KOME SMETA “RAFAEL VITEZ BOBAN”?

…Tvornica nosi ime Rade Končar, po komunističkom zločincu… Nakon nasilne nacionalizacije nazvana je po komunističkom zločincu Josipu Krašu. I danas se tako zove… Proizvela ih je slavna tvornica Đuro Đaković, nazvana po komunističkom zločincu… Treba li spominjati zločinca Tita?

Objavljujemo pismo našeg čitatelja, upućeno onima koji veličine koje su branile Vukovar i Hrvatsku proglašavaju fašistima… ali svaka sila za vremena …

A tko je branio vama i SDP-u da oformite svoje dobrovoljačke postrojbe “Josip Broz”, “Edvard Kardelj” i “Većeslav Holjevac” i pošalje ih u obranu Vukovara?

Volim Dorinu. Proizvodi ju tvornica Kraš. Nekad se zvala Union i nalazila se na mjestu današnjeg Branimir Centra u Zagrebu. Stari zagrepčani kažu da se miris čokolade širio uokolo… Nakon nasilne nacionalizacije nazvana je po komunističkom zločincu Josipu Krašu. I danas se tako zove.

Obožavao sam one stare tramvaje T101 proizvedene 50-ih, bili su u službi do prije par godina. Proizvela ih je slavna tvornica Đuro Đaković, nazvana po komunističkom zločincu. Prije toga zvala se “Prva jugoslavenska tvornica vagona, strojeva i mostova dd Brod na Savi”.

Siemensova podružnica u Hrvatskoj nakon 2.svjetskog rata oteta je vlasnicima i nasilno nacionalizirana. Nosi ime Rade Končar, po komunističkom zločincu. Nema ga tko nije imao posla s Končarom. Kućanski aparati, tramvaji, vlakovi i još mnogo toga…

Ako si rođen u Zagrebu (osim možda novijih generacija), navijaš za Dinamo! Ime je klubu nametnuto nakon 2.svjetskog rata, baš kao što je i Viktorija preimenovana u Crvenu lokomotivu. U 90-ima klub nosi druga imena, da bi dolaskom reformiranih komunista opet postao Dinamo.

Rijetke su razglednice iz Zagreba na kojima nema HNK. Nalazi se na vjerojatno najljepšem zagrebačkom trgu. Trg prepun institucija – od Sveučilišta, preko Leksikografskog zavoda do Muzeja za umjetnost i obrt, Pravnog fakulteta, Muzičke akademije… Pričaju Zagrepčani da se nekada taj trg zvao Kazališni trg, a danas se po komunističkom zločincu zove Trg (samozvanog) maršala Tita.

Ako od Nacionalne i sveučilišne knjižnice poželite otići preko Save do Bundeka, u Novi Zagreb, ići ćete Avenijom Većeslava Holjevca, komunističkog zločinca, poslije rata osnivača zagrebačkih logora koje brojni nisu preživjeli, a kasnije i poznatog zagrebačkog gradonačelnika. Izgradnjom Mosta slobode premostio je Savu. Danas je to “usko grlo” jedna od najvažnijih prometnica sa vrlo gustim prometom. Malo je poznato da je Holjevac radio taj most prema projektu rađenom u NDH koji je u Njemačkoj u vrijeme rata dobio nagradu. Naravno, “ustaški projekt” je bio puno bolji, most je bio širi, navodno je imao predviđen i koridor za prugu… Danas se pokazuje zašto je verzija iz NDH bila puno bolja od Holjevčeve.

I tako, kažete, vas brine što IX. bojna HOS-a nosi ime “Rafael vitez Boban” po časniku NDH Rafaelu Bobanu? A tko je branio vama i SDP-u da oformite svoje dobrovoljačke postrojbe “Josip Broz”, “Edvard Kardelj” i “Većeslav Holjevac” i pošalje ih u obranu Vukovara? Ako vam je poznat ratni put Rafaela Bobana, jasno vam je zašto je njegovo ime odabrano za ime postrojbe.

M.B./croative.net

 

Odgovori

Skip to content