Uganda predsjeda općom skupštinom UN-a unatoč pritiscima zapada zbog zabrane promicanja homoseksualnosti

Ministar vanjskih poslova Ugande Sam Kutesa izabran je u srijedu aklamacijom za predsjedatelja opće skupštine UN-a u jednogodišnjem mandatu unatoč kritikama kojima je njegova zemlja bila izložena zbog toga što je prije 3 mjeseca usvojila zakon kojim se pooštravaju kazne za homoseksualno ponašnje i promicanje homoseksualnosti.

Kutesa je dobio jedinstvenu potporu izaslanstava iz afričke skupine zemalja, a upravo je na Afriku došao red da nominira svoga predstavnika na čelo glavnog tijela UN-a, prenosi narod.hr.

Ugandski predstavnik izabran je aklamacijom, bez glasovanja, na čelo 193-očlane Opće skupštine. Radi se o vrlo uglednom mjestu u UN-ovoj hijerarhiji. Kutesa se, nakon što je izbaran, zauzeo za promicanje jednakosti i ženskih prava te nastavak politike UN-a na iskorjenjivanju siromaštva i u borbi s klimatskim promjenama.

Kutesina domovina Uganda posljednjih se mjeseci našla pod velikim pritiscima nekih zapadnih zemalja, Ujedinjenih naroda i skupina za ljudska prava zbog zakona koji zabranjuju homoseksualno ponašanje i promidžbu homoseksualizma.

Svjetska banka, institucija utemeljena radi borbe protiv siromaštva sa sjedištem u Washingtonu, u Ugandi sa 36 milijuna stanovnika, financira projekte u vrijednosti od 1,56 milijarde dolara. Nakon uvedenog zakona zaustavila je kredit kojim se već nekoliko godina u Ugandi financira briga o novorođenčadi i rodiljama.

Odgađanje davanja kredita slijedilo je poteze Norveške i Danske koje su najavile povlačenje svojih donacija Ugandi zbog dotičnog zakona. Sjedinjene Američke Države, najveća članica Svjetske Banke, priopćile su kako razmatraju svoje veze s Ugandom.Zakon koji je potpisao predsjednik Ugande Yoweri Museveni u ožujku postrožio je kazne protiv homoseksualnog ponašanja te se homoseksualni čini definiraju kao zločin za koji je moguće dobiti doživotnu zatvorsku kaznu. Homoseksualnost je zločin koji se zakonski kažnjava u 38 od 54 zemalja podsaharske Afrike.

Predsjednik Ugande tom je prilikom priopćio kako neće dozvoliti da Zapad njegovoj zemlji nameće svoje vrijednosti.

„Već duže vrijeme smo razočarani ponašanjem zapada, načinom na koji se ponašate,“ rekao je za američki CNN. „Naše razočaranje je sada prešlo u ogorčenost pošto nažalost vidimo da živite onako kako živite, ali mi šutimo o tome. I sada nam kažete „i vi morate živjeti na naš način“ – e tu mi kažemo – ne.“

Predsjednik Museveni izjavio je kako je odluku o potpisivanju zakona donio nakon što je zatražio mišljenje znanstvenika o homoseksualnosti i dobio znanstveno objašnjenje da ne postoji nikakav gen za homoseksualnost već da se u slučaju homoseksualnosti „radi o odabiru prihvaćanja nenormalnog ponašanja“.

„Takvo ponašanje je naučeno i može se jednako tako odučiti od toga,” rekao je predsjednik Museveni. Tvrdi kako su cijelu raspravu izazvale zapadne interesne grupe koje dolaze u škole u Ugandi pokušavajući zavesti djecu na homoseksualnost. Zbog toga se, kako izjavljuje predsjednik Museveni, išlo na zakon kojim će se sankcionirati sama promidžba homoseksualnog ponašanja.

Nakon što je Uganda izabrana da predsjeda općom skupštinom UN-a, novinari su pitali ministra vanjskih poslova, Kutesu za stajalište o homoseksualcima, a novi predsjedatelj Opće skupštine s tim u vezi odgovorio je kako oni svoje seksualne preferencije trebaju držati u sferi privatnosti.

Predstavnik skupine za ljudska prava Human Rights Watch Philippe Bolopion kazao je u priopćenju kako je izbor Kutese za njegovu organizaciju sporan.”Činjenica da Sam Kutesa brani ugandski zakon protiv homoseksualaca koji je u velikoj mjeri diskriminatoran pokreće ozbiljne sumnje oko njegova dosljednog zalaganja za vrijednosti koje utjelovljuje UN-ova Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i čini ga upitnim izborom zemalja članica za čelno mjesto u Općoj skupštini”, kazao je Bolopion.

Kutesin jednogodišnji mandat počinje u rujnu.

Izvor: glasbrotnja.net

 

 

Odgovori

Skip to content