STRAH OD ARGUMENATA: Europska komisija odbacila inicijativu za zaštitu nerođenih

Europska komisija odbacila inicijativu za zaštitu nerođenih koju je podržalo 1,7 milijuna građana

Komisija EU-a odbacila je građansku pro-life inicijativu ‘Jedan od nas’ koju su podupirali biskupi i papa Franjo

Europska je komisija 28. svibnja odbacila građansku inicijativu “Jedan od nas”, koja je tražila prekid financiranja abortusa i daljnjeg istraživanja embrija iz sredstava EU-a. Prema objašnjenju Maire Geoghegan-Quinn, europske inspektorice za znanost i istraživanje, Komisija je dovoljno razmatrala molbu građanske inicijative i odlučila da neće stati sa svojim financiranjem.

“Trudnoće i komplikacije kod rođenja još su uvijek uzrok smrti mnogih žena”, rekao je Andris Piebalgs iz Europske komisije. Vezano za pobačaj, iz Komisije su kazali kako im je cilj od 2000. do 2015. godine smanjiti smrtnost majki za tri četvrtine.

Vodstvo inicijative “Jedan od nas” izrazilo je duboko razočaranje zbog odluke iz Bruxellesa, koja je opisana kao “veto koji je u suprotnosti s etičkim i demokratskim zahtjevima građana”. Glavni odbor smatra ovaj veto “nelegitimnim” i “antidemokratskim”, s obzirom na to da presudu može dati samo Europski parlament a nikako Komisija.

Građanska inicijativa “Jedan od nas”, koja je dobila potporu mnogobrojnih europskih biskupa i pape Franje, svojom je peticijom još u studenom prošle godine – gotovo dva mjeseca prije zadanog roka – prikupila oko 1,7 milijuna potpisa građana EU-a i minimalni broj potpisa iz sedam od 27 zemalja. Za samo saslušanje od strane Komisije, bilo je potrebno sakupiti milijun potpisa. Hrvatski su biskupi na 47. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije također poduprli Inicijativu te pozvali sve vjernike Republike Hrvatske da se aktivno uključe i potpišu peticiju. Prema podacima Europskog koordinacijskog ureda inicijative “Jedan od nas”, do 21. listopada 2013. u Hrvatskoj je prikupljeno više od 9000 potpisa – dakle minimum potpisa koji je tražila Europska komisija.

Njemački teolog Martin Lohmann, koji je istovremeno predstavnik saveznog udruženja “Lebensrecht” (Pravo na život) i glavni urednik katoličke televizije K-TV, komentirao je za Bitno.net ovu odluku:

“Za mene je žalosno i sramotno, istovremeno i zastrašujuće, kako se ova važna molba 1,7 milijuna ljudi tek tako stavlja postrance. Ovdje očito vlada paničan strah od argumenata i fobija prema temeljima života i humanosti. Tko postupa ovako kao Europska komisija, postupa bez poštovanja.”

Izvor: Bitno.net

Odgovori

Skip to content