SMJENA MINISTARA: Tko će popraviti silnu štetu koju je Jovanović ostavio za sobom?

Reakcije: Nema tog čarobnjaka koji će ispraviti sustavno razaranje Ostojića i Jovanovića

“Željko Jovanović radio je dvije i pol godine sustavnu štetu u obrazovnom sustavu. Radio je prljav posao i sada Milanović postavlja jednog razumnog čovjeka, a ostalo im je još godinu i pol dana mandata. No, Milanović je izravno kriv za činjenicu da je stavio jednog takvog ‘užasnog’ čovjeka kao što je Jovanović s kojim je svaka komunikacija bila gotovo pa nemoguća”, kaže Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ribić tvrdi kako je izbor Mornara dobra odluka, no dvoji koliku će zapravo Mornar imati političku moć da napravi nešto.

Ribić: Jovanović je slomio obrazovni sustav

“Jovanović je slomio obrazovni sustav, a sada stavljaju jednog dobrog čovjeka s ‘umiljatim licem’ da to ispravi. Nemoguće. Vremena za to je premalo”, tvrdi Ribić za Index.

Ribić se nije osvrtao na odluku o smjeni ministra zdravlja Rajka Ostojića, no zato je tu smjenu za Index komentirala čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

“Ako pogledate arhivu svih mojih izjava, ako pogledate sva upozorenja koja sam davala u protekle dvije godine onda će vam biti jasno da smjena ministra Ostojića dolazi apsolutno prekasno. Sustav je urušen. Ni pet najboljih ministara iz svijeta nije u stanju podignuti na noge ovakav kolaps sustava zdravlja, kojeg ostavlja Ostojić”, kaže Avberšek za Index naglašavajući kako je Ostojića trebalo smijeniti na pola mandata. Vlada uskoro ulazi u zadnju godinu mandata kada se ne radi ništa na reformama već se “love” glasovi birača, pa će tako za saniranja štete u zdravstvu biti premalo vremena.

Avberšek: Tko je taj čarobnjak nakon Ostojića?

“Tko je taj čarobnjak koji je u stanju do kraja mandata ove Vlade riješiti makar listu čekanja u zdravstvenom sustavu? Tko je taj? To je nemoguće”, kaže Avberšek dodajući da je ljuta da je premijer Zoran Milanović tek sada reagirao na sva upozorenja iz zdravstvene struke i sindikata a koji su se bili vezani uz rad ministra Ostojića.

Mihalinec: Jovanović je definitivno bio najlošiji ministar obrazovanja od osamostaljenja Hrvatske

Sindikati u školstvu i znanosti redom pozdravljaju promjene na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, no napominju da će budući ministar Vedran Mornar, kojeg ocjenjuju razumnim i čovjekom dijaloga, biti uspješan jedino ako Vlada promijeni svoju politiku prema obrazovanju i znanosti.

“Smjena ministra Jovanovića jedna od boljih odluka premijera Zorana Milanovića, jer Jovanović je definitivno bio najlošiji ministar obrazovanja od osamostaljenja Hrvatske”, izjavio je danas za Hinu čelnik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Međutim, napominje i da novi ministar Vedran Mornar nema šanse biti uspješan dok ova Vlada ne promijeni politiku prema obrazovanju.

„Vlada bi trebala u fokus staviti obrazovanje ne samo deklarativno, nego da ono stvarno postane najvažniji faktor izlaska Hrvatske iz krize. To znači da se obrazovanje potiče, da se u njega ulaže i da se razvija, a ne da bude prvo na rezanju i kretanju“, ustvrdio je Mihalinec, dodavši da ako Vlada promijeni politiku, i budući ministar ima šansu biti uspješan.

U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama očekuju da će s budućim ministrom uspostaviti suradnju. „Mornar je, koliko ga poznajemo, čovjek dijaloga, pa vjerujem da ćemo otvoriti dijalog koji je s Ministarstvom u potpunosti izostao dok je Jovanović bio ministar“, zaključio je Mihalinec.

Stipić: Promjena ministra više je tehničko nego stvarno rješenje

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić ocijenio je kako je promjena u resoru obrazovanja zakasnila barem godinu i pol.

“Promjena ministra više je tehničko nego stvarno rješenje koje bi moglo unaprijediti bilo što u školstvu. Sindikat Preporod već je u prosincu pokrenuo peticiju da premijer smjeni Jovanovića, nju je potpisalo 14 tisuća ljudi i to je najbolji pokazatelj što prosvjetari misle o bivšem ministru”, kazao je Stipić, komentirajući današnju smjenu ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Kako dodaje, nema nekih velikih očekivanja u vezi promjena u ovom resoru jer Vlada ulazi u zadnju godinu mandata, a svaki ministar mora proći postupak uhodavanja.

Stipić je čak izrazio i čuđenje kako su uopće i našli nekoga tko će se sad prihvatiti tog ministarstva.

Govoreći o dosadašnjem ministru Jovanoviću, ustvrdio je da konfliktnije osobe od njega ne može biti. “Zasigurno će sindikatima sada biti lakše komunicirati s novim ministrom. Teško je i zamisliti kako je to bilo sa Jovanovićem. Nakon njega svako je rješenje dobro rješenje”, rekao je u izjavi za Hinu.

Babić: Bez rješenja socijalnog spora teško će se rješavati veliki problemi u zdravstvu

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić podsjetio je kako je skupština tog sindikata prije 10 dana zatražila smjenu ministra Ostojića zbog lošeg stanja u zdravstvenom sustavu te zbog nedobronamjernog i nekorektnog odnosa prema liječnicima.

“Od novog ministra očekujemo žurno uspostavljanje socijalnog dijaloga između Ministarstva i HLS-a kako bi, u interesu građana, pacijenata i liječnika, što prije riješili spor. “Bez rješenja socijalnog spora teško će se rješavati veliki problemi u zdravstvu”, smatra Babić.

Goluža: Ostojić je bio nesposoban

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Trpimir Goluža nada se da su isključivi razlozi za smjenu minista Ostojića nesposobnost i loša zdravstvena politika koju je provodio. “Ako je to tako, onda je odluka o njegovoj smjeni dobra odluka, u protivnom ništa se bitno neće promijeniti”, kaže Goluža.

Pozivajući na zajedništvo i međusobno razumijevanje HUBOL daje podršku novom ministru, nadajući se da je izvukao pouku iz mandata svog prethodnika. “Pravno nasilje, nesavjesno izbjegavanje rasprave i socijalnog dijaloga, obmanjivanje javnosti nisu metode koje dugoročno mogu donijeti rezultate”, zaključio je Goluža.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content