MORNAR DODATNO UZBURKAO DUHOVE U SDP-u: Jovanović divlja, a Opačićka prijeti ostavkom!

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar prvim je potezima doslovce šokirao vladajuće SDP-ovce. Na prvom službenom predstavljanju u Saboru pred zastupnicima matičnih Odbora, Mornar je zastupnike vladajuće Kukuriku koalicije ostavio bez teksta.

Dakle, novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar najavio je kako će mu prvi potez na ministarskoj funkciji biti iniciranje razgovora s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem o pitanjima zdravstvenog i građanskog odgoja.

Odgovarajući na pitanja pojedinih zastupnika što misli o vjeronauku, kazao je kako u “Hrvatskoj kao pretežito katoličkoj zemlji vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto”. Za razliku od prethodnika koji je najavljivao njegovo izbacivanje iz škola, novi Kukuriku nestranački ministar je u skladu sa svojim ugledom u akademskoj zajednici a posebno među studentima, pokazao da ministar može biti i čovjek koji racionalno promišlja.

No nakon što je rekao kako se protivi uvođenju i građanskog odgoja, a da će o svim spornim pitanjima o zdravstvenom odgoju razgovarati i sa Željkom Markić, nekim je članovima SDP-a doslovce pao mrak na oči. U kuloarima se moglo čuti mnogo “zanimljivih” epiteta na račun novog ministra, ali i onoga tko ga je predložio. Radikalno krilo SDP-a u Saboru, jednostavno nije moglo vjerovati onom što su čuli. Naime, Grbin, Stazić i drugari učinili su sve što je bilo u njihovoj moći da spriječe održavanje referenduma “U ime obitelji” no na kraju im to nije uspjelo i morali su pretrpjeti jedan od najvećih poraza u životu. I sada odjednom na mjesto njihovog boljševika Jovanovića dolazi čovjek koji bi razgovarao i sa Crkvom i s “klasnim” neprijateljem – Željkom Markić.

– Ovaj neće dugo, navodno je zaprijetio potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, koji nikako ne može shvatiti da većina roditelja i javnosti nije imala ništa protiv uvođenja zdravstvenog odgoja, nego jedino protiv njegovog skandaloznog 4. modula. Na kraju se pokazalo da su u pravu, jer je i Ustavni sud RH stao na stranu roditelja, tvrdeći kako nije dobro pripremljen. No, to nije spriječilo pojedince poput samog ministra Jovanovića koji su, sjetimo se, javno vrijeđali neistomišljenike i sve koji su mislili drugačije. Na, kraju je (ne)slavni ministar zaprijetio svima (usprkos presudi Ustavnog suda) da će biti kako on i partija kažu! Međutim, sada je dočekao poniženje u Saboru – njegova će partija morati dići ruku za čovjeka koji dolazi iz obitelji “narodnih neprijatelja”.

Jovanović je na pitanja novinara ljutito odvratio kako ga nitko i ništa neće natjerati da digne ruku za povjerenje novom Milanovićevom ministru, dok je Stazić otišao na konzultacije kod šefa. Očito novi ministar neće imati samo opoziciju unutar vladajućih u Saboru nego si je već prije prve sjednice navukao gnjev i samih “kolega” ministara. I to samo zato što je iskreno rekao svoje mišljenje.

Dakle, pitanje je koliko će se jedan cijenjeni profesor i znanstvenik dugo nositi u političkoj areni sa stranačkim zvijerima. Naime, dan poslije je budući ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio kako osobno ne podržava niti ideju outsourcinga (izdvajanja neosnovnih djelatnosti) u školstvu.

– Nisam ekonomist, no nekako ne vidim, osim ako te čistačice i kuharice nisu toliko podopterećene, kako može biti jefinije dati taj posao privatniku koji će na tome dobro zarađivati i kupovati aute i helikoptere. To je, kažu krugovi iz vlade, posebno razbjesnilo ministricu Milanku Opačić koja je uporno tražila saveznike za svoju besmislenu ideju, a sada joj se na putu našao i novi Milanovićev ministar koji se usudio izreći svoje mišljenje bez da ga je itko išta pitao i bez da mu je partija rekla što smije govoriti i kako razmišljati. Navodno je odmah nakon njegovog istupa, ministrica Opačić zaprijetila ostavkom, ako joj se bude bilo tko miješao u njen plan, kojeg je već morala modificirati.

Dakle, sin legendarnog Zvone Mornara koji je svom sinu tajio sve do devedesetih da je Drugi svjetski rat proveo kao – domobranski časnik, već na samom početku mandata stekao je brojne simpatije (u javnosti) – zbog svih hrabrih istupa, ali i protivnike u redovima vladajućih, koji ga doživljavaju kao Milanovićev inat svima koji su bili protiv njega u posljednjim unutarstranačkim sukobima. U srijedu će Sabor glasovati o njihovim imenovanjima a već sada je izvjesno kako Mornar neće imati apsolutnu podršku vladajućih koje tek čekaju njegova nova iznenađanja u školstvu i znanosti.
Autor: Dražen Boroš/dnevno.hr

2 comments

  1. prepri43

    Najbolje je da ukinemo državne srednje i visoke škole?! Premda je školovani kadar najbolji hrvatski izvozni proizvod on ipak donosi izravan gubitak! Ulog u njegovu proizvodnju velik zarada od izvoza nikakva!

  2. mihailo

    najbolje riješenje da se napravi da imamo dvije škole oni koji neće vjeronauk i oni koji hoće

Odgovori

Skip to content