Za koga da navija Miljenko Jergović?

SARAJEVSKI GRAĐANIN SVIJETA ZAPRAVO NEMA NIKOGA SVOGA – Navijali na latinici ili ćirilici, Srbi u Hrvatskoj navijaju protiv Hrvatske. Slično je raspoloženje i u susjednoj Sloveniji. “Nitko u okruženju nije blagonaklon Hrvatskoj” – izjavio je zastupnik Dujomir Marasović u Hrvatskom saboru.

Svi ovih dana navijamo za BiH, ali u BiH za Hrvatsku navijaju samo Hrvati. Kako se glede toga postavljaju poznatije bosanske izbjeglice?

Oprezno s dotepencima

Pobjegao je k nama iz raketiranog Sarajeva, iz naše hrvatske Bosne. Prihvatili smo ga kao svoga, kao nevinu žrtvu jedne sulude agresije na europski islam i hrvatski karakter Bosne. Mislili smo da je ovih dana razapet između navijanja za BiH i navijanja za Hrvatsku, a ono, famozni lokalni građanin svijeta ne prepoznaje nikog svoga. Nema nikog svoga! Prerastao je sve svoje sunarodnjake, pa i to glupo rodijačko pružanje ruke. Čemu da se veseli, koji dres da obuče? Svi Hrvati navijaju ovih dana za BiH, a ravnodušan je samo Miljenko Jergović. Navija li za Hrvatsku? Malo morgen! Imamo cijelu vojsku državljana RH kojima ne pada na pamet navijati za Hrvatsku, koji otvoreno navijaju protiv Hrvatske! Utakmica protiv Kameruna ukazala je na neke naše nacionalne mane, a naše vrle susjede razotkrila je naša utakmica protiv Brazila. Ako je ključ u tome da “ceo svet navija za Braziliju”, kako to da su Hrvati navijali za BiH i protiv Argentine, koja je mnogim Hrvatima pružila utočište?

Fred je jedva dotakao prste Lovrenove ruke, kontakt je bio blaži od onoga koji je dozvoljen u košarci, ali se sudac oglasio, da bi u svemu tome dodatno arbitrirali hrvatski dotepenci. Vesna Teršelić ne želi javno potvrditi da navija protiv Hrvatske, pa se oglasio Miljenko Jergović, koji se u sve podjednako ne kuži. “Za Hrvate, nogomet je nastavak rata sportskim sredstvima. Za Brazilce, nogomet je umjetnost. Tuku Hrvati rasplesane protivnike po gležnjevima, povlače ih za dresove, igraju onako kako su navikli i kako se jedino i može igrati protiv Brazila. Fanatizam je najjači hrvatski nogometni argument. Nogomet je rat koji se mora dobiti. Četiri i pol milijuna Hrvata u majicama sličnim onima koje vidite na terenu, kopaju rovove. Izgube li, kriv će biti japanski sudac!” Miljenko Jergović ispao je totalno neinformirana osoba. Prije svega, ova brazilska reprezentacija je loša. Spašava je činjenica da je domaćin. Kakvi rovovi, kakvi fanatici? Nema tu etničkog čišćenja. Hrvatski nogometaši nevino se kupaju u Prai do Forte, kao od majke rođeni. Naši su miroljubivi momci eksplicitno pokazali svoje fizičke prednosti! Brazilci su na utakmici agresivno dodirivali Lovrena i Modrića, pa su ti momci korektno domaćinu pokazali svoje precijenjene nogometne guzice. A da se skinu i Bosanci, pa da imamo što vidjeti?

Mundijal svjetskih korporacija

Obnevidjeli Jergović tupavo u sve trpa Veliki rat. Pokušava biti dosjetljiv, a ispadne neosjetljiv i ograničen. Na Mundijal u zemlji sambe ne može stići kao namršteni balkanski neurotik, sa one svoje dvije spakirane torbe, pored vrata. Evo mene braćo Brazilci, netko nas granatira! Tko vas zasipa granatama? Nema pojma! Takve se fore tamo nisu prodavale niti u vrijeme portugalskih konkvistadora. Ne ide to tako, nije to naivna Hrvatska, da primi dotepenca prazne lisnice. Plati ulaznicu, avionsku kartu, smještaj, hranu i piće! I pazi što zijaš! U Brazilu nitko ne treba Jergovićevu arbitražu o paravojnim formacijama, partizanskim zasjedama, zločinačkoj hrvatskoj državi i antifašizmu Draže Mihailovića. Tribunal je Fifa. Brazil i Argentina, dvije nogometne velesile, koje ostatku svijeta prodaju tisuće nogometnih legionara, imaju problem sa glupim nogometnim pravilom da svaki tim i svaka nacija ulazi u nogometni okršaj sa samo 11 igrača. Tako se događa da slabija nogometna nacija postavi kvalitetniju i uigraniju reprezentaciju. Uz kvalitetu i slabosti, imamo okruglu loptu, igračke i sudačke lopovluke, nogometne Jalte, kampanje za prodaju pobjedničke odore i opreme, i tome slično. Život je nogomet, nogomet je život.

Na Mundijalu imamo privid nacionalnih timova, a zapravo ratuju Adidas, Nike i slična opaka plemena. Otimaju se za Lionela Messija. Ako bilo tko u Kini naruči stotinjak milijuna Messijevih dresova, taj nogometni clown mora postati nezadrživ, vanzemaljac. Ne tako davno, kada bi David Beckham igrao loše ili bio ozlijeđen, izvanredno je zasjedao britanski parlament. Nije dovoljno proglasiti Neymara nedodirljivim, jer ga netko mora i dodirnuti. A, ako to izostane, netko drugi mora se srušiti kao pokošen. Ruskoj repki ne pomaže niti atomska nadmoć. Da su se ratovi odvijali po nogometnim pravilima, prvaci bi bili Spartanci, koji bi na Termopilskom klancu glatko pobijedili, a ovako su jedva izvukli remi, zahvaljujući teškom uskom terenu i nemogućim uvjetima za igru. Jergović je toliko sklon faulu i odurnom simuliranju, da nakon svakog njegovog ulaska u igru za protivnika poželim Vesnu Teršelić. Pa da znam zašto sam dobio crveni karton.

Formacija pete kolone

Japanski sudac izmislio je protiv nas penal, poništio nam regularan gol i dozvolio Brazilu da zabije treći gol nakon prekršaja na našem igraču. Za financijski uspjeh ovog Mundijala najvažniji je Brazil, ali je Meksiko važniji od Hrvatske. Pucao je Meksiko pored gola i preko gola, nadigrao Brazil i prošao bez penala – remi je bio prihvatljiv za obje momčadi. Sve je to nekako promaklo Miljenku Jergoviću. Zašto nam onda Jergović u svezi uvodne utakmice Brazil – Hrvatska priča o domaćem prvenstvu. “Utakmica je ružna, nedopadljiva, teška za gledanje.” Pa, da Jergović navija za Hrvatsku, u kojoj ugodno živi, onda ga ne bi smetala loša partija Brazila, toliko loša da je sudac morao spašavati “umjetnike”. Jergović prepoznaje lošu igru “umjetnika” koliko je potrebno da umanji vrijednost naše igre. Ne pamti utakmice naše reprezentacije, ali mu je u živom sjećanju jedna utakmica Jugoslavije iz 1990. Nikoga to ne čudi, jer je Jergović u Sarajevu pisao za omladinski časopis znakovitog naziva Valter. “Zatim je uslijedio strašni rat, godine etničkog čišćenja, očaja i emigracije, i činilo se da će Bosanci na svjetskim prvenstvima nastupati još samo za strane reprezentacije, za Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Švedsku, Švicarsku.” Nekoliko godina kasnije sam se prijavio u stranu reprezentaciju pod nazivom Hrvatska. Znao sam da će se Jergović na neki način probiti iz Brazila do etničkog čišćenja. Bravo, majstore!

Godišnje trošimo milijardu kuna na različite dotepence, koji su se zgurali u naš sastav, a igraju protiv Hrvatske. Međusobno dodaju loptu u beskraj, zadržavaju igru kada gubimo, protivniku poklanjaju loptu, zabijaju nam autogolove, cinkaju dogovorene akcije. Umreženi su s nama nesklonim svjetskim asocijacijama, koje ih štite, koje preko njih opstruiraju svaku našu pozitivnu koncepciju. Sve je skriveno u perfidnu civilizacijsku mimikriju. Miljenko Jergović trenutno piše svoje “izvještaje” za formalno austrijsku kuću! Za svoje dvije spakirane torbe pored vrata dobio je nagradu formalno njemačke zaklade. Nekoliko je godina maltretirao naciju sa svojim panegiricima Ivi Sanaderu. Ako ga stavite u obranu, zabit će nama. Ako ga stavite u napad, protivnički gol ne postoji. Već dva desetljeća čekamo da se Jergović sjeti tko je raketirao Sarajevo, ali to očigledno nećemo dočekati. Kada se radi o zločinačkom navijanju naših susjeda, Jergović je kratkovid. Negativnosti prepoznaje samo kod Hrvata.

Arbitri se moraju potvrditi

Brazil je glede Mundijala u deficitu od 5 milijardi dolara. Riječ je o odnosima velikih brojki. Kao da je Hrvatska u deficitu od 5 milijuna dolara! Brazil je domaćin i morao je proći u drugi krug. Hrvatski stožer zna pravila i vjerojatno bismo u najboljem raspletu za nas protiv Brazila odigrali neodlučno, ali se u toj “umjetnosti” moraju potvrditi mnogi drugi faktori. Sudac “nepotrebno” svira nepostojeći penal za Brazil, jer time pokazuje da je shvatio pravilo i da Fifa i neka globalna korporacija mogu na njega računati. Istovremeno, Neymar nije dobio crveni karton za svoj divljački nasrtaj na Luku Modrića, koji se dogodio izvan svakog razumskog koncepta, koji je dokaz da velike korporacije ne mogu takvima pružiti puno povjerenje. Ili možda Neymar zna da je protiv njega dozvoljen samo jedan žuti karton.

Za bosanskog urođenika Jergovića, koji je do nedavno slovio kao ekološki osviještena osoba, koja obožava drveće, argentinski Lionel Messi je “mali, pitomi Mozart, treći polubog u televizijskoj povijesti nogometne igre, nakon Pelea i Diega Maradone”. Novi religiozni Jergović posve je previdio božanskog Edina Džeku. Zapravo, Messi na svim mundijalima i američkim kupovima igra loše, jer nedostaju utanačenja Uefe, kao što nedostaju dobro upućeni suci Eurolige, koji ga štite i čine nedodirljivim božanstvom. Messi je protiv BiH ipak načinio jedan kvalitetan prodor, najviše zahvaljujući neinformiranosti protivnika da ga mogu zadržati i da to neće biti sankcionirano. Već protiv najslabijeg braniča u nekoj južnoameričkoj momčadi, Messi je nemoćan i petljav, što se potvrdilo i u kvalifikacijama Argentine za Mundijal. Nadajmo se da će mesijanski Miljenko Jergović ostati na poziciji nogometnog komentatora. Zapravo smo prestrašeni da će prijeći u nogometne arbitre.

Tvrtko Dolić/7Dnevno

Odgovori

Skip to content