NOVI MINISTAR OBRAZOVANJA NAJAVLJUJE: ‘Moj prvi potez će biti sastanak s Bozanićem i Puljićem’

Nakon jutrošenjeg saslušanja Siniše Varge, poslijepodne je po odborenje resornog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu pristigao i budući ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Već u odgovorima na prva pitanja članova odbora dao je do znanja da ipak neće nastaviti putem svog prethodnika Željka Jovanovića
Povjerenje za Mornara na početku sjednice Odbora zatražio je premijer Zoran Milanović. ‘On je ugledni znanstvenik, bio je dekan jedne od najboljih škola u ovim krajevima. To je radio na jedan odličan način. Posao ministra, ako dobije povjerenje, je teži jer je to više od posla, to je često i opsesija. Mora se dati posve unutra. Neće mu biti lako. Borit će se s otporima, ali i unositi nešto novo’, rekao je Milanović.

Prije pitanja članova odbora kratko se obratio i sam Mornar rekavši da mu je ponuda premijera Milanovića da vodi resor obrazovanja bila iznenađenje, ali da je nije mogao odbiti. ‘Uz sve što sam prije govorio u javnosti i sve kritike i neslaganja koje sam iznosio, ne bih se mogao pogledati u ogledalo i nisam mogao odbiti’, rekao je Mornar.

Prvi na redu za postavljanje pitanja bio je HDZ-ov Goran Marić, koji je odmah spočitnuo što se u drugoj polovici mandata mijenja ministar, te što premijer Milanović nije objasnio zašto dolazi do promjene. Budućeg ministra konkretno je pitao za njegov stav o vjeronauku u školama, zdravstvenom i građanskom odgoju.

‘Vjeronauk ima svoje mjesto u školi. O svim pitanjima o vjeronauku, građanskom i zdravstvenon dogoju, ja bih postupio malo drugačije. Moj prvi potez će biti da zatražim prijem kod kardinala Bozanića i Puljića i da razgovaram s njima o svim otvorenim pitanjima. Što se tiče zdravstvenog odgoja, on je dobar, ima nekoliko prijepornih rečenica, ali u dijalogu s Crkvom mislim da možemo doći do rješenja’, rekao je Mornar.

Što se tiče građanskog odgoja, u tu se Mornar dijalogom nada razriješiti nasuglasice, međutim ipak je rekao što osobno misli o uvođenju tog predmeta.

‘Ne mogu reći ovaj čas kakvo rješenje treba naći. Meni uvođenje novog predmeta u ovako pretrpanom kurikulumu nije prihvatljivo. Teme kojima se bavi građanski odgoj mi jesu prihvatljive da, ali ne bih ga uvodio kao novi predmet’, rekao je Mornar.

Iznio je Mornar i stav o ukidanju ocjena na polugodištu, rekavši kako je on osobno bio protiv toga. ‘Ako se pokaže da su učenici zbog toga bolji i kvalitetniji, neka ovako ostane, no ako je ukidanje ocjenjivanja dovelo do slabijeg znanja, protiv sam toga’, rekao je.

Fokus u godinu i pol mandata, rekao je Mornar, bit će mu osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje, a cilj će mu prije svega biti ubrzanje donošenja Strategije obrazovanja i skraćivanje rokova u toj strategiji. ‘Do ljeta će se oformiti tim stručnjaka koji će na jesen početi raditi na izradi novih nastavnih programa i planova’, najavio je Mornar.

Zbog činjenice da je rekao da vjeronauk ima svoje mjesto u školama, Laburist Branko Vukšić spočitnuo mu je da se svjetonazorski ne slažu. ‘Rekli ste da se svjetonazorno razlikujemo, no ja nisam rekao ništa svjetonazorski. Međutim, mi moramo prihvatiti da je većina u Hrvatskoj katolička. Tolerancija i dijalog među svim razmišljanjima je nešto bez čega društvo ne može’, rekao je Mornar.

Iako je njegov prethodnik Jovanović bio u nategnutim odnosima sa Sveučilištem u Zagrebu i s nastavnicima, Mornar je jasno dao do znanja da više tako neće biti.

‘U malo vremena neće se dovršiti mnogo, ali realno se može modernizirati kurikulum, može se uspostaviti odnose koji su niz godina bili narušavani. Kad mi je novoizabrani rektor Damir Boras čestitao rekao sam – Damire, budimo prvi par rektor-ministar koji se neće svađati. Smetao mi je i ranije tinjajući sukob između sveučilišta i ministarstva. Nismo neprijatelji. Što se tiče nastavnika koji su slabo plaćeni i kojima se ruši dignitet. Nisam čarobnjak i nemam kasu, ali trudit ću se da se dio kase usmjeri prema obrazovnaju. Ljude koji su u sustavu stimulirati ćemo na drugi način, stimulirati ćemo ih idejom da su dragulj ove zemlje i lijepom riječi im dignuti dignitet’, rekao je Mornar.

Iako je rekao da će mu fokus biti školstvo, budućeg ministra HDZ-ov Željko Reiner upitao je hoće li se izboriti za veće financiranje znanosti i hoće li se znanost i dalje financirati isključivo kroz Zakladu za znanost.

‘Financiranje znanosti ovisi o držanom proračunu. Europski projekti i dalje će biti stimulirani. Ja bih poticao iznalaženje novca u gospodarstvu, u ovo malo što je ostalo od gospodarstva. Mislim da INA, HT , Ericsson imaju nešto resursa koje bi iz raznih razloga mogli usmjeriti u jačanje znanosti koja će njima trebati. Ne očekujem da svi mogu proizvoditi znanost koja treba tim tvrtkama. Ne mogu reći koliko novaca, ali nastojat ću da se osigura novac onima koji ne mogu drugačije to ostvariti’, rekao je Mornar.

Budući obrazovni ministar jasno je dao do znanja i što misli o outsourcingu u školstvu. ‘Ja sam samo inženjer, nisam nikakav ekonomist. No, nekako ne vidim, osim ako te čistačice i kuharice nisu toliko podopterećene, kako može biti jefinije dati taj posao privatniku koji će na tome dobro zarađivati i kupovati aute i helikoptere. Ne bih bio sretan da iz kancelarije na fakultetu moram iznositi sve povjerljivo. Osobno ne bih podržao koncept outsourcinaga’, rekao je Mornar.

Budući ministar zalaže se za jače povezivanje obrazovanja i gospodarstva, no, kako kaže, ne znači da će se ukidati studiji poput arheologije i povijesti.

Veliku bitku Mornar će morati voditi i s ministrom financija kako bi u proračunu dobio što više novca za svoj resor. ‘Sadašnji ministar je dosta korpulentan i možda ću morati dosta vježbati da mogu nekako fizički nadjačati, ali mislim da u dijalogu mora prevladati shvaćanje da bez poticanja obrazovanja nećemo daleko dogurati’, našalio se malo Mornar.

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Skip to content