Obnavlja li Erdogan Osmanlijsko carstvo?

Hrvatski analitičar odgovara: Obnavlja li Erdogan Osmanlijsko carstvo? ‘Bošnjaci su stožer turskog prodora na Zapad, Hrvatska ulazi u novu Jugoslaviju’

Turski premijer Recep Erdogan zakleo se Alahom – ako bilo tko takne Bošnjake dok je on živ, “imao bi protiv sebe sto milijuna Turaka”. Zakletva dolazi nakon najava da će se u Neumu održati vježbe turske mornarice. Što to znači za Hrvatsku? Kakva je strategija Turske u budućim geopolitičkim previranjima i novostvorenoj svjetskoj višepolarnosti?

Podsjetimo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak nije dalo suglasnost za uplovljavanje dvaju turskih vojnih brodova u Neumski zaljev gdje su trebali održati vježbe, jer se tome protive lokalne vlasti. Ne bi to bilo prvi put da brodovi turske mornarice uplove u Neum, jedini bh izlaz na Jadran.

– Erdoganova izjava dio je turske strategije imena Strateška dubina. Ona je promišljana do 2071. godine, što je 1000 godina nakon nastanka Otomanskog carstva – pojašnjava Davor Domazet Lošo, geostrateški analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a.

– Sam naziv Strateška dubina označava najmanje ono što je nekad bilo tursko carstvo, to čak i ne kriju. Ako pogledate strateški plan koji su objavili radikalni suniti koji žele državu Irak i Levant, ona seže sve do Austrije na zapadu, a u Aziju sve do ‘stanskih’ zemalja. Sve je to dio iste priče. Sama činjenica da se Erdogan pozvao na 100 milijuna Turaka govori da su oni na tragu Strateške dubine, odnosno, na neki način, obnove Osmanlijskog carstva. Naravno da su Bošnjaci u BiH jedna od stožernih točaka kad je u pitanju prodor prema zapadu. Ne zaboravimo da Vijeće ministara BiH prije nekoliko dana nije dozvolilo, što je i razumljivo, uplovljavanje i održavanje vježbe turskih ratnih brodova u Neumskom zaljevu. Da da bi došli do tamo morali bi proći kroz hrvatske teritorijalne vode. Iako je Turska članica NATO-a, to bi u simboličnom smislu geopolitike značilo i kršenje suvereniteta Hrvatske na moru i održavanje nečeg što je neizvedivo u jednom tako malom zaljevu, gdje jedva prolaze malo veći čamci, a kamoli ratni brodovi. To samo potvrđuje da Turska želi slijediti Stratešku dubinu i oživljavati imeperijalne apetite Osmanlijskog carstva – smatra Domazet Lošo.

Naš sugovornik smatra da se sve zajedno mora promatrati u kontekstu događanja u Siriji, Ukrajini te nove eskalacije nasilja u Gazi.

– Turska jasno poručuje da će voditi svoju samostalnu politiku, koja je suprotna onoj NATO-a. Erdogan je na neki način već otkazao poslušnost SAD-u. Turska će nastaviti svoju ekspanzionističku politiku i Hrvatska bi morala dobrano preispitati svoje odnose. Ali, nažalost, u Dubrovniku se održava konferencija zemalja “Zapadnog Balkana”. Dakle, hrvatska službena politika je usvojila nešto što se zove nova Jugoslavija. Mi imamo jednu posve pogrešnu politiku u kojoj, nažalost, sve ide na britansku stranu. Ne zaboravimo da je u petak došao i Carl Bildt, izveo spektakl sa slijetanjem i neslijetanjem zrakoplova, izrugujući se Hrvatskoj. Taj čovjek ne samo da je član Bildeberške skupine i Trilateralne komisije, nego je 4. kolovoza 1995., prvi dan Oluje, izjavio da je Knin prekomjerno granatiran i autor je tog izmišljenog pojma, koji ne postoji ni u jednoj zemlji na svijetu i praktički je napisao optužnicu za hrvatske generale. Kad se sve to skupi, izjava premijera Turske nije iznenađujuća. Vrlo je jasno naznačeno da će Turska nastaviti politiku Strateške dubine – zaključuje Domazet Lošo.

Izvor: dnevno.hr

 

 

 

Odgovori

Skip to content