JOSIPOVIĆ s lakoćom osvaja titulu najvećeg demagoga u RH

Trenutni predsjednik Republike koristi svaku priliku koju mu mediji pružaju kako bi poboljšao startnu poziciju pred skoru predsjedničku kampanju. Tako mu je i HRT ponovo rado otvorio vrata u Dnevniku, a povod je nađen u prvoj godini članstva Republike Hrvatske u EU. Tom prilikom Ivo Josipović dotaknuo se ponovo i biste onoga koji, barem kako je ustvrdio prije neki dan, ne će biti uklonjen iz Predsjednikovog ureda ma tko god na predsjedničkim izborima pobijedio, makar to ne bio On u drugom mandatu.

Josipovićeva ideološka sigurnost o hrvatskoj budućnosti dobila je dan-dva kasnije ipak značajan udarac. Naime, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je predsjednikovu tvrdnju kako bi prvo, kada bi postao predsjednikom države, uklonio Titovu bistu. Ova Karamarkova izjava posebno je morala zasmetati predsjednikove uši na Pantovčaku, jer dolazi u vrijeme kad HDZ uredno dobiva izbore za izborima.

Mesić i Josipović o Titu

Prije Josipovića danas, prvo je Karamarka napao bivši predsjednik Stjepan Mesić. Ako slučajno treba podsjetiti, jer se o tome malo u medijima piše, Mesić ima doživotno osiguran ured, kojega bez puno pitanja, slično kao i u Titova vremena kad su pogodnosti za posebno važne drugove bile u pitanju, izdašno plaćaju porezni obveznici. Mesić se javio podužom “lekcijom iz povijesti”, odaslanom u obliku posebnog priopćenja. Nošenje ideološke štafete preuzeo je onda ponovo danas Josipović i s pozicije predsjednika zaključio kako priče iz povijesti ne smiju zasjeniti sadašnjost, da Tito smeta neke koji su ideološki opterećeni, a bilo je, dodao je još Predsjednik, dobrih i loših aspekata.

U koje aspekte, dobre ili loše, po Josipoviću spadaju tisuće masovnih grobnica s desetinama, ako ne i stotinama tisuća žrtava komunističkog terora kojem je Tito bio na čelu, ne znamo. Možda čak i u dobre, sudeći da Josipović toliko insistira na bisti Josipa Broza Tita u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. No, ono što sigurno znamo je da predsjednik posjeduje raskošni talent za tešku demagogiju. Jer, predbacivati drugima da su ideološki opterećeni, a istovremeno, dok Hrvatska klizi po svim ekonomskim pokazateljima prema samom dnu EU, sam najviše poticati ideološke razlike može samo teški demagog.

M. M./hkv.hr

Odgovori

Skip to content