PUTINOVA TAJNA: Na samo 250 kilometara od SAD-a prisluškivat će Obamu!

Ruske novine Kommersant u srijedu su objavile da je Vladimir Putin tijekom nedavnog posjeta Kubi dogovorio ponovno otvaranje nekad najveće ruske obavještajne baze – one u Lourdesu, predgrađu Havane, samo 250 kilometara od SAD-a.

Ova baza je otvorena 1967. godine, a na vrhuncu operativnosti u njoj je radilo oko 3000 ljudi. Njihov je zadatak bio da presretnu američke signale i pruže informacije svojoj vojsci u zapadnoj hemisferi. Pri tome su mogli presresti komunikacije u većini SAD-a, uključujući i tajne razmjene između svemirske baze na Floridi i američkih svemirskih letjelica. Bivši kubanski ministar obrane, Raoul Castro, 1993. se hvalio da Rusija prima 75 posto američkih obavještajnih signala preko Lourdesa. Kako piše Russia Today, vjerojatno je riječ o pretjerivanju, ali ne velikom. Baza je zatvorena 2001. godine zbog financijskih problema i američkog pritiska.

278584

Naime, nakon raspada SSSR-a, Rusija je Kubi morala plaćati stotine milijuna dolara godišnje kako bi baza ostala otvorenom. Godine 2000.-e, SAD je donio zakon prema kojem bi Washington prestao opraštati ruske dugove ukoliko se baza ne zatvori.

– Koliko god mogućnost otvaranja nove baze na Kubi bila zanimljiva, za mene je još važnije što su zemlje BRICS-a potpisale sporazum u iznosu od stotinu milijardi dolara kao financijski odgovor anglosaksonskim financijskim institucijama. Mislim da put Putina u Latinsku Ameriku, a poglavito Brazil i Argentinu, puno toga govori. Ruska televizija u Argentini na španjolskom jeziku, za cijelu Latinsku Ameriku, puna 24 sata emitira vijesti. Moguća ruska baza, nova financijska institucija i medijski prostor koji to dobija, potvrđuju da je Rusija jedan od više polova svijeta. Sad će biti zanimljivo pratiti kako će i na koji način odgovoriti SAD. Mislim da im je, slično kao i u Ukrajini, izbor odgovora sužen. Jedan od njih je da se nastave prosvjedi kao što su ovi u Brazilu. Hoće li se oni proširiti na neke druge latinoameričke zemlje, to ćemo vidjeti – kaže Davor Domazet Lošo, geostrateški analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a.

Lošo je uvjeren da otvaranje nove/stare ruske baze neće imati značenje kakvo je imalo 1960.-ih godina, u vrijeme predsjednika Kennedya i Kubanske krize, kada je svijet bio na rubu nuklearnog rata. Naš sugovornik zaključuje:

– Rusija na američku dominaciju punog spektra odgovara punim spektrom. Ako uzmemo i medije i financije i baze, ponovo se vraćamo na početak priče – na svaku asimetriju SAD-a Rusija će biti spremna odgovoriti asimetrijom.

Ruske novine nisu objavile detalje datuma ponovnog otvaranja baze.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content