz knjige čitala je Silvia Popović.

Zastupnik u parlamentu BiH Petar Majić, istaknuo je da se od 1741. godine u BiH populacija povećala preko 20 puta i usprkos svim tegobama BiH se razvija.
Hercegovac je od davnina odolijevao svim nevoljama što ga gotovo nikad nisu zaobilazile, pa nema sumnje u to da su Hercegovci satkani od čvrstog i izdržljivog materijala, šaljivo je zaključio Petar Majić.

HERZ

Novinar i publicist Josip Jović kazao je da se knjigom Hercegovac s razlogom aludira na politički stav, a četiri su razloga za to: ratne traume naroda u Hercegovini, predrasude prema Hercegovcima kao o klerofašistima i mafijašima, zatim gubljenje političke nekonstitutivnosti Daytonskim mirovnim sporazumom, te biološki nestanak Hrvata u BiH.

Knjigu, osim što je toplo preporučam kao dobro i poučno štivo, preporučam je i svima onima koji tragaju za rješenjem ugnjetavanja i podređenog položaja Hrvata u BiH zaključio je Josip Jović.

Miljenko Marinić

Odgovori

Skip to content