Hrvatski misionari i misionarke molili s katolicima grada Sarajeva

Drugoga dana ovogodišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata u Sarajevu misionari i misionarke susreli se s nacionalnim i dijecezanskim ravnateljima Papinskih misijskih djela i s vjernicima sarajevskih župa

Sarajevo, (IKA/KTA) – Drugoga dana ovogodišnjeg 26. susreta misionara Crkve u Hrvata u Sarajevu, 8. srpnja, misionari i misionarke susreli su se s nacionalnim i dijecezanskim ravnateljima Papinskih misijskih djela (PMD) Crkve u Hrvata u dvorani Pavla VI. u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Uz domaćina susreta vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića, nacionalnog ravnatelja PMD don Ivana Štironju i dijecezanskog ravnatelja PMD preč. Pavu Šekeriju u programu su sudjelovala 24 misionara i misionarke iz Zambije, Tanzanije, Nigerije, DR Konga, Ruande, Kenije, Nigerije, Ugande, Perua, Ekvadora, Čilea, Brazila, Kameruna, Salomonskih otoka, Islanda, Kosova…

Bila je to prigoda za predstavljanje misionara i njihovih aktivnosti, kao i upoznavanja egzistencijalnih, političkih i poglavito duhovnih prilika u misijskim zemljama. Dijeleći s nazočnima svoja iskustva, misionari su govorili o izazovima i teškoćama svog djelovanja, poput velikog siromaštva i nestabilnosti u afričkim zemljama, ali i iznijeli ohrabrujuće činjenice vezane za predano zalaganje svećenika, redovnika i redovnica te odjek njihova rada među ljudima.

Poslije razmjene misionarskih iskustava uslijedila je misijska animacija u sarajevskim župama Presveto Srce Isusovo – katedrala, župa sv. Josip – Marijin Dvor, župa Presveto Trojstvo – Novo Sarajevo, župa sv. Ignacije – Grbavica, župa sv. Franjo Asiški – Dobrinja, župa sv. Luka ev. – Novi Grad, župa Uznesenje BDM – Stup i Franjevački samostan sv. Ante – Bistrik.

Misionari su predvodili večernja misna slavlja, susrevši se sa svećenicima i njihovim suradnicima te ostalim vjernicima. Radosni zbog srdačnog dočeka u Sarajevu, misionari i misionarke su sudionicima govorili o svom djelovanju u misijskim krajevima, zajedno s njima molili te zajedno sa sarajevskim župnicima pozvali vjernike na potporu misijama, kako onu molitvenu tako i materijalnu, makar ona bila malena jer, istaknuli su, i naše “malo” puno znači nekome, primjerice, u Africi. O velikim potrebama misija govorili su i dijecezanski ravnatelji PMD, predstavivši razne akcije koje se provode po župama, a župnici su, zajedno s vjernicima, obećali i dalje pratiti misionare na njihovu odgovornu putu evangelizacije na koju nas sve zajedno zove Isus.

U srijedu 9. srpnja sudionici Susreta misionara hodočaste u Goražde, gdje će oko podneva imati misu u crkvi Sv. Dominika, a potom obići mjesta smrti Drinskih mučenica.
Ovaj, 26. po redu susret misionara Crkve u Hrvata završit će svečanom misom u četvrtak 10. srpnja u 11 sati u sjemenišnoj crkvi u Travniku, na grobu sluge Božjega Petra Barbarića.

 Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content